Zet Mac OS X naar uw hand

Door: Martin Gijzemijter | 03 februari 2011 16:52

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

5. Functies toewijzen aan de hoeken van het beeldscherm

Het bureaublad van OS X heeft verschillende 'hotspots', oftewel plekken die reageren wanneer u daar met de muis over beweegt. Deze functie heet Exposé. U kunt deze hotspots naar eigen inzicht instellen. U doet dit door te klikken op Systeemvoorkeuren en vervolgens op Exposé en Spaces. U ziet vervolgens een weergave van uw bureaublad, met vier hoeken waaraan u functies kunt toekennen. Door te klikken op de uitklapmenu's bij de betreffende hoeken, kunt u functies kiezen zoals Beeldscherm in sluimerstand, Schakel schermbeveiliging in, Alle vensters tonen, Bureaublad tonen enzovoort. Naast de actieve schermhoeken kunt u de functies ook toewijzen aan functietoetsen, toetsencombinaties en muisknoppen.

De hoeken van uw beeldscherm zijn hotspots waaraan u functies kunt verbinden.

6. Het bureaublad opdelen

Hetzelfde venster binnen Systeemvoorkeuren bevat een tabblad genaamd Spaces. Spaces zijn een handigheidje binnen OS X waarmee u het bureaublad in maximaal 16 verschillende bureaubladen kunt opdelen. Zo kunt u programma's en documenten plaatsen in een speciale 'Space' voor werk en andere documenten in een 'Space' voor entertainment. Het helpt u zaken uit elkaar houden. Spaces is standaard uitgeschakeld, u kunt deze functie inschakelen door een vinkje te zetten bij Activeer spaces. Door te klikken op de plus- en mintekens bij Rijen en Kolommen, kunt u aangeven hoeveel Spaces u op uw bureaublad wilt. Onder in het venster kunt u aangeven met welke functietoets, toetsencombinatie en muisknop de Spaces geactiveerd moeten worden en hoe u door deze Spaces kunt navigeren.

Met Spaces deelt u het bureaublad op in handige secties.

7. Widgets installeren

Tot slot is er nog een andere manier om het uiterlijk en de functionaliteit van Mac OS X naar uw hand te zetten. In Windows Vista en 7 kunt u diverse 'gadgets' in de zijbalk (Vista) of op uw bureaublad installeren, zoals een fraaie klok, routeplanner, weersvoorspelling, rekenmachine enzovoort. Mac OS X bevat soortgelijke functionaliteit. U kunt een soort laag over uw bureaublad uitrollen, genaamd het Dashboard, waarin u dergelijke widgets kunt plaatsen. Via Systeemvoorkeuren / Muis kunt u een muisknop koppelen aan het oproepen van het Dashboard, maar u kunt ook klikken op het pictogram voor Dashboard in het Dock. Wanneer het venster Dashboard verschijnt, kunt u linksonder op het plusteken klikken. Hierdoor verschijnt een lijst met categorieën waaruit u widgets kunt selecteren. Door simpelweg op een widget te klikken, plaatst u deze op het Dashboard. Wanneer u met de rechtermuisknop op een widget klikt, kunt u vaak opties aanpassen voor de betreffende widget. Wilt u widgets verwijderen, dan klikt u wederom op het plusteken en vervolgens op de kruisjes bij de widgets die u wilt verwijderen. Widgets zijn ideaal om snelle functies op te roepen zoals een rekenmachine of een vertaalmachine, vooral wanneer u het Dashboard aan een muisknop koppelt.

Widgets helpen u handige snelle functies toe te voegen aan Mac OS X.

Trackpadfuncties aanpassen voor MacBooks

Wanneer u een MacBook hebt (de laptopvariant van de Mac) of een los ­trackpad, dan bevat Systeemvoorkeuren hiervoor nog een aparte optie. Dat lijkt slechts een kleine optie, maar achter het trackpad schuilen vele mogelijkheden. Het is namelijk multitouch, hetgeen inhoudt dat u het met meerdere vingers tegelijk kunt bedienen. Het aantal vingers dat u gebruikt leidt ook weer tot andere resultaten. Ga naar de Systeemvoorkeuren en klik op Trackpad. U vindt hier een aantal schuifregelaars waarmee u de snelheid van verschillende functies kunt aanpassen. Aan de linkerkant ziet u een reeks opties. Door vinkjes in- of uit te schakelen, kunt u aangeven welke functies uw trackpad heeft. Bij het kopje Secundair klikken kunt u aangeven of de 'rechtsklik' wordt geactiveerd door te klikken op de linker- of rechterbenedenhoek. Als u niets wilt veranderen is het alsnog een goede plek om te spieken wat u precies met het Trackpad kunt doen.

 

Als uw Mac een trackpad heeft, kunt u ook deze naar uw hand zetten.

0 Reactie(s) op: Zet Mac OS X naar uw hand

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.