Zo voeg je widgets toe in macOS 12

Door: Justin Doornekamp | 25 december 2021 15:34

MacOS Monterey
How To

Voor iPhone- en iPad-gebruikers zijn de widgets inmiddels bekend terrein. Sinds macOS Big Sur kunnen ook Mac-gebruikers ermee aan de slag. De laatste versie van het besturingssysteem, macOS Monterey 12, brengt ook de nieuwe Zoek mijn-widget. Hoe kun je widgets toevoegen in macOS 12?

Widgets zijn kleine meldingsblokjes, waarmee gekoppelde apps jou direct vanuit het thuisscherm kunnen informeren over allerlei zaken, zoals de actuele tijd, het weer en het laatste nieuws. Ze zijn niet alleen van Apple zelf, maar veel externe ontwikkelaars bieden tegenwoordig een widget voor hun app aan. Erg handig dus!

Widgets in macOS werken net wat anders als op een iPhone of iPad. Je ziet ze niet direct op het thuisscherm van de Mac, maar je vindt ze aan de rechterkant van het scherm. Zodra je op datum of tijdstip klikt komen de meldingen van het macOS Berichtencentrum tevoorschijn en hier vind je alle actieve meldingsblokjes. Vanuit dit scherm kun je widgets toevoegen, verwijderen of rangschikken. 

Toevoegen en verwijderen

Onderin het Berichtencentrum vind je de optie Wijzig widgets en als je daarop klikt zie je een lijst met alle beschikbare widgets. Je kunt zoeken op een specifieke widget of op een categorie om een overzicht te krijgen van welke widgets er binnen een bepaalde categorie zijn. Heb je er een gevonden, klik dan op het plusje om deze toe te voegen.

Widgets kun je naar wens verslepen, maar ook vergroten of verkleinen door de Control-toets ingedrukt te houden op een meldingsblokje en een andere grootte te kiezen. Zie je Wijzig widget staan, dan kun je nog wat aanvullende opties aanpassen. In de Lijst-widget voor Herinneringen kun je bijvoorbeeld voor een andere lijst met herinneringen kiezen. Wil je een widget verwijderen, dan klik je op de knop met het minteken.

Wanneer je alle widgets hebt toegevoegd die je wilt, dan kun je rechts onderin het scherm op Gereed klikken. 

In het Berichtencentrum kun je widgets toevoegen, bewerken en verwijderen.

Zoek mijn-widgets

Nieuw in macOS Monterey 12 is de mogelijkheid om Zoek mijn-widgets toe te voegen aan het berichtencentrum op de Mac. Je ziet dan op je bureaublad eenvoudig de locatie van je vrienden en objecten, zonder dat je eerst de Zoek mijn-app hoeft te openen. Wil je meer vrienden of de locatie van bepaalde objecten tegelijk volgen, dan kun je meerdere Zoek mijn-widgets aanmaken.   

1 Reactie(s) op: Zo voeg je widgets toe in macOS 12

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 28 december 2021 15:05 Buur
    Voor laptops eh ik bedoel MacBooks misschien niet ideaal want deze speledingetjes verbruiken natuurlijk stroom…
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.