Mappen en bestanden versleutelen op je Mac

Door: Justin Doornekamp | 09 juni 2021 12:02

Apple iMac
How To

Apple heeft privacy en veiligheid hoog in het vaandel staan. Ook op je Mac heb je veel manieren om je computer veilig te houden, waaronder de mogelijkheid om individuele bestanden en mappen te versleutelen. Dit voorkomt dat anderen zonder wachtwoord bij je bestanden kunnen en dat is wel een veilig idee. Hoe kun je je mappen en bestanden versleutelen op je Mac? In dit artikel leggen we het voor je uit.

Je kunt FileVault gebruiken om de gegevens op je Mac te versleutelen. Heb je een nieuwe Mac gekocht, dan zal Apple je direct bij installatie vragen of je daarvan gebruik wilt maken om je gehele opstartschijf te versleutelen. Schakel je de FileVault in, dan zorgt je Mac er op de achtergrond altijd voor dat je bestanden veilig zijn opgeslagen.

Bij het inschakelen van FileVault geef je een wachtwoord op, die je altijd zult gebruiken als je je Mac opnieuw opstart of uit de slaapstand haalt. Als je dit wachtwoord ooit kwijtraakt, dan zul je de herstelcode moeten invullen die je krijgt bij het instellen van FileVault. Draait je Mac op OS X Yosemite of later, dan kun je in plaats van de herstelcode ook je iCloud-account en -wachtwoord gebruiken. Zorg dus dat je minstens een van beide goed opslaat: raak je de herstelcode of iCloud-gegevens kwijt, dan kom je ook niet meer bij je versleutelde bestanden.

Heb je bij de installatie van je Mac de FileVault niet ingeschakeld, dan kun je dit altijd doen door naar Systeemvoorkeuren te gaan en vervolgens op Beveiliging en privacy te klikken. Hier kun je FileVault in- of uitschakelen. Er kunnen diverse redenen zijn waarom je FileVault liever uit hebt staan, bijvoorbeeld omdat je bang bent om ooit je inloggegevens te verliezen of omdat FileVault altijd op de achtergrond actief is. Dit laatste kan vooral oudere Macs onnodig vertragen. 

FileVault houdt alles op je schijf veilig.

Mappen versleutelen

Wil je niet je gehele Mac versleutelen, maar enkel losse mappen, dan kan dat. Zorg ervoor dat je alle relevante bestanden in je map hebt staan en ga naar Schijfhulpprogramma vanuit Hulpprogramma’s in de map Apps. Kies Archief, Nieuwe schijfkopie en daarna Schijfkopie van map. Zoek hier een map uit om te versleutelen, zet Codering op 128- of 256-bits en beveilig de map met een wachtwoord. 

Bestanden versleutelen

Het is ook mogelijk om losse bestanden te vergrendelen. Dit is alleen mogelijk in apps van Apple, zoals Pages, Numbers en Keynote. Verslagen, spreadsheets en presentaties kun je afschermen door in de desbetreffende tool op Archief te klikken en vervolgens te kiezen voor Stel wachtwoord in

0 Reactie(s) op: Mappen en bestanden versleutelen op je Mac

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.