© CIDimport

Windows 8 is een leerproces

Geplaatst: 29 november 2012 - 07:52

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Redactie ID.nl

Microsoft is met Windows 8 de juiste weg ingeslagen en heeft beter werk afgeleverd dan de meeste recensenten denken.

Uiteraard maakt dit Windows 8 niet tot een geweldig besturingssysteem. Microsoft heeft serieuze blunders begaan binnen de laatste versie van zijn OS en er is slechts een werkelijk goede reden om te upgraden. Maar Windows 8 verdient betere kritieken (in ieder geval minder afkraakkritieken) dan het nu krijgt.

Wat me tot dit inzicht bracht was de noodzaak om de verouderde laptop van mijn vrouw te vervangen, wat we uiteindelijk hebben gedaan door een Windows 8 Ultrabook te kopen met 6GB RAM geheugen, een harde schijf van 500GB en een 32GB SSD. Een aanraakscherm heeft dit apparaat niet. Als haar persoonlijke ondersteuningsdienst, voelde ik mezelf genoodzaakt de optie van Windows 8 te onderzoeken. Gedurende deze studie vroeg ik mezelf wat ik zelf gedaan zou hebben als Microsoft CEO Steve Ballmer een belletje had gegeven om Windows-opperhoofd Steven Sinofsky te vervangen. Het is een lastige kwestie, zeker gezien de heftige veranderingen in wat we afgelopen jaren van een besturingssysteem zijn gaan verwachten.

Windows 8 vanuit strategisch oogpunt

Tenzij je afgelopen maanden onder een steen hebt geleefd, weet je intussen dat Windows 8 twee gebruiksinterfaces kent. De in-zekere-zin (alias IZZ) Windows 7 interface en de interface-voorheen-bekend-als-Metro (IVBAM) die ontworpen is met het gebruik van tablets en smartphones in het achterhoofd. Critici hebben dit duale ontwerp tot de grond toe af gebrand in hun recensies. Zo noemden mijn collega's het 'Windows Frankenstein' en vergeleken ze het met 'Dr. Jekyll and Mr. Hyde'.

Veel van dezelfde criticasters geven Apple al jaren advies: hervorm de kern van een besturingssysteem voor gebruik op alle apparaten. Dit vereist een ontwerp van een IZZ-interface, gericht op een enkele gebruiker, voor schermgrootten variërend van een smartphone tot een 32 inch monitor. Tot dusver is het Apple nog niet gelukt. Sterker nog, het heeft een duidelijke streep in het zand tussen smartphones/tablets en computers getrokken.

Microsoft verdeelt de wereld in vier apparaattypen in plaats van de eerder bekende drie: smartphones, tablets (bijvoorbeeld de Surface RT), laplets (de Surface Pro en concurrerende hybriden) en computers (laptops en desktops). Deze opdeling heeft ertoe geleid dat Microsoft IVBAM op smartphones en tablets heeft geplaatst en laplets de IZZ/IVBAM-combo hebben gekregen. Heeft het er verstandig aan gedaan zowel IVBAM als IZZ op computers te laten draaien? Die keuze bestond eigenlijk niet, aangezien de scheidslijn tussen laplets en computers behoorlijk aan het vervagen is. (Microsofts beslissing om verschillende besturingssystemen aan smartphones en tablets te geven is daarentegen veel lastiger te doorgronden.)

Als je een computer gebruikt, ben je niet bezig met de achterliggende strategie. Je werkt met een gebruiksinterface. Dus laten we de mouwen opstropen en in het diepe duiken.

Windows 8: de basis

Het heeft nooit echt veel zin gehad een computer naar een nieuwe versie van Windows te upgraden. Deze traditie duurt voort - het is nog steeds vrij zinloos. Windows 8 moet vooral op nieuwe apparatuur verkopen.

Op desktops en laptops kun je IVBAM goeddeels negeren. Het is er zodat je eraan kunt wennen, niet omdat het direct nuttig is.

Een gratis tip: Als je een Windows 8 desktopsyssteem koopt, zorg er dan voor dat je er een aanraakgevoelige monitor bij aanschaft. Hoewel je IVBAM nog steeds kunt negeren, kun je het wel gebruiken als het IVBAM-vriendelijke Office 2013 uitkomt. Een touchscreen maakt hierbij het verschil tussen een noodzakelijke transitie en een overstap die zelfs de komst van het Ribbon-lint prettig laat lijken.

Als je een Ultrabook koopt, is deze uitgerust met een groot touchpad. Ook hiermee kun je IVBAM via vingerbewegingen prima besturen.

Windows 8: hands-on ervaringen op een Ultrabook

Samengevat: Kan iedereen nu alsjeblieft even dimmen? Net als iedere andere vorige versie van Windows, is Windows 8 geen portaal naar de Hof van Eden, maar het is ook zeker geen snelweg naar armageddon. Het heeft zowel goede als slechte kanten.

