Zo werk je samen in Apple Pages zonder OS X

Door: Martin Gijzemijter | 19 september 2016 00:00

Apple

Sinds de komst van iCloud is het werken met Pages (en daarmee ook Numbers en dergelijke) een stuk prettiger geworden. Niet alleen omdat het mogelijk is om documenten rechtstreeks in iCloud op te staan en dus op elk apparaat te openen, maar vooral ook omdat je eenvoudig samen met anderen het document kunt bewerken. Zélfs als die andere partij helemaal geen Mac heeft.

Geen Apple ID

Het mooie van deze manier van samenwerken, is dat de persoon waarmee je samenwerkt zelf niet eens een Apple ID hoeft te hebben. Als maker heb je zo’n Apple ID wel nodig, omdat je document eerst in iCloud opgeslagen moet worden voordat je het met iemand kunt delen. Overigens heb je zelf niet per se een Mac nodig, je kunt een Pages-document ook aanmaken en delen door in te loggen op www.icloud.com. In deze Quick Fix gaan we er echter wel van uit dat je een document hebt gemaakt op je Mac en daar graag samen aan wilt werken met iemand die geen Mac heeft. Lees ook: 5 Pages-functies die je nog niet kent.

Je hebt alleen een Apple ID nodig als creërende partij.

Document maken en delen

Wanneer je een document maakt in Pages, wordt deze inmiddels automatisch opgeslagen in iCloud (indien je bij het kopje iCloud onder Systeemvoorkeuren je Apple ID hebt ingevuld uiteraard). Je kunt dit veranderen in opslaan op je harde schijf, maar dat is in dit geval onwenselijk, vanaf je harde schijf kan het document niet gedeeld worden. Wij kozen een sjabloon van een uitnodiging en wilden die samen met ons jarige nichtje bewerken. Wanneer je je document gemaakt hebt, klik je rechtsboven op het pictogram Deel. Je kunt vervolgens kiezen voor het sturen van een kopie (in welk geval jouw versie onveranderd blijft) of het sturen van een koppeling. Wij kiezen voor het laatste. Geef aan dat de andere partij het document mag bewerken en voeg optioneel een wachtwoord toe. Via Nodig uit met: kun je kiezen hoe je de koppeling wilt delen; elke methode is goed, als de andere partij het maar ontvangt. Klik op Deel document om het delen te voltooien.

Delen is heel eenvoudig en kan op verschillende manieren.

Samenwerken

Wanneer de andere partij op de link klikt, opent het document direct in iCloud en kan hij/zij direct beginnen met bewerken. Rechtsboven zie je meteen wie er allemaal samenwerkt aan het document en of er op dit moment iets veranderd wordt. Let wel op: wijzigingen hoef je niet op te slaan, wat je verandert wordt direct aangepast, ook bij alle andere partijen.

Wanneer de andere partij op de link klikt, kan er direct worden samengewerkt.

0 Reactie(s) op: Zo werk je samen in Apple Pages zonder OS X

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.