'Windows 8.1 kan pc-markt niet redden'

© PXimport

'Windows 8.1 kan pc-markt niet redden'

Geplaatst: 30 augustus 2013 - 05:52

Aangepast: 16 november 2022 - 10:01

Redactie ID.nl

Microsoft komt binnenkort met Windows 8.1, het besturingssysteem dat veel tekortkomingen van Windows 8 zal moeten oplossen. Volgens onderzoeksbureau IDC zal Windows 8.1 de in het slop geraakte pc-markt echter nier kunnen redden.

De pc-markt gaat het dit jaar nog slechter doen dan in 2012. De komst van Microsofts update op het matig ontvangen Windows 8 zal daar weinig aan veranderen, zegt marktonderzoeker IDC. Het bureau verwacht een teruggang in pc-verschepingen van 9,7 procent. Dat is twee procent meer dan de in mei van dit jaar voorspelde 7,8 procent daling. IDC verwacht zeker tot 2015 geen positief groeicijfer.

Windows 8.1: een minimaal doekje voor het bloeden

Windows 8 werd eerder door analisten aangewezen als één van de factoren die ervoor zou hebben gezorgd dat laptops en desktopcomputers steeds minder goed verkocht worden. Windows 8.1, dat in oktober als gratis update verschijnt, moet de grootste bezwaren van consumenten wegnemen, maar dat doet niets af aan de steeds slechter wordende vooruitzichten voor de pc, zegt onderzoeker Jay Chou van IDC in een toelichting.

Met Windows 8 heeft Microsoft de pc een tabletachtige aanraakinterface aangemeten die vooral irritatie wekt bij kopers van computers zonder aanraakscherm. Laptops met aanraakscherm blijven prijzig, waardoor veel consumenten en bedrijven blijven opteren voor pc's met daarop voorganger Windows 7 geïnstalleerd. IDC wijst Windows 8 en de relatief hoge prijzen van nieuwe pc's aan als voornaamste oorzaken voor de malaise. Het bureau constateert dat het gevolg is dat geïnteresseerde kopers sneller voor een tablet kiezen.

Innovatie blijft achter

Uiteindelijk zal de pc-markt het vooral moeten hebben van goedkopere laptops en vernieuwende, hybride ontwerpen, wil de markt zich kunnen herstellen, zegt IDC. "Ontwikkelingen in pc-hardware, zoals verbeteringen in de energie-efficiency van x86-processors, lijken te gaan helpen", zegt Chou.

Het valt IDC op dat vooral de vraag uit China tegenvalt. Waar vanwege de sterke economie van het Aziatische land in voorgaande kwartalen vooral fabrikant Lenovo wist te profiteren van de grote vraag, is deze momenteel helemaal stilgevallen, constateert IDC. Ook andere opkomende economieën zijn op vlak van pc-verkopen een flink eind teruggevallen.

Tablets blijven het goed doen

Van tablets verwacht IDC dat deze voor 2013 een stijging van 58 procent in verkopen weten te noteren. In 2017 zullen wereldwijd jaarlijks bijna 407 miljoen van deze apparaten verkocht worden. Dit jaar zal het totale aantal verscheepte tablets op 227 miljoen liggen.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten