Zo installeer je Windows 10 op je Mac

Door: derek-walter | 26 november 2014 10:23

Windows 10 op je Mac
How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Om de Windows 10 Technical Preview - een zeer prille versie van Windows 10 - uit te proberen op je Mac, hoef je Windows niet al op je Mac te hebben staan. Sterker nog, het is relatief eenvoudig om het nieuwe Microsoft OS te installeren. Hier lees je hoe je Windows 10 gratis kunt proeven op je Mac.

Twee opties

Er zijn twee manieren om de Windows 10 Preview op je Mac te zetten. De eerste is om Windows op een aparte partitie van je harde schijf te installeren met behulp van Apple's ingebouwde Boot Camp software. Wanneer je klaar bent, kun je direct naar Windows booten. Zo wordt je Mac in principe dus omgetoverd tot een volledige Windows pc. Lees ook: 15 handige tips voor Windows 10.

Een andere optie maakt het mogelijk om Windows als een virtuele machine te draaien binnen een OS X-programma. We gebruiken hier de open-source VirtualBox van Oracle, maar Parallels Desktop is een populair alternatief (maar kost ongeveer 80 euro). Een virtuele machine is de manier die we aanbevelen, aangezien de Windows 10 Technical Preview zich nog in een erg vroeg stadium bevindt, met wat ruige randjes en bugs. Als er op een virtuele machine iets verkeerd gaat zal het je hardware of OS X installatie niet aantasten - je kunt het gewoon wissen en opnieuw beginnen.

Net als met alle pre-release software kunnen de ervaringen van verschillende personen variëren. Ik had weinig problemen: Ik heb Windows 10 geïnstalleerd op een MacBook Pro van eind 2014 met een 2,6 GHz i5-processor en 8GB RAM. Een onlangs uitgebrachte Mac zou Windows 10 prima moeten kunnen draaien.

Wat je ook doet, maak eerst een back-up van de data van je Mac. Ik had al gezegd dat de Windows 10 Technical Preview heel erg pril en experimenteel is... Je wilt niet al je waardevolle documenten en familievideo's kwijtraken als het besturingssysteem van Microsoft problemen geeft.

Download de ISO

Klaar met back-uppen? Eerst gaan we naar de Windows 10 download site om de Technical Preview te downloaden. Je zult je moeten aanmelden voor het Windows Insider Program door Microsoft je e-mailadres te geven.

Na de registratie - let op alle waarschuwingen dat dit pre-release software is en Microsofts waarschuwingen dat je je data moet back-uppen - moet je de versie van Windows 10 selecteren die bij jouw systeem past. Als je een relatief nieuwe Mac hebt met een Intel processor, kies dan voor de 64-bit versie. Hij is bijna 4GB dus ga ervoor zitten - de download kan even duren. Schrijf ook de productcode op; we hadden hem niet nodig voor onze testversie, maar het is handig om het te hebben voor het geval dat.

Installeer Windows 10 in VirtualBox

Laten we eerst uitleggen hoe je Windows 10 draaiende krijgt in een virtuele machine, aangezien dit onze aanbevolen methode is. Ga naar de Oracle VM downloads pagina, en selecteer de VirtualBox die voor OS X hosts geschikt is.

Start de download door het icoon naar de Applications-map te verslepen. Er zit een PDF van 300 pagina's bij, mocht je een uitgebreide instructie willen - maar je kunt deze overslaan en deze how to blijven lezen als je geen tijd of zin hebt om daadwerkelijk alles over VirtualBox te weten te komen.

In het VirtualBox startscherm moet je kiezen welk besturingssysteem je wilt installeren. Ik heb Windows 8.1 gekozen, omdat dat de meest recente versie van Windows is die in het keuzemenu staat. Windows 8 zou waarschijnlijk ook werken - zorg alleen wel dat je de juiste 64-bit of 32-bit optie kiest, afhankelijk van de versie van Windows 10 die je gedownload hebt.

VirtualBox zal vervolgens vragen hoeveel RAM je wilt toewijzen aan het draaien van de virtuele machine. Je kunt de standaardoptie van 2048MB kiezen als je je zorgen maakt over systeembronnen, maar de prestaties van Windows 10 zullen verbeteren wanneer je meer toewijst - je draait namelijk tegelijkertijd een ander besturingssysteem. Als je het tot 4GB kunt verhogen zou dat perfect zijn.

Vervolgens wordt er gevraagd om een virtuele harde schijf voor Windows 10 aan te maken. Tenzij je van plan bent om uitgebreid werk te doen of meer software te installeren kun je veilig de standaard 25GB selecteren. Selecteer de VirtualBox Disk Image optie op het volgende scherm en ga verder.

Daarna moet je een dynamisch toegewezen of een vastgestelde harde schijf selecteren. Zoals je waarschijnlijk uit de context kunt afleiden groeit de eerste naarmate je meer ruimte toevoegt. Dit is een betere keuze als je weinig ruimte hebt en niet van plan bent om veel aan je "Windows computer" toe te voegen. De vastgestelde schijf geeft echter snellere prestaties zolang je de ruimte hebt.

2 Reactie(s) op: Zo installeer je Windows 10 op je Mac

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 juni 2015 14:45 Anoniem
  Kan het ook met windows 7?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 november 2015 13:20 Anoniem
  Nee
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.