Zo maak je de beste portretfoto's met je iPhone

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie Computer!Totaal | 10 januari 2014 15:00

Apple

De iPhone is voor de meeste dagelijkse kiekjes prima geschikt. En hoewel het apparaat niet zo veelzijdig is als een toegewijde digitale camera, kun je er toch verbluffende portretten mee maken. Hier zijn een aantal handige technieken om fraaie foto's van mensen te maken met je iPhone.

Reflectoren voor vullicht

De LED-flitser van de iPhone is prima voor fotografie binnen, maar hij is te zwak om bij helder daglicht als invulflitser te dienen. Buiten kun je je foto's een boost geven door een reflector te gebruiken.

Fotografen gebruiken hiervoor vaak inklapbare schijfreflectoren. De kans is groot dat je deze accessoire niet in je rugzak hebt zitten. Maar misschien heb je een zonbeschermer voor je autoruit bij de hand.

Voor zelfportretten, houd de reflector aan de andere kant van de zon en laat het licht op je gezicht weerkaatsen. Als je iemand bij je hebt kan hij of zij de reflector voor je vasthouden. Veel zonbeschermers hebben zowel een glimmende als een witte kant. In lichte omstandigheden is de witte kant prima. Als het een beetje bewolkt is kun je misschien beter de glimmende kant gebruiken om meer licht op het onderwerp te laten weerkaatsen.

Zet de camera op een statief

Je hebt meer opties om te poseren als je de camera op een statief zet. Er zijn veel draagbare opties beschikbaar. Met een statief kun je ook vervorming verminderen door de camera parallel aan het vlak van het onderwerp te positioneren. Soms wil je het drama van een lage of hoge camerahoek, en soms ook niet. Het belangrijkste is dat je controle hebt over je compositie. Een statief geeft je die opties.

Gebruik de naar voren gerichte FaceTime camera om te helpen met de compositie van het zelfportret. Hierdoor kun je de kadering op het LCD-scherm zien. Het kan een goed idee zijn om één of twee testfoto's te maken om de belichting en kleuren te beoordelen. Zodra alles is uitgelijnd draai je de camera om en gebruik je de hogere resolutie camera op de achterkant van het apparaat voor de uiteindelijke foto's.

Druk te ontspantknop in met behulp van de oortelefoon die bij je iPhone zit. Plug hem in de hoofdtelefoonaansluiting, en druk als je klaar bent om te fotograferen op de Volume + knop op de oortelefoon om een foto te maken. Dat lopt, je oortelefoon heeft ook een ontspanknop op afstand. Je kunt ook de zelfontspanner gebruiken die in veel camera apps zit, zoals ProCamera.

Spiegels

We komen ze constant op sociale netwerken tegen: zelfportretten die in een spiegel genomen zijn. Het voordeel van deze techniek is dat het snel gaat en je eenvoudig een compositie kunt maken. Maar je kunt het resultaat verbeteren door voordeel te halen uit kamers die een natuurlijke lichtbron hebben in plaats van de gekleurde badkamerlampen die je maar al te vaak ziet.

En net als met elke andere compositie, let op de achtergrond. Probeer zo min mogelijk rommel in je foto te hebben.

Kom dichterbij voor foto's van huisdieren

Portretten zijn niet alleen voor mensen. Huisdieren zijn ook geweldige onderwerpen. Profiteer van het close-focus vermogen van de iPhone, ga laag tegen de grond zitten, en leg de prachtige details van je geliefde dier vast. Probeer verschillende camerahoeken uit en gebruik als dat kan natuurlijk licht.

Voeg extra licht toe, indien nodig

Als je merkt dat de flitser van je iPhone constant ondermaats is voor de foto's die je binnenshuis wilt nemen, probeer dan eens een klein extra licht dat in je zak past, zoals de Pocket Spotlight van Photojojo. Deze passen gemakkelijk in je rugzak of tas, en kunnen net dat beetje extra licht bieden dat je portretfoto's nodig hebben.

De afwerking

Zodra je een goede pose hebt vastgelegd, overweeg dan eens eerst iPhoto te gebruiken voordat je de foto met de wereld deelt. Druk op het Tools icoon in de linkeronderhoek om Crop, Exposure, Color, Brushes, en Effects tevoorschijn te halen.

De Repair Brush bijvoorbeeld (Tools > Brushes > Repair) kan snel oneffenheden verwijderen. Zoom in met twee vingers en positioneer de afbeelding zodat de oneffenheid duidelijk zichtbaar is. Druk er vervolgens met je vinger op om het weg te halen.

Andere handige penselen zijn Soften, voor fijne lijntjes en rimpels, en Sharpen voor de ogen. Als je klaar bent kun je het portret direct vanuit iPhoto met de wereld delen, of het terug op de Camera Roll opslaan om later te publiceren.

Je iPhone zal niet voor elke portretfotosessie een goede vervanging zijn van een DSLR-camera met zoomlens. Maar door deze technieken toe te passen kun je ongelooflijk goede foto's van jezelf, vrienden en familie maken.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite Macworld.com, geschreven door Derrick Story (@Derrick_Story). Het artikel wordt door Computer!Totaal gepubliceerd om je zo snel mogelijk van handige How To's, slimme tips en praktische oplossingen te voorzien. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regio gebonden zijn.

1 Reactie(s) op: Zo maak je de beste portretfoto's met je iPhone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 10 januari 2014 13:11 Anoniem
    Klinkt allemaal heel leuk, maar geen hond die dat zo gaat doen natuurlijk. Als je zulke accessoires erbij moet pakken of omgevingen op moet zoeken, kun je net zo goed ook een echte camera erbij pakken. Gegarandeerd beter resultaat.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.