Zo gaat de accu in je MacBook langer mee

Door: Justin Doornekamp | 08 december 2021 19:55

How To

De accu’s in laptops, telefoons en andere toestellen worden steeds krachtiger, maar je ontkomt er niet aan dat de batterij van je apparaat met de jaren steeds sneller leeg raakt. Dit geldt ook voor de accu van je MacBook. Hoe kun je ervoor zorgen dat je langer plezier hebt van je MacBook?

Geoptimaliseerd opladen

MacBooks, maar ook iPhones en iPads, hebben een speciale functie ingebouwd genaamd Geoptimaliseerd opladen. Deze functie monitort je dagelijkse oplaadgewoontes om zo de levensduur van je batterij te verlengen. Wanneer de functie is ingeschakeld, wordt in bepaalde situaties het opladen van je MacBook vertraagd bij een batterijniveau van 80%. 

De MacBook gebruikt machine learning om je dagelijkse oplaadroutine te leren, zodat de geoptimaliseerde oplaadfunctie alleen actief is wanneer je MacBook voorspelt dat deze voor langere tijd wordt aangesloten op een oplader. De optie vind je in het Apple-menu onder Systeemvoorkeuren. Klik op Batterij en selecteer vervolgens Batterij. In dit menu kun je Geoptimaliseerd opladen aan- of uitzetten. 

Toch kabel eruit halen

De geoptimaliseerde oplaadfunctie is handig, maar niet volledig waterdicht. Als je je MacBook op onregelmatige momenten gebruikt of als je laptop altijd op je bureau staat, dan kan het voor macOS moeilijk zijn om te bepalen wanneer het oplaadproces vertraagd moet worden. Daarom is het altijd verstandig om de oplaadstekker uit je apparaat te halen, zodra je MacBook voldoende is opgeladen.

Idealiter pak je bij 40% de oplader erbij om de MacBook tot circa 80% op te laden. Dit garandeert dat de batterij niet onder te veel druk kom te staan in een poging het apparaat volledig op te laden. 

MacBook Pro
Haal de oplaadstekker uit je MacBook als deze tot circa 80% is opgeladen.

Vermijd extreme temperaturen

Wellicht een open deur, maar extreme temperaturen zijn niet goed voor je MacBook. Diverse onderzoeken laten zien dat extreme kou de capaciteit van batterijen met 5% meer terugbrengt na 100 keer opladen dan wanneer je MacBook in een warme kamer staat. Laat je MacBook op een koude winternacht dus niet per ongeluk in je auto liggen. 

Gebruik een app

Er zijn diverse apps waarmee je zelf een oplaadniveau kunt instellen waardoor de batterij van je MacBook langer meegaat, waaronder de gratis app AlDente. Je kunt in de app instellen welk maximaal oplaadniveau je laptop mag hebben als deze is aangesloten op het stroomnetwerk. Kies bijvoorbeeld voor 80%. Zodra dit niveau wordt bereikt, stopt je MacBook automatisch met het opladen van de batterij. 

Status van de accu controleren

Kijk ook naar de huidige staat van je accu. Wellicht is het al tijd om de accu te vervangen. Eerder schreven we al over het vervangen van je MacBook-accu. Sla dat artikel er even op na om te controleren of dit in jouw situatie nuttig is.

1 Reactie(s) op: Zo gaat de accu in je MacBook langer mee

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 8 december 2021 21:12 Centurion_ct
    Al Dente werkt prima, maar alleen als de MacBook aan staat. Zodra deze in de slaapstand gaat zal Al Dente zijn werk niet meer doen en zal de MacBook tot 100% doorladen. Is geen probleem, maar wel iets om in de gaten te houden
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.