'Facebook ultieme doelwit internetcriminelen'

© PXimport

'Facebook ultieme doelwit internetcriminelen'

Geplaatst: 2 oktober 2012 - 08:20

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Elmar Rekers

Internetcriminelen richten zich in toenemende mate op Facebook om gevoelige gegevens van gebruikers te ontfutselen. Dat zegt althans beveiligingsexpert Janus R. Nielsen van MySecurityCenter.

Met ruim 900 miljoen actieve gebruikers is Facebook steeds vaker het werkterrein van zogenoemde scammers. Dat het sociale netwerk hier zelf nog geen grip op heeft, blijkt volgens Nielsen uit het feit dat Facebook onlang bekendmaakte dat er zo'n 83 miljoen nep-profielen bestaan.

Nep e-mail

Bedrog via Facebook vindt volgens de beveiligingsexpert op verschillende manieren plaats. De meest voorkomende werkwijze is het versturen van nep e-mail, waarbij de ontvanger wordt uitgenodigd om in te loggen op diens Facebook account.

"U hebt bijvoorbeeld een nieuw bericht ontvangen, wordt uitgenodigd voor een nieuw evenement, of bent getagd in een foto. Normaliter moet u dan op een (foute) link klikken om verder te gaan. Op deze manier installeren scammers hun virussen of spyware op de computer, om zo alle online activiteiten te registreren en privé-informatie te bemachtigen", aldus MySercurityCenter.

Groeiend spamgevaar

Nielsen zegt dat hun support-team in de afgelopen maanden een opvallende stijging heeft opgemerkt in het aantal meldingen van virussen en spam via Facebook. Klanten nemen steeds vaker contact op omdat een Facebook-account geblokkeerd lijkt te zijn door de beveiligingssoftware. "Uiteindelijk blijkt dat ze op een valse Facebook-link geklikt hebben, een kopie van de originele versie. De lay-out van Facebook is vrij eenvoudig, dus het is ook niet zo moeilijk om een vervalste pagina te maken"

De beveiligingsexpert schat dat het aantal verwerkte incidenten binnen MySecurityCenter, waarbij Nederlandse gebruikers het slachtoffer werden van malware via een nep Facebook-account, in vergelijking met de maand augustus van vorig jaar van 35 naar 255 meldingen gestegen is.

Niet klikken

Het bedrijf geeft tot slot een aantal, enigszins voor de hand liggende, tips voor Facebook-gebruikers. Zo wordt geadviseerd een up-to-date anti-virusprogramma te gebruiken op een pc en moet men zo min mogelijk op linkjes klikken in e-mails die afkomstig lijken te zijn van het sociale netwerk. Ook wordt aangeraden om een correcte link naar Facebook in de favorieten te plaatsen en nooit de persoonlijk inloggegevens af te staan als daarom wordt gevraagd.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten