Zo zet je oude iMovie-projecten op dvd

Door: glenn-fleishman | 17 mei 2015 10:38

How To

Wat moet je doen als je oude iMovie-projecten die je op dvd wilt branden niet meer willen openen? Hier leggen we uit hoe je het probleem kunt omzeilen en hoe je oude iMovie-projecten en diavoorstellingen op dvd kunt zetten.

Ik herinner me de prachtige dag nog waarop ik voor het eerst beschrijfbare cd's tegenkwam. Dit was aan het begin van de jaren 90, in een systeem van 100.000 dollar dat was ontworpen door Kodak om haar foto-cd's te produceren - schijven die met haar cd/dvd-speler en met computersoftware werkten om galerijen voor een aantal hoge resolutie scans te bieden. Het duurde jaren voordat cd-branders goedkoop werden en vervolgens in betaalbare pc's (en pas later in Macs) werden ingebouwd en cd-media in prijs beginnen te dalen. Lees ook: Zo bewaar je media voor altijd.

Daarna doorliep het dvd-formaat een vergelijkbare maar veel snellere cyclus en een paar jaar geleden blu-ray, het winnende high-definitie homevideo-formaat. Maar ik heb al jaren geen computer meer die dvd's kan branden en ik heb nooit overwogen om blu-rays te branden. Toen harde schijven op een bepaald moment zoveel capaciteit kregen dat je er meerdere schijfjes op kon back-uppen en ze goedkoper werden, in combinatie met cloudopslag en online delen, leek het allemaal nutteloos.

Oude iMovie, nieuwe Mac

Een lezer schreef dat hij oude iMovie-projecten uit 2006 heeft die de nieuwste versie van iMovie weigert te importeren. Hij vraagt zich af of het mogelijk is om oudere versies van het programma te downloaden om de bestanden te verversen, aangezien hij dvd's wil branden om aan zijn kinderen door te geven. "Er moet iemand zijn die door de jaren heen alle programmaversies voor Macs gearchiveerd heeft. Enig idee hoe ik aan deze bestanden kan komen?"

Je zou iemand kunnen proberen te vinden die een oudere, werkende Mac heeft waarop iMovie '08 geïnstalleerd staat en daarop je project importeren om het vervolgens naar je eigen computer te kopiëren. iMovie HD werkt ook op OS X tot aan Mavericks als je het geïnstalleerd kunt krijgen. De nieuwste iMovie (versie 10) kan versies 7 (die Apple iMovie '08 noemde), 8 ('09) en 9 ('11) importeren. Er zijn een heleboel beperkende bepalingen van Apple over de beperkingen van het importeren in versie 10, dus er kan flink wat werk voor nodig zijn. (Je kunt het versienummer ook vinden door in de Applications map iMovie te selecteren en File > Get Info te kiezen. Onder General zul je het versienummer zien staan.)

Dvd's en vervlogen tijden

Een lezeres stelde een vraag over het maken van een diavoorstelling van vakantiefoto's die ze naar dvd kan overzetten. Vroeger lukte dit, maar na de ondergang van iDVD als ondersteunde software heeft ze een oplossing van derden nodig.

Voor foto's kun je elke versie van iPhone gebruiken om een diavoorstelling als filmpje te exporteren. Ga naar iPhoto en selecteer een album of event. Kies File > Export en klik op het tabblad Slideshow. Voor dvd heb je alleen maar Standard Definition nodig. Met iDVD (als je het hebt), Toast 12 Titanium of Burn kun je de diavoorstelling op een afspeelbare schijf zetten.

Maar in 2015 is het geen goed formaat meer om iets te archiveren, ook al is het geen slecht idee om een dvd te branden als je iets snel wilt delen met mensen die misschien geen breedbandinternet hebben. Vakantiefoto's delen met een familielid die alleen maar het schijfje in de computer hoeft te doen is prima, maar verwacht niet dat de dvd een erfstuk zal gaan worden.

Dvd's hebben een relatief lage resolutie in vergelijking met de meeste video die de afgelopen jaren geproduceerd wordt. Hetzelfde geldt voor camera's in de afgelopen tien jaar. Blu-ray heeft een veel hogere resolutie, maar het probleem met het medium blijft bestaan: schijven gaan niet eeuwig mee en de beschrijfbare varianten verschillen erg wat betreft hun leesbaarheid op de lange termijn. Zoek een tien jaar oude cd-r op en kijk of hij het nog doet. Misschien wel, maar schijven gaan zelfs bij de perfecte luchtvochtigheid en temperatuur achteruit - en nog sneller in de garage of op zolder.

Dus wat moet je doen? Maak meerdere back-ups van schijven, gebruik cloudopslag en stuur digitaal materiaal naar de mensen die het nodig hebben of willen opslaan.

Foto's

Veel mensen willen van alles weten over de nieuwe Foto's-app voor OS X. We hebben geen nieuwe informatie ontvangen sinds de laatste update van Apple, maar als we iets weten laten we het meteen horen. Er zijn nog een heleboel onduidelijkheden, waaronder het voorbereiden van meerdere fotobibliotheken om in één enkele Foto's-collectie te importeren.

Mijn advies is om niet meteen Foto's voor OS X te installeren en te upgraden zodra het verschijnt. Het zal een grote overgang zijn en je kunt beter even wachten totdat er gegevens opduiken over wat er mis gaat (dit is onvermijdelijk) of totdat versie 1.0.1 verschijnt.

0 Reactie(s) op: Zo zet je oude iMovie-projecten op dvd

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.