Zo maak je een fotoboek met Lightroom 5

Door: theano-nikitas | 10 februari 2014 10:15

How To

Sinds het Adobe-Blurb partnerschap in 2012 is er in Lightroom versies 4 en 5 een speciale Book module geïntegreerd, waarmee je direct vanaf Blurb kunt printen. Deze boeken hebben 20-240 pagina's (exclusief de omslag).

Op maat gemaakte fotoboeken zijn een populaire en mooie manier om afbeeldingen te delen, of je nu een album voor een speciale gelegenheid, een professionele portfolio, of iets daartussenin wilt maken.

De Book module biedt een schat aan mogelijkheden, vooral met de nieuwe functies die aan Lightroom 5 zijn toegevoegd, maar het proces is vergelijkbaar als je nog Lightroom 4 gebruikt. Je zult wat tijd moeten nemen om te plannen, maar als je de stappen hieronder volgt, zul je al snel een eenvoudig maar aantrekkelijk eerste boek hebben dat je met trots kunt afdrukken.

Stap 1: Aan de slag

Ga naar de Library module en open en selecteer de foto's die je in het boek wilt plaatsen, liefst in de juiste volgorde of thematische groepen. Je kunt de volgorde altijd later nog veranderen. Afbeeldingen moeten 300 dpi zijn.

Switch naar de Book module. Laat de standaardinstellingen om te beginnen met rust (Book > Book Preferences). Je afbeeldingen zullen automatisch de pagina's opvullen.

Klik op Create Saved Book. Typ een naam voor het boek in het dialoogvenster en klik op OK. Vink ook Include only used photos aan. Je kunt het boek ook opnieuw openen in Collections wanneer je Lightroom de volgende keer opent. Om andere foto's aan het boek toe te voegen, ga naar de Library module en sleep de foto's naar het boek onder Collections. Dubbelklik op de naam van het boek om het boek te heropenen.

Stap 2: Boek opties instellen

In het Book Settings panel, gebruik de drop-down menu's om te kiezen hoe je je boek wilt publiceren: Ik heb voor Blurb, Small Square, Softcover, en Premium Lustre gekozen. De nieuwe Standard papieroptie in Lightroom 5 is minder duur, maar niet zo mooi als de andere papiersoorten.

Logo Page: Kies On om het Blurb logo toe te voegen en korting the krijgen, of kies None om het logo niet te gebruiken. Daaronder zie je de geschatte prijs van je boek (beschikbaar in verschillende valuta's) die automatisch wordt aangepast wanneer je de specificaties van je boek verandert.

In het Guide panel, vink Show Guides aan en één of meer andere opties.

Stap 3: Pagina lay-out aanpassen

Versleep de pagina's zodat ze op volgorde komen te staan, als je dat wilt. Gebruik een voorinstelling (Auto Layout > Preset) of pas één of meer pagina's aan. Met de laatste optie heb je veel meer creatieve flexibiliteit.

Om dingen aan te passen, selecteer een pagina door eenmalig op een afbeelding te klikken (Shift + Klik om meerdere pagina's te selecteren). Klik op de omlaag wijzende pijl rechts onderaan en kies in het Modify Page drop-down menu de gewenste pagina lay-out.

Als je een lay-out kiest die om meerdere afbeeldingen vraagt, sleep dan alle afbeeldingen naar die pagina.

Om een pagina te verwijderen of toe te voegen, Control + Klik (of klik met de rechtermuisknop) op een pagina; kies Remove Page of Add Blank Page waar nodig, of Add Page om dezelfde lay-out te dupliceren. Je kunt je lay-out ook als Custom Page opslaan en op andere pagina's in het Page paneel toepassen.

Klik op elke afbeelding op de pagina. Je kunt het formaat wijzigen met de schuifregelaar en de afbeelding verplaatsen met de trackpad of muis, zodat afbeeldingen zich binnen de veilige zone bevinden (aangegeven door grijze lijnen). Je kunt ook de schuifbalken in het Cell paneel gebruiken om de afbeeldingsgrootte en positie aan te passen.

Stap 4: Tekst toevoegen

Vink Photo Text en Page Text aan in het Tekst paneel en gebruik het Type paneel om het lettertype, stijl, kleur, en doorzichtigheid aan te passen. Onderschriften en paginatekst kun je direct op de pagina intypen in de daarvoor bedoelde ruimtes.

Stap 5: Paginanummers toevoegen of verwijderen

Vink in het Page paneel Page Numbers aan. Gebruik het drop-down menu om te kiezen waar je de nummers wilt plaatsen.

Om het paginanummer te verbergen of om pas verderop in het boek met de nummering te beginnen, klik met de rechtermuisknop (of Control + Klik) op de relevante pagina en kies de gewenste optie.

Stap 6: Achtergrond toevoegen

Je kunt een effen kleur of grafische achtergrond aan individuele pagina's of globaal toevoegen.

In het Background paneel, vink Apply Background Globally aan of haal het vinkje juist weg. Selecteer individuele pagina's indien het niet is aangevinkt.

Voor een grafische achtergrond, sleep een foto (of een JPEG afbeelding die je in een ander programma hebt gemaakt) naar de plaatsaanduiding Drop Photo Here en pas de doorzichtigheid aan. Om een effen kleur toe te voegen, vink Background Color aan en kies een kleurstaal.

Stap 7: Omslag

Er zijn minder lay-out opties voor de omslag dan voor individuele pagina's, maar de meeste stappen hierboven zijn toepasselijk. Klik op het pijltje rechts onderaan de pagina om een lay-out voor de omslag te kiezen.

Als je een boek met een harde kaft creëert, met of zonder stofomslag, kun je tekst voor de rug toevoegen. Paperbacks hebben deze optie niet.

Stap 8: Naar Blurb exporteren

Send Book to Blurb (rechts onderaan het scherm); er zal gevraagd worden om je e-mail en wachtwoord in te vullen om je bij Blurb te registreren. Andere opties zijn Export Book to PDF (links onderaan het scherm) of JPEG (Book Settings > Book), maar deze opties zijn veel minder bevredigend en visueel aantrekkelijk dan wanneer je boek afgedrukt en gebonden is, klaar om als cadeau op te sturen of met trots in je boekenkast te zetten.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite Macworld.com. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regiogebonden zijn.

0 Reactie(s) op: Zo maak je een fotoboek met Lightroom 5

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.