Zo verplaats je data van je oude systeem naar een nieuwe Mac

Door: christopher-breen | 19 november 2014 11:45

Apple

Het in gebruik nemen van een nieuwe Mac verloopt doorgaans erg soepel. Maar misschien heb je nog een oude computer staan waarvan je data wilt overzetten. Wat is de beste manier om data van een oude Apple-computer over te zetten naar je nieuwe Mac met Yosemite?

Je kunt proberen je bestanden over te zetten naar een nieuwe Mac door de harde schijf uit je oude Mac-systeem te halen, in een externe behuizing te zetten en deze aan je nieuwe Mac te koppelen. Maar de nieuwe Mac zal de harde schijf alleen herkennen als je een besturingssysteem hebt dat compatibel is met de nieuwe Mac, en een schijf die op een compatibele manier geformatteerd is. Lees ook: Wissel bestanden uit tussen Windows, Mac, iOS en Android.

In gevallen waarin het besturingssysteem vrij oud is en de computer vrij nieuw kunnen er problemen ontstaan omdat nieuwe Macs vaak een besturingssysteem vereisen dat niet ouder is dan het meegeleverde besturingssysteem. Gelukkig zijn er andere manieren om je bestanden over te zetten, zoals Migration Assistant van Apple zelf.

Om Migration Assistant te kunnen gebruiken zul je de harde schijf terug in de oude computer moeten zetten (of gewoon laten zitten, als je hem nog niet hebt verwijderd) en de oude computer vanaf deze harde schijf moeten opstarten.

Wanneer je een schone installatie van Yosemite uitvoert (of voor het eerst een nieuwe Mac instelt) verschijnt Migration Assistant in de vorm van een vraag of je data wilt overzetten van een andere Mac, een Time Machine back-up of opstartschijf, of een Windows pc. Als je deze stap overgeslagen hebt geeft dat niets, want je kunt Migratie Assistant altijd later nog oproepen op de nieuwe Mac als alles eenmaal geïnstalleerd is. Je kunt Migration Assistant vinden onder /Applications/Utilities.

Waar je voor moet zorgen is dat je eerst een verbinding legt tussen de twee computers. Dat kan een netwerk, FireWire of Thunderbolt verbinding zijn. Open Migration Assistant op allebei de Macs en kies ervoor om de data van de oude Mac naar de nieuwe over te zetten. Selecteer het bron- en doelvolume op elke Mac, de data die je wilt overzetten, en leun rustig achterover. Afhankelijk van de hoeveelheid data die er wordt overgezet kan dit een tijdje duren.

Apps installeren

Het bestaan van de Mac App Store geeft ons een andere optie: om helemaal met een schone lei te beginnen. Als het grootste deel van de apps op je oude Mac uit de Mac App Store komt, zou je ze opnieuw kunnen downloaden op de nieuwe Mac in plaats van de bestanden van je oude computer over te zetten via het netwerk. Met IMAP e-mailaccounts die automatisch je Postvak IN vullen en persoonlijke data die van iCloud wordt gesynchroniseerd, kan het zijn dat er minder redenen zijn om de meeste data van een oude Mac naar je nieuwe Mac te kopiëren.

Hoewel je zelf wat meer werk zult moeten verrichten kun je helemaal fris beginnen en nadenken over wat je wel of niet op je nieuwe Mac wilt hebben. Ik heb onlangs zoiets met een nieuwe MacBook Air gedaan (die beperkte opslagruimte heeft) en ik verbaasde me erover hoeveel apps ik eigenlijk niet nodig had.

0 Reactie(s) op: Zo verplaats je data van je oude systeem naar een nieuwe Mac

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.