Zo voorkom je 'tracking' op je smartphone

Door: Martin Gijzemijter | 26 augustus 2014 11:30

How To

Het is bekend dat Google smartphone-gebruikers in de gaten houdt (na een opt-in weliswaar). Google weet feilloos wanneer je je waar bevindt, maar ook waar je je in het verleden hebt bevonden. Google is niet de enige partij die deze gegevens verzamelt. Zo schakel je het volgen van locaties uit.

iOS

Wanneer je iOS gebruikt, ben je waarschijnlijk op de hoogte van de optie Locatievoorzieningen, in Instellingen / Privacy. Daar kun je per app de locatievoorzieningen uitschakelen. Maar dan ben je er nog niet. Helemaal onderin zie je de optie Systeem. Wanneer je hierop drukt, dan zie je waarvoor Apple zelf de locatieservices gebruikt (bijvoorbeeld voor het serveren van gerichte advertenties), maar ook het bijhouden van veelbezochte locaties. Al deze opties kun je afzonderlijk uitschakelen. Wil je helemaal zeker van je zaak zijn, dan kun je Locatievoorzieningen in z'n geheel uitschakelen, maar dan mis je ook de voordelen.

In iOS kun je alle locatievoorzieningen uitschakelen of alleen voor een specifieke app.

Android

Android heeft, net als iOS, de instellingen voor locatieservices verzameld op één plek, zodat je ze in één handeling kunt uitschakelen. In Android, navigeer je naar Instellingen en vervolgens naar Locatieservices (waar deze zich bevindt kan verschillen per Android-apparaat, bij Samsung-smartphones vind je de optie onder de knop Meer). Wanneer je het vinkje verwijdert bij Toegang tot mijn locatie, worden alle locatieservices uitgeschakeld. Wil je iets genuanceerder te werk gaan, dan kun je onder het kopje Locatiebronnen aangeven op wat voor manier je dan wél wilt dat je locatie bepaald kan worden (bijvoorbeeld alleen met behulp van gps of ook met behulp van draadloze netwerken).

In Android kun je aangeven op wat voor manier locatieservices gebruikt mogen worden.

Windows Phone

Heb je een Windows Phone, dan zijn er twee plekken waarop je kunt bepalen of je gevolgd mag worden. Ten eerste kun je per app aangeven of deze locatiebepaling mag gebruiken of niet. Wil je helemaal geen gebruik maken van locatiebepaling? Veeg dan in Start naar links naar de lijst met apps en druk op Instellingen. In dit menu druk je op de optie Locatie en vervolgens schakel je Locatieservices uit.

Windows Phone stelt je in staat om de instellingen per app uit te schakelen of in z'n geheel.

1 Reactie(s) op: Zo voorkom je 'tracking' op je smartphone

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 30 mei 2016 08:41 Anoniem
  Zo voorkom je in de praktijk 'tracking' op je smartphone.
  .
  Laat je eigen telefoon lekker thuis, en vraag aan een ander of je even met zijn/haar telefoon mag bellen. Niemand die je meer via tracking achtervolgt
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.