Zo lees je tijdschriften en kranten op je iPad

Door: Maikel Dijkhuizen | 08 oktober 2014 09:00

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Kranten

Kranten-apps

Kranten-apps zijn hot! Uit cijfers van oplagecontroleur HOI blijkt dat steeds meer mensen een digitaal krantenabonnement afsluiten. Iedere krantentitel heeft z'n eigen app. Wel is het goed om te weten dat er van sommige kranten meerdere applicaties binnen de App Store in omloop zijn. Zo gebruikt De Telegraaf bijvoorbeeld verschillende apps. Een om het laatste nieuws te presenteren en een om zijn digitale krant te verkopen. De Telegraaf heeft zijn krant één op één naar de iPad overgeheveld. Om gemakkelijk de artikelen te kunnen lezen, is er een artikelweergave. Verder zijn er functies ingebouwd om teksten te vergroten en artikelen te delen via sociale netwerken. Wanneer je De Telegraaf-app op je toestel installeert, ontvang je de eerste krant gratis. Ook andere kranten proberen middels vindingrijke apps iPad-bezitters te bedienen.

Zo schotelt Volkskrant Select je om tien uur 's avonds tien interessante artikelen voor die de volgende ochtend in de krant staan. Door kranten aan de Kiosk-app van Apple te koppelen, staat de nieuwste editie iedere ochtend voor je klaar.

Iedere ochtend download je je favoriete krant naar het Apple-apparaat.

De Telegraaf heeft zijn krant leesvriendelijk gemaakt voor de iPad.

Krantenarchief

Telegraaf Archief is een leuke app wanneer je op zoek bent naar een gedateerd artikel. Sommige krantenartikelen uit het verleden zijn namelijk tijdloos, waardoor ze jaren later nog altijd relevant zijn. Verder is het interessant om te zien wat een krant over belangrijke gebeurtenissen heeft gepubliceerd, zoals de terroristische aanslagen van 11 september 2001 en de EK-zege van Nederland in 1988. In de toepassing zijn maar liefst veertigduizend volledige kranten verwerkt die sinds 1893 zijn uitgebracht. Gebruik de zoekfunctie of de tijdbalk om verhalen over een specifiek onderwerp te vinden.

In Telegraaf Archief heb je tegen betaling toegang tot alle kranten die tussen 1893 en een maand geleden zijn uitgebracht.

Gratis kranten

In Nederland verschijnt sinds kort nog maar één landelijk gratis dagblad, namelijk Metro. De gratis krant Sp!its is hier onlangs in opgegaan. Met name reizigers van het openbaar vervoer lezen deze krant om 's ochtends de tijd te doden. Is er onverhoopt nergens een krantje beschikbaar? Geen probleem, want je downloadt de nieuwste versie dagelijks gratis naar je iPad. In de App Store is helaas nergens een Nederlandse applicatie van Metro te vinden. De digitale winkel MagWorld biedt uitkomst, want via dit kanaal haal je iedere ochtend gratis het dagblad op.

De Metro is gratis beschikbaar via Ako's digitale winkel MagWorld.

Achtergrondverhalen

Veel mensen lezen een dagblad allang niet meer voor het laatste nieuws. In kwaliteitskranten verschijnen er ook regelmatig achtergrondverhalen. Wil je af en toe eens zo'n achtergrondverhaal lezen, dan staat het je vrij om het artikel los aan te schaffen. Het eerder besproken Blendle biedt bijvoorbeeld losse artikelen van de Volkskrant, het Algemeen Dagblad en Trouw aan.

Een ander initiatief is The Post Online. Journalisten kunnen bij deze aanbieder hun eigen artikelen verkopen. Voor een maandbedrag van 2,69 euro volg je een journalist, waarna je toegang hebt tot al zijn/haar artikelen. Je vindt de app van The Post Online in de App Store. Nadat je je aangemeld hebt, mag je een dag lang gratis artikelen lezen. De Correspondent is een soortgelijk initiatief, alleen heeft deze aanbieder geen app uitgebracht voor de iPad. Wel lees je via Safari artikelen op De Correspondent. Een abonnement kost zestig euro per jaar.

Via The Post Online is het mogelijk om tegen betaling je favoriete journalisten te volgen.

E-books

Verschillende formaten

Op je iPad kun je met gemak duizenden e-books kwijt. Zeker op vakantie is dat handig, want het voorkomt dat je kilo's papier mee moet sjouwen. Bedenk wel dat de iPad wegens het spiegelende scherm niet echt geschikt is om buiten te gebruiken. Een e-reader is in dat geval prettiger leesbaar. Wanneer je graag binnen leest, voldoet je iPad echter prima. Er bestaat geen standaardmethode om digitale boeken naar je tablet over te hevelen, omdat er verschillende formaten op de markt zijn. Bovendien beschikken sommige e-books over een kopieerbeveiliging, waardoor het noodzakelijk is om de bestanden met een gebruikersaccount te openen. Er zijn in dat geval meerdere handelingen vereist. In dit deel laten we zien welke manieren er bestaan om e-books met je iPad te lezen.

iBooks

In de app iBooks is de digitale boekenwinkel van Apple gehuisvest. Dit is veruit de makkelijkste methode om vlot e-books op je iPad te krijgen. Download iBooks vanuit de App Store naar je toestel en snuffel rond door de catalogus. Het Nederlandse aanbod is behoorlijk uitgebreid. Je vindt er uiteraard nieuwe titels, maar ook bestsellers van enkele jaren geleden. Doe een beroep op de categorieën boven aan het scherm om het aanbod op onderwerp te sorteren.

