Zo los je de bekendste problemen in MacOS Catalina op

© CIDimport

Zo los je de bekendste problemen in MacOS Catalina op

Geplaatst: 4 november 2019 - 04:22

Aangepast: 24 november 2022 - 13:44

Justin Doornekamp

De update naar MacOS Catalina zorgt voor nogal wat problemen. Apple bracht recent een update uit die verschillende kleine bugs oplost, maar desondanks verloopt nog niet alles soepel in het besturingssysteem. We helpen je MacOS Catalina problemen op te lossen.

Een veelvoorkomend probleem duikt al op in de installatie van Catalina. Diverse gebruikers lieten weten dat het updateproces halverwege stokte en dat de voortgangsbalk urenlang op hetzelfde niveau blijft hangen. Dit heeft Apple in principe met de recente update verholpen, maar mocht je nog steeds tegen problemen aanlopen, dan helpt het om je Mac met een kabel te verbinden aan het internet in plaats van via een wifi-verbinding. Bovendien kan het zijn dat je niet genoeg ruimte hebt om de update te installeren. Ga naar het Apple-menu en klik op Over deze Mac. Ga naar Opslag en controleer of je voldoende schijfruimte hebt. Voor de Catalina-update heb je 15GB nodig.

Is de Catalina-update al voor een deel gedownload, dan loont het ook om het macOS 10.15-installatiebestand te verwijderen van je Mac. Start je Mac opnieuw op en probeer Catalina opnieuw te downloaden. Ook kun je in de App Store checken of je nog onvoltooide downloads hebt staan. Van daaruit kun je vaak opnieuw beginnen met downloaden. Even uitloggen op de App Store kan soms ook helpen.

Login problemen

Heb je macOS Catalina geïnstalleerd, maar lukt het je vervolgens niet meer om in te loggen op je Mac of Macbook, dan kun je tijdens het opnieuw opstarten van je apparaat de Command + S-toetsen indrukken. Je krijgt dan een opdrachtprompt te zien, waar je het volgende invoert:

/sbin/mount -uw / en vervolgens op enter drukt.

Voer vervolgens het volgende in:

rm /var/db/.applesetupdone en druk op enter.

Hierdoor wordt een bestand dat het probleem veroorzaakt, verwijderd.

Systeem is trager geworden

Na installatie van Catalina merk je dat je systeem mogelijk een stuk trager is geworden. Apple waarschuwt hier ook voor en je krijgt soms een notificatie te zien dat je Mac wordt geoptimaliseerd en dat dit in de tussentijd een impact kan hebben op de prestaties en accuduur. Het is normaal dat je systeem hierdoor iets langzamer wordt en in principe zal dit probleem zichzelf na een paar dagen oplossen. Is dit niet het geval, zorg dan eerst dat je je systeem een keer opnieuw hebt opgestart.

Controleer vervolgens of al je apps en software up-to-date zijn. Het kan ook geen kwaad om nog eens naar de apps te kijken die automatisch aanspringen als jij je systeem opstart. Klik op het Apple-logo links bovenin beeld en kies Systeemvoorkeuren. Ga vervolgens naar Gebruikers en Groepen en kies jouw account. Log in en klik in de lijst die verschijnt op de programma’s die je niet automatisch wil laten opstarten. Klik op het minnetje om de app uit te schakelen.

Je Mac of MacBook opschonen is ook geen verkeerd idee. Het is mogelijk om je cache te legen door Finder te openen en vervolgens te klikken op Ga en Ga Naar en vervolgens het onderstaande pad hierin te plakken: /Library/Caches. Verwijder de bestanden die hierin staan en start je apparaat opnieuw op. Er zijn daarnaast diverse apps die helpen bij het opschonen van je systeem, bijvoorbeeld CleanMyMac.

Met CleanMyMac kun je je Mac opruimen.

