Wie is Tim Cook?

Door: kristian-van-tuil | 25 augustus 2011 10:26

Nieuws

Door het aftreden van CEO Steve Jobs krijgt Apple's huidige COO de touwtjes van het miljardenbedrijf in handen. Maar wie is Tim Cook eigenlijk?

De kogel is door de kerk. Komende maanden zal iemand anders de nieuwste iPads en iPhones van het bedrijf uit Cupertino namens Apple op een podium presenteren. Door het aangekondigde afscheid van Steve Jobs (55) heeft Apple een nieuwe topman. Zijn naam is Tim Cook (50).

Cook begon ooit in de IT-sector bij computerbouwers Compaq en IBM. In het voorjaar van 1998 werd hij door Jobs aangetrokken en benoemd tot Senior VP Worldwide Operations. Cook oogstte veel waardering voor het sluiten van fabrieken en distributiecentra van Apple, waardoor het bedrijf slimmer ging produceren en leveren en de marges op producten toenamen. Toen Jobs in 2004 vanwege een behandeling aan alvleesklierkanker twee maanden met verlof ging, nam Cook het stokje van CEO tijdelijk over.

Cook trad meermaals op als interim CEO

Nadat Cook in 2005 werd aangesteld als COO moest de nieuwbakken operationeel directeur ook in juni 2009 Jobs vervangen omdat hij een levertransplantatie moest ondergaan. In januari dit jaar waren het opnieuw 'gezondheidsredenen' die topman Jobs ertoe verplichten opnieuw tijdelijk afstand van zijn taken te doen. In een brief aan medewerkers schreef de Apple-voorman destijds dat hij van de raad van bestuur toestemming heeft gekregen om zijn ambt tijdelijk neer te leggen. Helemaal vertrekken deed hij niet. "Ik zal aanblijven als CEO en betrokken blijven bij strategische beslissingen van het bedrijf", zo schreef hij. "Ik houd enorm veel van Apple en hoop zo snel mogelijk terug te keren." Uiteindelijk keerde Jobs in juni enigszins verrassend terug om iOS 5, OS X en iCloud 'zoals vanouds' tijdens de WWDC 2011 aan te kondigen.

Jobs' gezondheid was al langere tijd reden tot zorg, maar dit doet niets af aan de iconische status die de topman bij de firma geniet. Hij was in 1976 één van de twee oprichters van het bedrijf, werd in 1985 slachtoffer van een interne machtstrijd en begon in 1997 aan een uitermate succesvolle tweede ambtstermijn bij zijn geliefde bedrijf. Onder zijn leiding wist hij de worstelende computerbouwer uit te laten groeien tot het meest waardevolle bedrijf in de wereld. Succesproducten zijn bijvoorbeeld de iMac, de MacBook, de iPod, iPhone en meest recentelijk de iPad.

Gezond als een vis

Van Cook is bekend dat hij opvallend weinig problemen kent met zijn fysieke gesteldheid. Hij doet veel aan fitness en houdt van lange wandel- en fietstochten. Volgens collega's bij Apple begint hij zijn werkdag om half vijf 's ochtends en ruimt hij de zondagavond in om met zijn directe collega's de plannen voor de komende week te bespreken. Hij lijkt over een onuitputtelijke bron van energie te beschikken en refereert graag aan zijn persoonlijke held Lance Armstrong tijdens vergaderingen. "When he's not working, he's working out", zegt een medewerker. Mede doordat Cook bij Nike ook een commissarisfunctie uitoefent, heeft Cook over inkomsten niet te klagen. Forbes schat dat hij in 2010 in totaal bijna 60 miljoen dollar verdiende.

Vorig jaar haalde Cook het nieuws door geruchten dat hij bij HP opvolger zou worden van de van seksuele intimidatie beschuldige CEO Mark Hurd. Hoewel dat feestje niet doorging - Cook houdt naar eigen zeggen teveel van Apple - wordt hij wel genoemd als definitieve opvolger van Steve Jobs, ook al zeggen anderen dat Apple een sterkere man nodig heeft. Aandeelhouders drongen al geruime tijd aan op meer helderheid van het bedrijf aangaande de opvolging van Jobs. Die duidelijkheid werd tot gisteren niet gegeven.

Kroonprins

Volgens ingewijden bij Apple was Tim Cook de enige persoon die de kroon van Steve Jobs had kunnen overnemen. "Steve Jobs is het gezicht van het bedrijf en betrokken bij de ontwikkeling van producten, maar het is Tim die deze ontwerpen tot een groot succes maakt", zei ex-algemeen directeur Michael Janes van het bedrijf eerder. Qua karakter verschilt Tim Cook met Steve Job als dag en nacht. Waar Jobs zonder enige gêne zijn mondje in de media roert, kiest Cook voor voorzichtiger manieren om daar waar nodig zijn zegje te doen. Hoewel dit misschien een nadeel lijkt, zeggen collega's van de in Alabama geboren bestuurder dat dit hem tot een geweldige CEO voor het bedrijf zou maken.

Toen Apple-reseller Kevin Langdon van Crywolf enkele jaren terug met Cook te maken kreeg, was hij onder de indruk. "Hij kwam bijna verlegen over, maar het bleek een vriendelijke, extreem slimme man. Tim maakte in korte tijd Apple's operations tot de beste van de gehele industrie. Hij scherpte de procedures aan en maakte het proces voorspelbaarder."

Presentaties met Tim Cook zullen niet zo spectaculair worden als dat ze waren onder Jobs, maar iedereen die Cook goed kent, beschouwt hem als een competente leider zonder teveel fratsen. Humor heeft hij niet en tijdens publieke bijeenkomsten fronst hij graag bedenkelijk. Desondanks is het een keiharde werker. Of hij een bedrijf met 50.000 medewerkers zo effectief als Jobs kan besturen en af en toe een nieuwe weg durft in te slaan, kan niemand met zekerheid zeggen. Steve Jobs blijft een visionair, misschien wel een van de grootste ooit. En daar is lastig aan te tippen.

0 Reactie(s) op: Wie is Tim Cook?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.