Zo kun je een overzicht met bijvoorbeeld biografieën of kinderboeken opvragen. Wanneer je een leuke titel hebt gevonden, reken je af via je iTunes-account. De kaft van het boek verschijnt vervolgens op een virtuele boekenplank. Wanneer je twijfelt over een boek, is het mogelijk om er eerst een fragment van te lezen zodat je kunt bepalen of je het wilt aanschaffen. Zodra je eenmaal een digitaal boek hebt geopend, pas je gemakkelijk het lettertype en de puntgrootte aan. Verder kun je een markering toevoegen, zodat je altijd eenvoudig kunt zien waar je bent gebleven.

Vergeleken met papieren uitgaven, zijn boeken die je koopt via iBooks een paar euro goedkoper.

Gebruik de opties rechtsboven om de helderheid, het lettertype en de puntgrootte te wijzigen.

Adobe DRM

Veel Nederlandse boekenwinkels beschermen hun e-books nog altijd via de strenge DRM-beveiliging van Adobe, al wordt er tegenwoordig ook vaak een digitaal watermerk gebruikt. In het geval van Adobe DRM is er een gebruikersaccount aan de e-books gekoppeld, waardoor het zeer moeilijk is om de bestanden met andere personen uit te wisselen. Onder meer de winkels Bol.com, Bruna, AKO en eBook.nl hanteren deze werkwijze. Je hebt hiervoor dus een Adobe ID nodig.

Sommige e-books verlenen alleen toegang wanneer je een Adobe ID aan het bestand hebt gekoppeld.

Bluefire Reader

Om DRM-beveiligde boeken op je iPad te openen, heb je een extra app nodig. Bluefire Reader voldoet prima. Na het opstarten vraagt de app meteen naar je Adobe ID. Hiermee is de app gemachtigd om e-books te openen. Je kunt nu bij online boekenwinkels titels aanschaffen die met Adobe DRM zijn beveiligd. Nadat je het boek hebt afgerekend, download je het epub-bestand naar je computer. Het enige wat je nu nog moet doen, is het e-book kopiëren naar Bluefire Reader op je iPad. Hiervoor gebruik je iTunes. Start het programma op en sluit je iPad via een usb-kabel aan op het systeem. Open de inhoud van je iPad en navigeer naar het onderdeel Apps. Linksonder selecteer je Bluefire Reader, waarna je via Toevoegen het epub-bestand van het aangeschafte e-book selecteert. De inhoud van het digitale boek is nu op je iPad beschikbaar.

Sommige online boekenwinkels sturen per e-mail de gekochte e-books op. In dat geval volstaat het ook om de bijlage in Bluefire Reader te openen. Handig, want op die manier schaf je via de iPad rechtstreeks boeken aan. Je hebt tenslotte geen pc nodig om de bestanden vanuit iTunes naar het Apple-apparaat te kopiëren. Bluefire Reader is erg gebruiksvriendelijk en flexibel. Net als bij iBooks pas je de puntgrootte en helderheid naar eigen wens aan. Bovendien voeg je bladwijzers met aantekeningen toe. Een andere lees-app die DRM-beveiligde epub-bestanden kan openen, is txtr ebooks.

Zodra je een e-book hebt gekocht, kun je het epub-bestand downloaden.

Via een flinke omweg lukt het om DRM-beveiligde boeken op je iPad te openen.

4 Reactie(s) op: Zo lees je tijdschriften en kranten op je iPad

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 oktober 2014 10:23 Anoniem
  NRC lezen in de kiosk op de iPad is waardeloos. Bij inzoomen van een artikel crasht de app 1 op de 5 keer. Reeds langer gemeld bij NRC, maar er gebeurt niets, ook geen reactie.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 oktober 2014 12:29 Anoniem
  NRC app is ook waardeloos. Tig updates gehad, crasht om de haverklap. En bij elke nieuwe update ben je *AL* je bewaarde kranten en artikelen kwijt. Jammer, want de krant zelf is wel goed. Alleen niet via de app.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 oktober 2014 13:45 amjk1947
  Beste Maikel,

  De “kop”van je artikel is “Zo lees je tijdschriften en kranten op je iPad”

  Vervolgens begin je een E-reader af te katten door deze te vergelijken met een iPad.
  Dat is appels met peren vergelijken.
  Je schrijft dat een e-reader veel nadelen heeft maar ik denk dat je de grondbeginselen van een e-reader niet begrijpt.
  Een e-reader is specifiek gemaakt om e-boeken te lezen en dat gaat vanwege het E ink scherm, ook buiten in de zon, perfect.
  Wil je je toevlucht nemen tot het gebruiken van Apps en het lezen van kranten, tijdschriften en andere multimediale mogelijkheden die er zijn dan gebruik je daar een tablet voor.
  In jouw geval een iPad maar volgens mij kan dat ook met een Android tablet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 oktober 2014 17:42 FriLigt
  Is Apple het enige platform voor dit voor zaken bij Computer Totaal??????
  Wat is er fout met androïd? Nergens gemeld in dit artikel, terwijl android nog altijd meer gebruikt wordt dan de Apple.
  Wonderlijk dat CT hier volledig aan voorbij gaat.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.