© PXimport

Accu sneller leeg

Catalina kan zoals gezegd ook de prestaties van je accu beïnvloeden. Je Mac of Macbook loopt dan ineens veel sneller leeg dan voor de Catalina-update. In de eerste paar uur na installatie draaien er nog allemaal processen op de achtergrond om macOS Catalina goed te laten werken. Na ongeveer een dag zou dit probleem opgelost moeten zijn.

Kijk ook of de apps die je hebt draaien, veel van je accuduur afsnoepen. In je menubalk op je Mac kun je op het batterij-icoontje drukken om inzicht te krijgen in welke apps je batterij beïnvloeden. Sluit enkele apps af en kijk wel effect dit heeft. En nogmaals: zorg dat je apps zijn bijgewerkt tot de laatste versie.

Bluetooth-apparaten werken niet meer

Krijg je geen verbinding meer met je draadloze muis, toetsenbord of andere bluetooth apparaten? Open dan Finder en navigeer naar de menubalk, klik op Ga en dan op Ga naar map. Vul vervolgens het volgende pad in en klik op Ga: /Library/Preferences. Zoek nu in de map vervolgens naar com.apple.Bluetooth.plist en verwijder deze. Herstart je Mac en schakel vervolgens Bluetooth weer in.

Zo los je de bekendste problemen in MacOS Catalina op-18821756

© PXimport

Apps werken niet meer

De komst van het nieuwe besturingssysteem Catalina gaat gepaard met het verdwijnen van 235 apps, omdat 32-bits apps niet langer worden ondersteund. Je kunt nu dus enkel nog 64-bit programma's draaien op je Mac. Dit betekent dat bepaalde, verouderde apps als de apps uit het Office 11-pakket of Adobe CS5, maar bekende tools van Apple als Aperture, zijn verwijderd.

Als je deze apps op je Mac had staan, dan werken ze dus niet meer. Wil je dubbelchecken of de apps niet meer werken omdat het om een 32-bits versie gaat, dan kun je op je Mac op het Apple-icoontje klikken, linksboven op je scherm. Klik op Over deze Mac en vervolgens op Systeeminformatie. Scrol naar beneden om de ondersteuning voor software te vinden en klik vervolgens op Programma’s. Nu zie je een lijst met apps en een kolom met 64-Bit (Intel). Als er bij een programma ‘Nee’ staat in de kolom, dan is er geen 64-versie van de app beschikbaar.

Heb je een 32-bits versie van een programma op je apparaat staan, ga dan na of er ook een 64-bits versie beschikbaar is.

Sidecar werkt niet

Sidecar is een handige functie voor MacOS Catalina en iPadOS, waardoor je je iPad kunt gebruiken als tweede scherm voor je Mac. Werkt Sidecar niet? Dat kan aan je iPad of Mac-model liggen. Niet iedere tablet en Mac ondersteunt namelijk deze nieuwe functie. Om Sidecar te kunnen gebruiken heb je een iPad 6 of 7, een iPad mini 5, een iPad Air 3 of een iPad Pro (elke versie) nodig. Vergeet uiteraard niet om iPadOS te installeren voor je tablet.

Sidecar werkt verder op een iMac 27-inch (eind 2015 of later), MacBook Pro (2016 of later) Mac mini (2018) Mac Pro (2019) MacBook Air (2018) of een MacBook (begin 2016 of later).

Met een omweg is het nog steeds mogelijk om Sidecar te gebruiken op een apparaat dat eigenlijk niet compatibel is, zo ontdekte een Reddit-gebruiker. Maar een erg stabiele Sidecar-versie zou dit niet zijn.

Met Sidecar kun je je iPad gebruiken als tweede scherm voor je Mac.

© PXimport

Geen wifi

Als je moeite hebt om verbinding te maken met het internet via wifi of kabel na installatie van Catalina, probeer dan je Mac in Veilige Modus op te starten. Lukt het dan wel om verbinding te krijgen, dan betekent dit dat er een probleem is met een app of extensie. Update je drivers en apps.

Loop je nog tegen andere problemen aan? Laat het weten in de opmerkingen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000