Zo kun je webpagina’s vertalen in Safari op je Mac

Door: Justin Doornekamp | 14 januari 2021 06:09

Aan de slag met Safari 12
How To

Kom je geregeld op buitenlandse webpagina’s terecht en begrijp je vrij weinig van de taal die je dan tegenkomt? In plaats van Google Translate, kun je op je Mac ook Safari gebruiken om pagina’s te vertalen in zeven verschillende talen.

Sinds versie 14 van Safari, vind je in de browser van Apple een vertaalfunctie. Het gaat hier om een betaversie, dus het kan zijn dat de vertaaldienst nog niet volledig naar behoren werkt. Bovendien kan de dienst ook nog niet alles vertalen. Zo is het momenteel niet mogelijk om teksten van en naar het Nederlands te vertalen. Engels, Spaans, Italiaans, Chinees, Frans, Duits, Rusland en Braziliaans-Portugees worden wel ondersteund.

Je kunt van de vertaalfunctie gebruik maken als je Mac draait op macOS Mojave, Catalina of Big Sur. Is dit het geval, open dan in Safari een webpagina in één van de zeven talen die wordt ondersteund. De browser zal automatisch de taal herkennen en geeft vervolgens de melding Vertaling beschikbaar in de zoekbalk met een vertaalicoontje, waar je op kunt klikken om de vertaling te starten.

Icoontje niet zichtbaar

Zie je het vertaalicoontje niet, dan kun je de optie ook raadplegen door in de menubalk in Safari naar Weergave te gaan en vervolgens te klikken opVertaling. Als de optie daarna alsnog niet werkt, dan kan Safari de pagina gewoonweg niet voor je vertalen.

Gebruik je de vertaalfunctie voor het eerst, dan krijg je een pop-up voorgeschoteld met de vraag of je de dienst wilt inschakelen. In dit menu kun je ook meer informatie krijgen over de vertaalfunctie.

Standaard worden teksten vertaalt naar het Engels en na de vertaling kleurt het vertaalicoontje blauw, zodat je kunt zien dat de dienst aan staat. Wil je de vertaaldienst weer uitschakelen om de pagina in de originele taal te zien, klik dan weer op het vertaalicoontje en vervolgens op Toon origineel.

Wil je niet dat Safari standaard naar het Engels vertaalt, dan kun je via het vertaalicoontje ook andere voorkeurstalen kiezen.

Ook op iPhone

Wil je webpagina’s vertalen in Safari op je iPhone, dan kan dat ook. In principe werkt dit op een vergelijkbare manier: druk in de zoekbalk van Safari op je telefoon op aA en druk op Vertaal in het Engels.

Apple heeft sinds de lancering van iOS 14 ook een separate vertaalapp. Met de app kun je niet alleen geschreven tekst, maar ook ingesproken zinnen laten vertalen. Handig voor als je op reis gaat! Ook in deze app wordt de Nederlandse taal nog niet ondersteund.

0 Reactie(s) op: Zo kun je webpagina’s vertalen in Safari op je Mac

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.