Minder: Windows 8 start op in IVBAM. Het eerste wat je zult doen is IZZ zoeken (klik op de App 'Desktop'). Daarna zul je weer een keer terug moeten naar IVBAM (druk op de Windows-toets).

Heel veel minder: Wie bedacht heeft dat je via een beweging een zoekvenster kon openen beter is dan het weghalen van de Startknop zou nooit meer over een gebruiksinterface mogen beslissen. Als je toch weet wat je moet hebben, werkt een menu veel beter.

Gelukkig kun je diverse third-party Startknopvervangingen downloaden die vrijwel allemaal gratis zijn.

Heel goed: De ontwerpers van IVBAM hebben goed ingeschat dat een deel van de Windows-populatie geen perfect zicht heeft. Voor wie niet langer de scherpte van vroeger heeft, is IVBAM een stuk duidelijker dan andere interfaces.

Daarnaast heeft IVBAM behoorlijk wat impact buiten de Microsoft-wereld. Ik heb behoorlijk wat websites gezien die inmiddels een IVBAM-look aangemeten hebben gekregen.

Slecht, maar met een kanttekening: Start een IVBAM-app. Sluit deze vervolgens. Er is geen duidelijke manier om dit te doen. Waar slaat dit op?

Antwoord: IVBAM kopieert hierin iOS in die zin dat als je een app opstart, er geen voor de hand liggende manier is om deze te sluiten. (Apple en Microsoft zijn beide van mening dat er geen noodzaak bestaat om apps af te moeten sluiten. Geloof die onzin niet.)

Mocht je het onderhand nog niet weten: Binnen iOS druk je twee keer achter elkaar op de thuisknop. Dit brengt een rijtje geopende apps naar voren. Leg je vinger er bovenop en houd deze daar. Na een seconde beginnen de icoontjes te schudden en krijgen ze in de linkerhoek een rode cirkel met een minteken erin. Druk op deze cirkel om de app te sluiten. Als je klaar bent met het sluiten van apps, druk je opnieuw op de thuisknop.

Ze zeggen dat het "elegant en intuïtief is, net als alle andere Apple ontwerpbeslissingen", maar die uitspraak mag wat mij, en een hoop lezers betreft, met een korreltje zout genomen worden.

Binnen IVBAM druk je op Alt+F4. Dit is weinig intuïtief, maar het werkt direct.

Goed, maar: Een Windows 8/SSD-combinatie start zeer snel op, zelfs nog sneller dan mijn iPad (ja, ook iPads moeten soms herstarten). Als je in plaats van de Ultrabook alleen het scherm neerklapt, dan duurt het wel iets langer voordat de slaapmodus geactiveerd wordt - maar wie zal daarom geven? Als we de Ultrabook weer openen, wordt deze net zo snel als een iPad gewekt.

De "maar" in dit verhaal is dat Windows-laptops de gewoonte koesteren zichzelf uit te schakelen als ze een tijdje niet gebruikt worden. Tot dusverre hebben we die gewoonte niet kunnen veranderen.

Snel opstarten is een van de features die een upgrade rechtvaardigen. Mijn advies is echter om dit niet te doen. Besteed je geld liever aan een hybride schijf en een disk cloning kit. Je systeem start niet zo snel als een Windows 8 Ultrabook, maar het gaat wel een stuk sneller dan hij nu doet.

Minder, deel twee: Buten de ontbrekende Startknop, komt de IZZ-interface redelijk overeen met die in Windows 7, minus de Aero-aardigheden die Microsoft van Apple had afgekeken. IZZ is Windows 7, alleen met een meer rudimentair uiterlijk.

IZZ is dus net Windows 7, totdat het tijd is de Ultrabook af te sluiten. Dit kun je doen door met een beweging naar rechts op het touchpad (of touchscreen) het Charms-menu op te roepen en daarin naar de Instellingen te gaan.

Microsoft heeft het afsluiten van het systeem nooit intuïtief kunnen maken - tenzij je van mening bent dat het klikken op Start logisch is om iets te stoppen.

Conclusie: Microsoft moest iets als IVBAM ontwikkelen om mee te kunnen binnen de smartphone, tablet en - als die markt vorm begint te krijgen - laplet markten.

Er is echter weinig reden om vanaf Windows 7 naar Windows 8 te upgraden, maar er is ook geen reden om van Windows 8 af te zien bij de aanschaf van een nieuwe computer. Als je een laplet koopt, kan het zelfs enorm handig zijn.

Zie Windows 8 als een experiment. Als alles goed gaat, leert Microsoft hier een hoop van. Office 2013 en Windows 9 zijn de producten die Microsofts succes op lange termijn zullen gaan bepalen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten