Werken met iWork in iCloud

Door: Martin Gijzemijter | 21 januari 2014 14:00

Apple

Toen Apple tijdens z'n Keynote OS X Mavericks introduceerde, liet het bedrijf zien hoe je heel eenvoudig documenten kunt delen in iWorks-apps (Pages, Numbers, Keynote) met gebruikers die de programma's zelf helemaal niet hebben. Maar wat houdt dat precies in?

iWork in iCloud

Apple heeft het niet met zoveel woorden gezegd, maar het betekent letterlijk dat iedereen die in het bezit is van een Apple ID, de mogelijkheid heeft om te werken met Pages, Numbers en Keynote, zonder in het bezit te zijn van een Mac en / of een iOS-apparaat. Apple heeft deze programma's namelijk zo gebouwd, dat ze nu volledig werken in je browser, oftewel, zelfs als je een pc hebt, kun je gebruik maken van de hiervoor genoemde apps.

Apple was tijdens de Keynote zelf zeer te spreken over het online iWork.

Hoe?

Omdat het grootste gedeelte van iCloud plaatsvindt als dienst, oftewel, iets dat op de achtergrond draait zonder dat je daar iets voor hoeft te doen, zijn veel mensen niet op de hoogte van het feit dat iCloud ook gewoon een site heeft waarop je interessante zaken kunt vinden (zoals je gehele adresboek, maar nu dus ook de gehele iWork-suite). Surf naar www.icloud.com en log in met je Apple ID. Als je nog geen Apple ID hebt, dan kun je er gratis eentje aanmaken.

Zodra je bent ingelogd kom je terecht op de thuispagina van iCloud. Hier vind je zaken als Mail, Contacten, Agenda enzovoort. Heel handig, omdat je bijvoorbeeld veel sneller contactpersonen kunt bewerken via de site van iCloud, dan in je iPhone of iPad. Om nu met een iWork-applicatie te werken, klik je op de app van je keuze. Ter illustratie nemen wij Pages.

De applicatie wordt geladen (Dit duurt eventjes) maar daarna zie je een interface die identiek is aan Pages op je iPad/iPhone. Ideaal aan deze methode, is dat je nu ook heel eenvoudig Microsoft Word-documenten vanaf je desktop kunt uploaden door ze naar dit scherm te slepen, waarna je ze op je iPhone / iPad kunt bewerken.

Door in te loggen op iCloud.com, heb je toegang tot alle iWork-programma's.

Documenten delen

Maar het meest interessante is natuurlijk het feit dat je vanaf nu dus ook documenten kunt delen met iOS-gebruikers op deze manier, zonder dat je zelf iOS hebt. Wanneer je bent ingelogd op iCloud, en je hebt, bijvoorbeeld een Pages-document geopend, dan zie je rechtsboven een knop genaamd Share (iWork voor iCloud is voorlopig alleen in het Engels). Klik hierop en je krijgt een link.

Wanneer je deze link nu e-mailt naar iemand met een Apple ID, dan kan deze persoon vanaf zijn iPhone / iPad, maar ook vanaf iCloud.com, rechtstreeks bijdragen aan dit document. Zo kun je dus heel efficiënt samenwerken in iCloud, zonder zelf ook maar een Mac of iOS-apparaat te bezitten.

Eenmaal een document gemaakt, kun je dat eenvoudig delen met andere Apple ID-bezitters.

1 Reactie(s) op: Werken met iWork in iCloud

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 21 januari 2014 14:58 Anoniem
    Je kan zo'n share link zelfs openen zonder Apple ID.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.