Windows 8 voor ARM niet compatibel met Windows

Door: jasper-bakker | 03 juni 2011 12:47

Nieuws

De Windows 8-variant voor ARM-chips zal geen gewone pc-applicaties draaien. Microsoft bouwt geen compatibiliteit in en begint dus met een schone lei aan tablets.

Microsoft gooit het veel aangeprezen voordeel van applicatiebeschikbaarheid overboord voor tablets. De rijke verzameling aan pc-programma's voor Windows zal niet draaien op de uitvoering van Windows 8 voor ARM-processors. Dat heeft Microsoft-topman Steven Sinofsky gezegd op de D9-conferentie van techblog AllThingsD.

Split in pc en tablet

De variant van Windows 8 voor computers met x86-processors is wel compatibel met bestaande Windows-programma's. Microsoft noemt en toont dat ook in demonstratievideo's van de aankomende nieuwe Windows-versie, zoals een over de nieuwe touch-gerichte interface (zie onderaan dit artikel). Bestaande pc-apps en nieuwe Windows 8-apps werken daarbij naadloos samen.

Op tablets, die Microsoft touch-slates noemt, zal daar geen sprake van zijn. Applicaties die zijn geschreven voor een besturingssysteem op een bepaalde processorarchitectuur werken niet zomaar op een ander platform. Zelfs niet als dat toch grotendeels hetzelfde besturingssysteem is. Microsoft zou daarvoor wel een emulatielaag kunnen inbouwen in Windows 8, maar het doet dat niet. Windows-topman Steven Sinofsky zegt dat dat "technisch te complex blijkt" te zijn.

'Native' html5

De nieuwe soort apps zijn gebouwd op html5 met JavaScript en draaien op Microsofts webbrowser Internet Explorer 10. Die nieuwe versie is in april onthuld, draaiend op Windows 8, op ARM-chips. Microsoft prijst bij IE10, dat niet uitkomt voor Vista en XP, de mogelijkheden aan van 'native html5'. Het wil de platformonafhankelijke webtaal koppelen aan eigenschappen in zijn eigen browser en onderliggende besturingssysteem.

"Windows 8-apps gebruiken de kracht van html5, dat de native mogelijkheden van Windows benut met gebruik van standaard JavaScript en html om nieuwe soorten ervaringen te bieden", stelt vice-president Julie Larson-Green in het persbericht over de Windows 8-preview op D9. Eind vorig jaar zijn er al berichten opgedoken dat Microsoft zijn softwarepartners aanmoedigt om applicaties in html5 te schrijven.

Update:

Onderstaande video over Windows 8 toegevoegd.

Microsoft showt het design van Windows 8:

[youtube]p92QfWOw88I[/youtube]

0 Reactie(s) op: Windows 8 voor ARM niet compatibel met Windows

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.