Dit is er nieuw aan Safari 12

Door: Ronald Smit | 17 november 2018 19:24

Handsoff zorgt ervoor dat je tabbladen live kunt syncen tussen verschillende Apple-apparaten
How To

Safari 12 is de nieuwste versie van Apple's browser voor macOS en iOS. Het werkt allemaal snel en prettig, een echt alternatief heb je in beide besturingssystemen dan ook niet nodig.

De nieuwste versie van Safari - 12 - verschilt 'aan de buitenkant ' - gelukkig - nauwelijks van de voorgaande versies. 'Gelukkig', want het scheelt je weer een zoektocht naar allerlei functies en dergelijke. Wat in ieder geval nieuw is, is hoe de browser om gaat met add-ons. Voor versie 12 is het gedaan met de oude exemplaren. De 'overstap' is vergelijkbaar met wat een tijd terug al in Firefox gebeurde: de oude add-ons zijn simpelweg te onveilig anno 2018, weg ermee dus. Het betekent dat je bijvoorbeeld je favoriete adblocker of add-on van je securitysoftware zal moeten updaten. Allemaal geen drama gelukkig, maar wel iets om goed in de gaten te houden. Voor de rest is het browsen als vanouds. We focussen ons in dit artikel op de macOS-versie. De meeste features hierin zijn overigens ook terug te vinden in de mobiele iOS-variant!

Handigheidjes

Net als in voorgaande versies beschikt ook Safari 12 nog altijd over een scala aan handigheidjes. Neem bijvoorbeeld de mogelijkheid om een webpagina razendsnel om te zetten naar een pdf'je. Klik daarvoor in de menubalk van Safari onder Archief op Exporteer als pdf. Groot voordeel ten opzichte van 'afdrukken naar pdf' is dat de opmaak van de pagina veelal beter wordt bewaard én dat links actief blijven. Ofwel: je kunt in de pdf ook op een link (of een link achter bijvoorbeeld een afbeelding) klikken. Op die manier kun je een perfect werkend archief van pagina's met voor jou belangrijke of interessante informatie aanleggen.

Symbolen van websites op tabbladen

Een nieuwe feature van Safari 12 is de optie om symbolen van websites in tabbladen weer te geven. Daarmee bedoelen we de kleine pictogrammen die vaak door de makers van een site zijn ingebouwd. Ze maken het herkennen van een site (en dus een tab) eenvoudiger. Vreemd genoeg staat deze mogelijkheid standaard uitgeschakeld. Om 'm aan te zetten klik je in de menubalk van Safari onder Safari op Voorkeuren. Klik in het geopende venster op de knop Tabbladen en schakel vervolgens de optie Toon symbolen van websites in tabbladen in. Vanaf nu zijn je afzonderlijke tabs in één oogopslag herkenbaar, altijd praktisch!

Maak tabbladen in Safari 12 snel herkenbaar

Veiligheid

Andere nieuwe zaken vind je vooral onder de motorkap. Ook aan veiligheid is gedacht, voortaan worden automatisch sterke wachtwoorden gesuggereerd bij het aanmaken van nieuwe accounts. Al met al beschikt Safari over ruim voldoende papieren om de software voor je dagelijkse browserbehoeften in te zetten.

0 Reactie(s) op: Dit is er nieuw aan Safari 12

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.