Zo vind je gratis boeken in de iBooks Store

Door: | 10 februari 2014 12:02

Apple

Er zijn een heleboel dingen waaraan je moet denken als je op reis gaat, maar het vinden van entertainment voor onderweg zou niet voor stress moeten zorgen. Hier is onze handleiding over hoe je geweldig gratis leesvoer kunt vinden voordat je op het vliegtuig, op de trein of in de auto stapt.

Weet waar je moet zoeken

De eenvoudigste plek om een boek voor je iPad of iPhone te vinden is de iBooks Store zelf. Op een Mac, open iBooks (heb je dat niet, dan kun je het hier gratis downloaden) en klik op iBooks Store. Aan de rechterkant zie je een lijst met Quick Links. Klik op Free Books.

Op een iOS apparaat, druk op iBooks > Store en vervolgens op Featured onderaan het scherm. Scrol omlaag naar Quick Links onderaan de pagina en klik op Free Books.

Vind boeken die je wilt hebben

De gratis boekencollectie van Apple is onderverdeeld in een aantal subcategorieën, aangevoerd door Apple's eigen aanbevelingen. Daaronder bevinden zich sprankelende titels als Williams-Sonoma Thanksgiving en Apple's eigen iPhone en iPad handleidingen. Daaronder kun je door gratis boeken bladeren, gelabeld per categorie.

Als je een subcategorie induikt (Fiction & Literature, bijvoorbeeld) krijg je een lijst met gratis e-books die binnen die categorie gelabeld zijn te zien, zoals bijvoorbeeld A Christmas Carol van Dickens en The Time Machine van H.G. Wells. Je kunt individuele titels bekijken door erop te drukken of te klikken, of naar rechts te scrollen als je niets ziet wat je bevalt. Er zijn enorm veel copyrightvrije boeken beschikbaar, waaronder de toneelstukken en sonnetten van Shakespeare, Bram Stoker's Dracula, de werken van Jane Austen, de gedichten van Edgar Allen Poe, en meer.

Als je de naam weet van een werk in het publieke domein dat je graag wilt lezen (bijvoorbeeld Sherlock Holmes), dan kun je het gedeelte Free Books overslaan en gewoon de zoekbalk van iBooks gebruiken. Maar wees voorzichtig: Van sommige copyrightvrije boeken zijn er meerdere versies verkrijgbaar van verschillende uitgevers, en hoewel ze allemaal dezelfde inhoud hebben kan het zijn dat sommige geld kosten terwijl andere gratis zijn. Om ervoor te zorgen dat je niet onnodig geld uitgeeft, browse met de Mac versie van iBooks en klik op het vakje bij Only Show Free Titles nadat je gezocht hebt.

Een kijkje buiten de iBook Store

Apple's iBook Store is niet de enige plek waar je geweldige gratis boeken kunt vinden: Mijn persoonlijke favoriet is Project Gutenberg, wat e-books samenstelt (en soms maakt) van copyrightvrije en niet meer gedrukte romans. Er is nogal wat overlap met de iBook Store, maar Project Gutenberg heeft een grotere selectie, en biedt bovendien meerdere downloadformaten aan.

Een aantal goede plekken om te beginnen zoeken op Project Gutenberg zijn de top 100 e-books, populaire e-books, en onlangs toegevoegde e-books.

Klaar om te lezen

Wanneer je in de iBook Store een leuk boek gevonden hebt, druk op de knop Free en op de Get Book knop die verschijnt. Daarna zal het boek naar je library gedownload worden en zou automatisch moeten verschijnen op al je apparaten waarop iBooks geïnstalleerd staat.

Als je een boek van een externe site zoals Project Gutenberg wilt hebben is het eenvoudiger om het boek naar het apparaat te downloaden waarop je het wilt gaan lezen. Is dat een iPad, ga dan naar de pagina van het boek en druk op de ePub download link. Het ePub bestand zou geladen moeten worden als een icoon met de optie Open in 'iBooks' erboven. Druk op de link om het bestand naar je iBooks library te sturen. Op je Mac komt het ePub bestand in je Downloads map te staan; om het toe te voegen, open iBooks en ga naar File > Add to Library.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite Macworld.com. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regiogebonden zijn.