De 10 beste Android apps van juli

© PXimport

De 10 beste Android apps van juli

Geplaatst: 9 juli 2014 - 05:14

Aangepast: 16 november 2022 - 09:55

Joris Peterse

Iedere maand schotelen we je tien Android-apps voor die ons op zijn gevallen. Praktisch, mooi, handig of gewoon leuk. Alles komt aan bod.

Browsen zonder afleiding

Er zijn veel alternatieve browsers te vinden in de Play Store, maar de Javelin Browser steekt boven de massa uit. Niet alleen blinkt de browser uit in z'n uiterlijk, maar ook in z'n besturing: met vingerbewegingen is eenvoudig een tabblad te openen, te sluiten of te wisselen van tabblad. Ook handig is dat de browser een enorm aanbod aan standaardzoekmachines heeft, een ingebouwde adblocker en de mogelijkheid om afbeeldingen van websites niet te laden om dataverkeer te besparen. Ook de leesmodus is het uitproberen waard voor websites die je lange lappen tekst aanbieden. Wat ons betreft kan Chrome hier nog wat van leren.

 

© PXimport

Android automatiseren

De ideale app om je Android mee te automatiseren is Fences. Je geeft aan wanneer je toestel in actie moet komen: bij het bereiken van een aangegeven locatie, wanneer je batterij onder een bepaald percentage zakt of bijvoorbeeld wanneer je wifi of Bluetooth aan of uit zet. Vervolgens geef je aan wat er moet gebeuren bij zo'n trigger. Bijvoorbeeld je volume laag zetten (handig als je bijvoorbeeld op het werk aankomt), wifi in- of uitschakelen, een app starten (bijvoorbeeld de muziek-app als je Bluetooth start om verbinding te maken met je speaker). De mogelijkheden zijn groot en na eventjes tweaken heb je een Android precies doet wat jij wilt, geheel automatisch.

 

© PXimport

Batterij besparen

De accuduur van smartphones blijft een zwak punt, de tijden dat je met je oude Nokiaatje een week met een opgeladen batterij kunt doen is voorbij. Er zijn veel apps in de Play Store te vinden om je batterij te ontzien. Battery Defender blinkt uit in zijn eenvoudige werking. Uiteraard houdt de app je op de hoogte van de beschikbare accuspanning, maar ook wordt de temperatuur van je systeem getoond (hoe lager, hoe minder er van je batterij verstookt wordt). Met een druk op de knop zet je de Defender aan, waarna energie bespaard wordt door verbindingen uit te schakelen en apps die op de achtergrond draaien inactief te maken. Uiteraard is de Defender in te stellen qua uit te schakelen apps en verbindingen. Maar ook wanneer deze automatisch aan moet gaan, bijvoorbeeld als je accupercentage onder een bepaald punt schiet of 's nachts wanneer je je smartphone toch niet gebruikt.

 

© PXimport

Cyaankleurige gallerij

De fotogallerij die je terugvindt op de alternatieve Androidversie CyanogenMod is ook in de Play Store te vinden. Cyanogen Gallery ziet er ten opzichte van de standaardgallerij een stuk aantrekkelijker uit en de app werkt lekker vlot. Je bladert eenvoudig door je foto's heen, die standaard gesorteerd zijn per maand. Maar je kunt ook albums aanmaken om je foto's overzichtelijk te ordenen. Bovendien toont Cyanogen Gallery ook de foto's die je online hebt staan op Facebook, Dropbox, Flickr en Google+.

 

© PXimport

YouTubebeheer

De YouTube-app gebruik je vooral om video's te kijken. De YouTube Creator Studio-app is vooral bedoeld voor wie zelf filmpjes op YouTube plaatst. De app maakt inzichtelijk hoe vaak video's worden bekeken, welke reacties er geplaatst worden (je kan tevens zelf weer reageren op de reacties) en je krijgt uitgebreide statistieken van je YouTube-kanaal in het algemeen. Vooral wie zelf erg actief is met een YouTube-kanaal kan niet zonder YouTube Creator Studio. We missen echter wel de mogelijkheid om filmpjes te bewerken en te uploaden op je kanaal. Hiervoor moet je weer terug naar de gewone YouTube-app.

