Zo doe je dat: Emoji inschakelen op Mac en iOS

Door: dan-moren | 06 mei 2014 08:30

How To

Je zou gewoon al je e-mails, Twitter posts, en Facebook updates in platte tekst kunnen schrijven, maar daar is niet veel leuks aan, toch? Het draait vandaag de dag om aapjes, vliegtuigen, en koppen koffie, en ze zijn allemaal slechts een muisklik verwijderd, dankzij emoji. Zo schakel je ze in.

Hoewel de oude dubbelepunt, liggend streepje, en haakje-sluiten smiley universeel is, zijn emoticons toch wel erg twintigste-eeuws. Je bent waarschijnlijk wel emoji tegengekomen, de kleine icoontjes die nu op het web, in e-mails, en natuurlijk op Twitter verschijnen. Misschien heb je je zelfs afgevraagd hoe je je eigen sociale netwerk posts kunt opleuken met een schattig Home Alone katje.

Gelukkig ondersteunen zowel OS X als iOS het gebruik van emoji karakters, en in beide gevallen is het redelijk eenvoudig in te stellen. Zo ga je te werk.

Emoji inschakelen op Mac

Aan de Mac kant, als je OS X Mavericks draait, kun je emoji in apps bijna altijd via een menu (of sneltoets) benaderen. Ga gewoon naar het Edit menu en kies Special Characters. Hiermee krijg je normaal gesproken een palet met speciale ASCII karakters te zien, maar in Mavericks is het omgezet in een volledig assortiment emoji. Ze zijn onderverdeeld in losse categorieën, zoals People, Nature, Objects, Places, en Symbols.

Om een emoji te gebruiken, zoek er eentje die je bevalt, en klik erop. Als je niet zeker weet of er ergens een emoji voor bestaat, kun je zelfs de lijst met symbolen doornemen door omlaag te scrollen naar een zoekveld. Zodra je een emoji gebruikt hebt komt deze op het eerste paneel te staan, waar al je recent gebruikte iconen worden bijgehouden.

Als er iconen zijn die je steeds opnieuw gebruikt, kun je ze ook aan een Favorites gedeelte toevoegen, hoewel je hiervoor het grotere karakterpalet moet activeren door op het icoon naast het zoekveld te klikken. Daar kun je door zowel emoji als ASCII karakters bladeren; selecteer een emoji en je krijgt een Add to Favorites knop te zien. Als je erop klikt komt het in het eerste paneel te staan, onder een header met de naam Favorites. Om een emoji icoon uit je favorieten te verwijderen, volg gewoon dezelfde stappen; dezelfde knop heet nu Remove from Favorites.

Emoji inschakelen op iOS

Op iOS is het bijna even eenvoudig. Ga gewoon naar Settings > General > Keyboard > Keyboards en druk op Add New Keyboard. Scrol omlaag totdat je een emoji tegenkomt en selecteer deze. Telkens wanneer je het toetsenbord tevoorschijn haalt zie je nu een wereldbol icoon links van de spatiebalk staan. Druk erop om tussen het Latijnse toetsenbord en het emoji toetsenbord te switchen, of houd het ingedrukt om een menu te zien met alle geïnstalleerde toetsenborden.

Net als op OS X zijn de emoji in iOS in categorieën onderverdeeld, waarbij het eerste paneel je meest recent gebruikte iconen laat bevat. Helaas ondersteunt iOS momenteel niet dezelfde Favorites optie als OS X, en er is nog geen zoekfunctie - dus je zult zelf moeten onthouden waar die trieste panda staat.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite Macworld.com. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regiogebonden zijn.

3 Reactie(s) op: Zo doe je dat: Emoji inschakelen op Mac en iOS

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 7 mei 2014 13:56 Anoniem
  Zouden jullie voortaan de Nederlandse namen van de diverse instellingen willen gebruiken? 99% gebruikt de Nederlandse versie van IOS en MacOS.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 mei 2014 10:16 Anoniem
  gebruik menu "wijzig", helemaal onderaan staat "speciale tekens"

  Dank u
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 mei 2015 22:06 Anoniem
  Toppie! :-)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.