Schiet je foto's in hoge ProRAW-kwaliteit

Door: Justin Doornekamp | 10 januari 2021 09:08

Apple iPhone 12
How To

Iedere fotograaf weet dat je foto’s in RAW-formaat moet schieten, om de beelden later nog goed te kunnen bewerken zonder dat de fotokwaliteit achteruit gaat. Ook Apple wil dat je met je iPhone hoogstaande foto’s kunt maken en biedt ondersteuning aan een soortgelijk formaat, genaamd ProRAW.

Sinds iOS 14.3 kun je foto’s schieten in het ProRAW-formaat, mits je ook een iPhone 12 Pro of iPhone 12 Pro Max hebt. Hierbij worden foto’s in een soort RAW-formaat opgeslagen, maar met meer fijne bewerkingsmogelijkheden die door Apple wordt aangeboden. Denk hierbij aan ruisreductie, meervoudige belichting en kleuraanpassingen.

Doordat de meest essentiële bewerkingen automatisch worden uitgevoerd, zul je na afloop van je fotoshoot minder tijd kwijt zijn aan het bewerken van foto’s. Maar houd er wel rekening mee dat het een gesloten bestandsformaat van Apple is, zodat je eigenlijk alleen met Apple (gelicenseerde) programma’s profijt kan hebben van ProRAW.

ProRAW inschakelen

Voordat je foto’s in ProRAW-formaat kunt schieten, moet je de optie eerst aanzetten. Dit doe je (zoals je wellicht wel zou verwachten) niet met de Camera-app, maar via de Instellingen-app. Scroll in de instellingen naar Camera en tik erop. Hier kun je onder andere instellen in welke kwaliteit je je video’s opneemt en of je een raster wil inschakelen tijdens het schieten van foto’s. Ga naar Structuren en zet de schakelaar aan bij Apple ProRAW.

Ondersteunt jouw iPhone geen ProRaw? Geen drama! Er zijn genoeg alternatieve camera-apps die je uit de brand helpen, zoals bijvoorbeeld Halide.

Ga vervolgens naar de Camera-app op je iPhone en zorg dat je in de Foto-modus zit. De optie ProRAW kun je nu inschakelen door rechtsboven in het scherm op het desbetreffende icoontje te drukken. Dit werkt ook met de selfie-camera aan de voorkant. In de Foto-app op je telefoon kun je vervolgens bovenaan een foto zien of deze in ProRAW-formaat is geschoten. Bedenk ook dat Pro-RAW-foto’s meer ruimte in beslag nemen op je telefoon, ongeveer 25 MB tegenover iets meer dan 1 MB normaal. Schiet dus alleen in dit formaat als je daadwerkelijk van plan bent om de foto later nog te bewerken.

RAW-foto’s op een oudere iPhone

Totdat Apple met een update komt die de feature beschikbaar maakt voor de standaard iPhone 12 of oudere modellen, kun je dus enkel met een iPhone 12 Pro (Max) in Pro-RAW-formaat foto’s schieten. Heb je het nieuwste model niet, dan is er ook geen man overboord want iOS biedt al langer de mogelijkheid om in RAW-formaat te fotograferen. Niet via de standaard Camera-app, maar wel via alternatieve apps als Halide of desnoods de cameramodule in Lightroom voor iOS. Bedenk wel dat je dan de automatische bewerking mist die Apple met ProRAW wel biedt, dus je bent vermoedelijk wel iets langer bezig met het bewerken van je foto’s na afloop.

Perspectiefcorrectie kan zo af en toe best van pas komen.

0 Reactie(s) op: Schiet je foto's in hoge ProRAW-kwaliteit

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.