 

© PXimport

Vergeet me niet!

De naam van de app Reminder geeft al aan waar je de applicatie voor gebruikt. Herinneringen voeg je eenvoudig toe en worden in een lijstje gesorteerd. Bij het aanmaken van een herinnering geef je (natuurlijk) aan wat de herinnering is en wanneer je eraan herinnerd moet worden. Eventueel geef je aan of de herinnering dagelijks moet terugkomen. Bij het daadwerkelijke herinneren krijg je de boodschap in het notificatiepaneel te zien, optioneel ondersteund met een geluids- en trilsignaal. De app is erg basaal, waardoor het eenvoudiger te gebruiken is dan bijvoorbeeld je agenda-applicatie of Google Keep.

 

© PXimport

Dataverkeer afkappen

Als je data en batterij wilt besparen is LeanData een handige (en vrij basale) app. In de app stel je in wanneer LeanData je wifi-, Bluetooth of dataverbinding moet uitschakelen. Bijvoorbeeld op gezette tijden, maar ook na een ingesteld aantal minuten nadat je scherm uit is gegaan. Ook kun je instellen wanneer de verbindingen weer hersteld mogen worden. Meer heeft de app niet te bieden, maar het is meer dan genoeg om datakosten te besparen en je accu flink te ontzien.

 

© PXimport

Gelikte tekstverwerker

Met JotterPad heb je een alternatieve tekstverwerker op je Android. Voordeel ten opzichte van de tekstverwerkers in Google Docs, Microsoft Office en andere Officepakketten is dat JotterPad er ontzettend fraai uit ziet. De interface valt tevens aan te passen aan het type tekst dat je schrijft. Je documenten kun je natuurlijk lokaal opslaan, maar JotterPad heeft Dropbox nauw geïntegreerd, zodat je eenvoudig aan de slag kunt met documenten uit je cloudopslag (helaas wordt .doc(x) niet ondersteund). JotterPad is zeker het uitproberen waard op zowel je smartphone als tablet.

 

© PXimport

Slim ringtonevolume

Het lijkt een wet van Murphy. Wanneer je in een vergadering zit jengelt je ringtone iedereen van schrik van z'n stoel en als je in een drukke kroeg zit mis je een oproep omdat je je telefoon helemaal niet hoort. Intelligent Ringer biedt uitkomst. De app past het ringtonevolume aan op basis van het omgevingsgeluid. In stille situaties is daarom het volume een stuk subtieler dan bij veel omgevingsgeluid, waarbij het volume veel harder wordt. Ook weet de app wanneer je smartphone in je broekzak zit, waarna Intelligent Ringer ook daarvoor het correcte volume selecteert. De app zelf bestaat vooral uit schuifjes die je zo kan plaatsen dat je smartphone in iedere situatie het juiste ringtonevolume hanteert.

 

© PXimport

Kopieren voor gevorderden

De belangrijkste toetscombinatie van Windows verraadt al een beetje waar de app Ctrl+C voor fungeert. De app geeft net even wat meer mogelijkheden voor het kopiëren en plakken van teksten. In de app zelf krijg je een overzicht van alle gekopieerde tekstjes, die je eenvoudig weer opnieuw kopieert en plakt in een andere app. De app huist zich vooral in de deelfunctionaliteit van Android, die je overal terugvindt (meestal met het icoontje van drie balletjes, verbonden met een streep). Kies hier de Ctrl+C-app en je ziet meteen wat er precies gekopieerd wordt, dit is vaak meer dan alleen tekst. Bijvoorbeeld als je een webpagina deelt, wordt niet alleen de url gedeeld, maar ook de algemene websiteomschrijving. Je past dit zo eenvoudig aan, zodat je precies deelt wat je wilt.

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten