Zo bescherm je je laptop tegen morsen

Door: topher-kessler | 14 november 2014 09:30

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Het is misschien wel een van de grootste bedreigingen voor je laptop: de kans dat er water of een andere vloeistof overheen gegooid wordt. Binnen een seconde kan een kop koffie je zomaar 1.200 euro kosten voor een nieuwe MacBook (plus een paar euro voor een nieuwe latte).

Helaas dekken de garanties voor je laptop (en andere elektronica) geen onopzettelijke beschadiging door vloeistoffen. En als je je kapotte computer naar de winkel brengt voor reparaties kunnen de technici vaak de ingebouwde sensoren controleren om te zien of vloeistoffen tot het probleem geleid kunnen hebben.

Aangezien we allemaal hebben meegemaakt dat onze laptop gevaarlijk dicht in de buurt van vloeistoffen gekomen is, zijn hier een aantal snelle tips om een ramp te voorkomen, plus een aantal tips die kunnen helpen om je systeem te repareren als hij toch ondergedompeld is.

Gebruik bescherming

Gebruik een deksel: Het is altijd fijn om een drankje bij de hand te hebben wanneer je aan het werk bent, maar de eenvoudigste manier om morsen te voorkomen is gewoon geen drankje in de buurt van je systeem te hebben. Als dat voor jou geen optie is, kun je naar alternatieven zoeken in plaats van gewoon maar een blikje frisdrank of bier open te trekken. Als het een kop koffie is, doe er dan een deksel op. Als het een flesje water is, doe dan de dop erop. Als er geen deksel of dop bij zit, zoek dan iets wat als deksel kan dienen (stevig vastgepropt aluminiumfolie, bijvoorbeeld).

Houd afstand: Het duurt even voordat gemorste vloeistoffen zich verspreiden en langs alle obstakels lopen. Dus het kan een goed idee zijn om je drankje wat verder weg van je toetsenbord of laptop te zetten, omdat je dan tijd hebt om je laptop en andere apparatuur op te pakken en ergens veilig weg te zetten voordat ze nat worden.

Een andere mogelijkheid: Zet zoiets als een boek tussen je drankje en je laptop. Als je dan toch iets morst houdt het boek de vloeistof tegen. Of je kunt je laptop zelf op een verhoging zetten, zoals een boek of een paar tijdschriften. Dan kan de vloeistof niet in de ventilatiegaten en andere kanalen van je systeem terechtkomen.

Bedek je systeem: Hoezen voor het toetsenbord en dergelijke kunnen voorkomen dat er vocht in je Mac terechtkomt. Er zijn heel veel van dat soort producten op de markt; kies er een en gebruik het dan ook.

Wat als je toch gemorst hebt?

Zelfs als je zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen treft, kun je toch nog met een natte MacBook komen te zitten. Maar dat hoeft niet per se het einde van je computer te betekenen; maar bedenk wel dat het enige tijd kan duren voordat je systeem (hopelijk) weer operationeel is.

Ten eerste moet je niet wachten om te zien of je systeem in orde is. Ga van het ergste uit, en schakel het apparaat meteen uit en haal de stekker eruit. Als dat lukt kun je het beste ook de batterij verwijderen. (Helaas is dat met de meeste moderne MacBooks niet mogelijk.)

Nadat je het systeem hebt uitgeschakeld zul je het moeten laten drogen. Dit kost jammer genoeg nu eenmaal tijd. Vloeistoffen op de buitenkant zullen relatief snel opdrogen, maar vocht dat in hoeken en gaten zit zal veel langzamer opdrogen. Er zijn echter een aantal manieren om dit proces te versnellen:

Maak het apparaat open: Het eerste wat je kunt doen is het systeem zo snel mogelijk openmaken, zodat er lucht kan circuleren waardoor het vocht sneller verdampt. Dit kan met een laptop door de schroefjes aan de achterkant los te draaien en het deksel open te maken, en de eenvoudig te bereiken onderdelen zoals het RAM en de harde schijf te verwijderen (als dat kan).

Blaas er wat perslucht in: Gebruik perslucht - uit een blik of luchtcompressor - om zoveel mogelijk vocht weg te blazen. Dit is een van de beste dingen die je kunt doen om het apparaat sneller te laten drogen. Probeer in elk hoekje en gaatje lucht te blazen, vooral als je druppels ziet of andere indicaties dat er nog steeds vocht in dat gedeelte van het apparaat zit. Let goed op of er tijdens het blazen op andere plekken vocht uitloopt. Vang het vocht op met keukenpapier, wattenstaafjes of iets anders dat vocht absorbeert.

Gebruik een vocht absorberend middel: De snelheid waarmee water verdampt is mede afhankelijk van hoe droog de lucht eromheen is. Dus om het water uit je laptop te helpen ontsnappen, kun je een vocht absorberend middel gebruiken, zoals Silicagel. Als je deze producten niet meteen kunt vinden, kun je rijst uit een ongeopend pak gebruiken. Het werkt niet geweldig, maar het is beter dan niets. Stop een aantal kopjes vocht absorberend middel in een zak en plaats je laptop in dezelfde zak waarbij je ervoor moet zorgen dat je apparaat met het middel bedekt is. Wacht dan een dag of drie om ervoor te zorgen dat je systeem echt goed droog is. Het is natuurlijk vervelend om het zo lang zonder je computer te moeten uithouden, maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen. (Als je rijst gebruikt moet je opletten dat het niet in openingen van poorten en dergelijke terechtkomt.)

2 Reactie(s) op: Zo bescherm je je laptop tegen morsen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 17 november 2014 07:36 Anoniem
  Als er een suiker is toegevoegd, dan gaan je toetsen kleven. Je kunt het toetsenbord uit je laptop halen, verstandig is dan wel om eerst een handleiding daarover op internet te lezen. Daarna kan je het toetsenbord los van de laptop met alcohol en/of water reinigen, die is namelijk waterdicht in de meeste gevallen. Drogen voor het terugplaatsen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 november 2014 08:35 Anoniem
  doorzichtig flinterdun huishoudfolie is ook een uitstekende goedkope
  bescherming ,vooral bij gebruik van toetsenbord in keukens en werkplaatsen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.