Zo installeer je Windows 10 op je Mac

Door: derek-walter | 26 november 2014 10:23

Windows 10 op je Mac
How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Wanneer dat allemaal klaar is, markeer de Windows 10 VM in het VirtualBox dashboard en selecteer de groene Start pijl. Je moet vervolgens de VM naar het Windows 10 ISO bestand wijzen. Daarna zul je het Windows logo te zien krijgen met een zwarte achtergrond. Nu ben je goed op weg!

Wanneer het Windows aanmeldscherm verschijnt, moet je een taal kiezen en op Install now klikken. Je hebt dan twee keuzemogelijkheden: een aangepaste installatie of een upgrade. Selecteer Custom en kies een specifieke locatie op de harde schijf om Windows te installeren. Laat dit zoals het is - het installeert naar de virtuele harde schijf die door VirtualBox is aangemaakt.

Nu is het tijd om Windows te installeren en je Microsoft accountgegevens in te voeren. Als je nog geen account hebt zul je een e-mailadres moeten invoeren om aan de Windows-eisen te voldoen. Op deze manier kun je instellingen opslaan en synchroniseren tussen meerdere Windows apparaten.

Voilà! Je draait nu Windows 10 op je Mac. Lees ook onze uitgebreide Windows 10 review eens als je meer over de nieuwe software wilt leren.

Het draaien van een virtuele machine is een iets andere ervaring dan het draaien van een besturingssysteem op een harde schijf. Er kunnen dingen langzamer bewegen en wat haperen. Maar het werkt prima om werk gedaan te krijgen, of om gewoon wat met Windows 10 te spelen.

Als je klaar bent kun je het VM venster gewoon sluiten. Er wordt dan gevraagd of je de staat van de machine wilt opslaan of de boel wilt afsluiten.

Boot Camp gebruiken met Windows 10

Als je de volledige Windows 10 Technical Preview ervaring wilt, kun je Apple's Boot Camp tool gebruiken om Windows 10 op je harde schijf te installeren en direct naar Windows te booten. (Je hebt er wel aan gedacht om eerst al je data te back-uppen, toch?)

Hiervoor zul je eerst een USB-drive nodig hebben met minimaal 4GB aan vrije ruimte. Boot Camp zal het Windows ISO bestand gebruiken om een opstartschijf te maken die gebruikt kan worden om Windows op je Mac te installeren.

Als je de Windows 10 ISO inmiddels gedownload hebt, open Boot Camp. Vink alle hokjes aan en ga verder.

Plug je flashdrive in en selecteer de locatie van het ISO bestand. Boot Camp zal vervolgens alle drivers downloaden die nodig zijn om Windows te draaien, en het zal je USB omtoveren in een opstartschijf. Deze stap neemt wat tijd in beslag, dus wees geduldig.

Daarna wordt gevraagd om je harde schijf in partities te verdelen. Dit is een belangrijke stap, want je kunt de opslag later niet vergroten of verkleinen. In plaats daarvan zul je dat deel van de schijf moeten wissen en overnieuw moeten beginnen.

Het is aan te raden om minimaal 20GB te selecteren, maar 30GB of meer is beter, aangezien Windows 10 zelf een flink deel in beslag zal nemen. Bedenk hoeveel je het zal gaan gebruiken: Is het alleen maar om zo nu en dan wat te knutselen, of wil je Office gaan installeren en serieus werk verrichten? Als je PC games wilt gaan spelen moet je zeker meer opslagruimte toekennen.

Klik als je klaar bent op Install om de installatie van Windows 10 te starten. Windows zal een aantal keer opnieuw opstarten.

Als om wat voor reden dan ook je computer opstart in OS X, start de computer dan opnieuw op en houd de Option toets ingedrukt. Er verschijnt dan een menu waarin je het besturingssysteem kunt selecteren waarnaar je wilt opstarten.

Mijn ervaringen

Over het algemeen lijken de prestaties van Windows 10 op de Mac goed. Het scrollen met de trackpad werkt geweldig op native Windows apps, zoals File Explorer en het Start menu, maar in de browser (ik heb Chrome en Internet Explorer gebruikt) gaat het een beetje hakkelig. Windows heeft ook niet zoveel trackpad bewegingen als OS X, dus het kan een goed idee zijn om een muis te gebruiken.

De helderheid was een beetje inconsistent en schommelde tussen te helder of te donker. Het backlit toetsenbord was ook een beetje in de war: Ik kon de helderheid helemaal niet aanpassen totdat ik bij de op één na laagste stand terechtkwam, waardoor het toetsenbord bijna helemaal donker was.

Dergelijke inconsistente zaken zijn echter te verwachten in een re-release besturingssysteem. Als je problemen hebt of de systeemvereisten verder wilt controleren bieden zowel Microsoft als Apple ondersteuningspagina's. En als je terug naar OS X wilt, hoef je alleen maar de Option toets ingedrukt te houden en OS X als je gewenste besturingssysteem te selecteren.

2 Reactie(s) op: Zo installeer je Windows 10 op je Mac

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 juni 2015 14:45 Anoniem
  Kan het ook met windows 7?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 november 2015 13:20 Anoniem
  Nee
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.