Zo gaat Apple je waarschuwen voor gelekte wachtwoorden

Door: Justin Doornekamp | 30 juli 2020 06:06

Nieuws

In iOS 14 en iPadOS 14 kunnen we kennismaken met de nieuwe CarKey-functie, krijgen we een nieuw thuisscherm en voert Apple ook enkele belangrijke veranderingen door aan de iCloud-sleutelhanger. Gebruikers moeten straks toegang krijgen tot meer handige informatie over hun wachtwoorden.

Voor wie niet bekend is met de iCloud-sleutelhanger: het is de plek waar al je wachtwoorden van verschillende websites en apps worden opgeslagen en worden gesynchroniseerd met de cloud. De optie is vergelijkbaar met tools van derde partijen als LastPass en KeePass, alleen zit deze wachtwoordmanager van Apple direct ingebakken in het besturingssysteem van de iPhone en iPad.

Gebruikers vinden de wachtwoordmanager van Apple op een iPhone of iPad door naar de instellingen te gaan en vervolgens te tikken op Wachtwoorden en accounts.

Aanbevelingen

In het nieuwe besturingssysteem van Apple vind je straks een nieuw menu met daarin aanbevelingen voor wachtwoorden. Hierin worden alleen de wachtwoorden getoond die een hoog risico vormen voor je account, om welke reden dan ook. Dit kunnen gewoonweg zwakke wachtwoorden zijn, die makkelijk te raden zijn, of wachtwoorden met een veelvoorkomend patroon zoals 123 of ABC.

In de vernieuwde wachtwoordmanager van Apple wordt gespecificeerd wat er mis is met het wachtwoord voor elk individueel account, zodat je meer inzicht krijgt in wat wordt verstaan onder een sterk of zwak wachtwoord. Sommige van deze functies zijn al beschikbaar in de huidige versie van iOS en iPadOS, maar zullen prominenter aanwezig zijn in de opvolger van het besturingssysteem.

Wachtwoord gelekt

Een waarschuwing in het bijzonder zal voor gebruikers erg handig zijn, namelijk degene die je waarschuwt dat je wachtwoord is gelekt en in handen is gekomen van hackers. Je weet dan niet alleen dat je je wachtwoord direct moet veranderen, maar ook dat andere accounts een risico lopen indien je daarvoor hetzelfde wachtwoord hebt gebruikt.

Apple zal regelmatig een afgeleide van je wachtwoorden vergelijken met een lijst wachtwoorden die zijn betrokken bij een datalek. Je specifieke wachtwoord wordt voor Apple nooit zichtbaar, aldus het bedrijf. Als Safari een lek constateert, word je direct op de hoogte gebracht met het verzoek om een nieuw, veiliger wachtwoord aan te maken.

Bovenop de aanpassingen aan de iCloud-sleutelhanger komt Apple ook met Touch ID- en Face ID-ondersteuning voor Safari, waardoor je in principe helemaal geen wachtwoord meer nodig hebt om in te loggen op websites.

iOS 14 en iPadOS 14 worden in het najaar verwacht.

De iCloud-sleutelhanger vind je onder Wachtwoorden en accounts in de Instellingen-app.

0 Reactie(s) op: Zo gaat Apple je waarschuwen voor gelekte wachtwoorden

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.