Zo kun je muzieknummers als ringtone op je iPhone gebruiken

Door: Chwhynny Overbeeke | 09 september 2016 07:04

How To

Met een leuke ringtone kun je eenvoudig je iPhone personaliseren. Hier laten we zien hoe je een muzieknummer als ringtone kunt instellen.

Als je graag een nummer uit je muziekcollectie als ringtone op je iPhone wilt instellen, dan kan dat. Maar meestal wil je niet dat de ringtone begint aan het begin van het nummer. Hier laten we zien hoe je van je favoriete nummer een ringtone kunt maken en hoe je deze vervolgens inschakelt. Je kunt zelfs voor verschillende contacten een verschillend muzieknummer gebruiken. Lees ook: Zo stuur je oproepen meteen naar je voicemail.

De ringtone aanmaken met iTunes en de Finder

Om te beginnen moet je iTunes openen, op het tabblad Mijn muziek klikken en een nummer kiezen dat je als ringtone wilt gaan gebruiken. Klik met de rechtermuisknop op het nummer en kies Toon info. Klik op het tabblad Opties.

Vervolgens krijg je de opties Start en Stop te zien. Hier kies je op welke punten in het muzieknummer de ringtone moet beginnen en eindigen. Je kunt maximaal 30 seconden van het nummer als ringtone gebruiken.

Klik nu bovenaan het venster op Bestand en kies Converteer > Maak AAC-versie aan. Je selectie wordt dan als nieuw audiobestand opgeslagen.

Let op: Ga terug naar het tabblad Opties voor het originele audiobestand en zet de teller weer op nul, anders zal het muzieknummer voortaan niet volledig worden afgespeeld.

Wil je de nieuwe ringtone aan specifieke contacten toewijzen? Dat kan! Zo weet je meteen wie er belt.

m4a naar m4r

Het nieuw aangemaakte, korte audiobestand kun je als ringtone gaan gebruiken. Hiervoor moet je het eerst zichtbaar maken in de Finder en naar het juiste bestandsformaat converteren. Klik met de rechtermuisknop op het bestand in iTunes en kies Toon in Finder. Klik nu op het bestand in de Finder en wijzig de extensie van .m4a in .m4r. Ga akkoord met de wijziging.

Je kunt nu de kortere versie (de ringtone dus) uit je iTunes-bibliotheek verwijderen. Zorg wel dat je hem alleen uit de bibliotheek verwijdert, het bestand moet je niet naar de Prullenmand verplaatsen.

De ringtone op je iPhone zetten

Ga terug naar de Finder en dubbelklik op het .m4r bestand. Het verdwijnt dan, en wordt voortaan onder Tonen weergegeven. Koppel je iPhone aan iTunes en klik op het telefoon icoon dat rechts van de drie puntjes staat. Selecteer vervolgens in de linker kolom de optie Tonen. Selecteer de nieuwe ringtone en synchroniseer deze met je iPhone.

De ringtone gebruiken

In de Instellingen van je iPhone kun je nu je nieuwe ringtone bovenaan de lijst terugvinden. Druk erop om hem als algemene ringtone te gebruiken.

Wil je de nieuwe ringtone aan specifieke contacten toewijzen, dan moet je naar de Contacten app gaan en op de naam van de persoon drukken aan wie je de ringtone wilt toewijzen. Als je hier op Ringtone drukt kun je uit al je tonen kiezen. Zo kun je meteen al horen wie er belt.

1 Reactie(s) op: Zo kun je muzieknummers als ringtone op je iPhone gebruiken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 september 2017 20:04 mountaincutter
  Oplossing werkt niet meer met Itunes 12.7 (september 2017) . De oplossing hierna heb ikvandaag getest en is OK.
  De ringtone aanmaken met iTunes en de Verkenner
  Om te beginnen moet je iTunes openen, op het tabblad Mijn muziek klikken en een nummer kiezen dat je als ringtone wilt gaan gebruiken. Klik met de rechtermuisknop op het nummer en kies Info nummer. Klik op het tabblad Opties.
  Vervolgens krijg je de opties Start en Stop te zien. Hier kies je op welke punten in het muzieknummer de ringtone moet beginnen en eindigen. Je kunt maximaal 30 seconden van het nummer als ringtone gebruiken. Klik op OK na het instellen van start en stop moment.
  Klik nu in het Itunes hoofdscherm bovenaan links op Bestand en kies Converteer > Maak AAC-versie aan. Je selectie wordt dan als nieuw audiobestand opgeslagen. Dit wordt in de bibliotheek zichtbaar direct onder het originele nummer.
  Let op: Ga terug naar het tabblad Opties voor het originele audiobestand en zet de teller weer op nul, anders zal het muzieknummer voortaan niet volledig worden afgespeeld.
  m4a naar m4r
  Het nieuw aangemaakte, korte audiobestand kun je als ringtone gaan gebruiken. Hiervoor moet je het eerst zichtbaar maken in de Windows verkenner, en naar het juiste bestandsformaat converteren. Klik met de rechtermuisknop op het bestand in iTunes en kies Tonen in Windows verkenner. Klik nu op het bestand in de Verkenner en wijzig de extensie van .m4a in .m4r. (Zie ook Noot 1). Ga akkoord met de wijziging.
  Je kunt nu de kortere versie (de ringtone dus) uit je iTunes-bibliotheek verwijderen.
  De ringtone op je iPhone zetten
  Ga terug naar de Verkenner en en verplaats het m4r bestand naar Itunesmedia. Dit is te vinden op user/muziek/Itunes/Itunesmedia. Zet het m4r bestand daar in de folder (slepen vanuit de verkenner) : Music/unkown artist/unkown albums. Het m4r bestand wordt nu zichtbaar. Verbind nu de Ihone met de PC. Nadat de Iphone zichtbaar wordt binnen ITunes, kan de ringtone worden gesleepd naar Tonen binnen de IPhone folder
  De ringtone gebruiken
  In de Instellingen van je iPhone kun je nu je nieuwe ringtone bovenaan de lijst terugvinden. Druk erop om hem als algemene ringtone te gebruiken.

  Noot 1: Het kan zijn dat het niet mogelijk is om de extensie te wijzigen van m4a in m4r. Dat heeft te maken met de systeem instellingen van Windows. Om dit te wijzigen open het configuratie scherm en selecteer Vormgeving en persoonlijke instellingen (Appearance & Personalisation). Kies Opties en daarna Weergave.
  Haal het vinkje weg bij: Extensies voor bekende bestandstypen verbergen en klik op Toepassen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.