Windows Phone wint van iPhone in China

© CIDimport

Windows Phone wint van iPhone in China

Geplaatst: 21 mei 2012 - 06:49

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Redactie ID.nl

Windows Phone-smartphones verkopen beter dan iPhones in China. Dat beweert Microsoft zelf. Het verschil is maar marginaal en beide platformen liggen ver achter op Android.

Het is de Nederlander Michel van der Bel, tegenwoordig chief operating officer voor “Groot China", die in Emerce de kleine overwinning voor Microsoft claimt. De cijfers zijn niet onafhankelijk bevestigd. Volgens Van der Bel, ooit algemeen directeur bij Microsoft Nederland, heeft Windows Phone 7 procent van de markt en iOS bijna 6 procent.

Dat verschil moet dan zijn gemaakt in de laatste paar maanden. Een Chinees marktanalist, Analysys International, gaf vorige maand nog cijfers vrij over het laatste kwartaal van 2011, waarin Android 70 procent en iOS 5,7 procent van de markt heeft. Toestellen met Windows Phone zijn pas in maart in de Chinese winkels verschenen. Van der Bel lijkt overigens bij Emerce uit te gaan van die 5,7 procent marktaandeel van de iPhone uit het vierde kwartaal van 2011. Die vergelijking zou dan mank gaan.

iPhone duur en niet compatible met 3G-standaard

Volgens The Register is het wel logisch dat Apple maar beperkt zijn iPhone kan slijten in China vanwege twee lokale aspecten. Ten eerste is de iPhone voor Chinese begrippen duur, ten tweede maken veel Chinezen gebruik van de 3G-standaard van China Mobile, de TD-SCDMA. Die wordt door Apple niet ondersteund. Aangezien China Mobile de grootste telco is van China, laat Apple dus veel markt liggen.

China Mobile heeft diverse malen gevraagd aan Apple om een iPhone te ontwikkelen die kan omgaan met de TD-SCDMA-standaard, maar daaraan heeft het bedrijf tot nu toe geen gehoor gegeven. Wel zou Apple in gesprek zijn met de telco. Overigens zou 4G een einde maken aan die mismatch tussen iPhone en Chinese standaard.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten