10 gratis alternatieven voor Skype

Door: richard-veenstra | 23 december 2014 10:04

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Skypen is een bekend begrip geworden voor het videobellen via de computer, maar er zijn veel meer diensten die gelijksoortige oplossingen aanbieden. In dit artikel lees je alles over videobellen, VoIP en hoe je goedkoop met je smartphone naar familie en vrienden in het buitenland kunt bellen.

Tip 01: Skype

Skype werd in 2003 opgericht door de bedenkers van Kazaa, de eerste dienst waarmee men grootschalig mp3-bestanden via het internet kon downloaden. De techniek waarmee dit gebeurde heet p2p en staat voor peer-to-peer. Simpel gezegd houdt een p2p-netwerk in dat meerdere computers als gelijkwaardige deelnemers op een netwerk zijn aangemeld. Skype begon ook als p2p-dienst, maar sinds de overname door Microsoft in 2011 schakelt de dienst langzaam maar zeker over naar een ander protocol.

Om via Skype een bel- of videobelverbinding te maken, moeten beide partijen aangemeld zijn bij de dienst. Sinds een aantal jaren is het ook mogelijk om via je smartphone of tablet een Skype-verbinding te maken. Je hebt hiervoor de officiële Skype-app nodig, deze is beschikbaar voor de iPhone, iPad, Android- en Windows Phone-apparaten. Ook voor de besturingssystemen van Nokia en Blackberry zijn apps verkrijgbaar.

Tip 01 Skype is nog altijd de onbetwiste marktleider.

Tip 02: VoIP

Als je via je internetverbinding een gesprek hebt via Skype of een vergelijkbare dienst, spreek je over VoIP, oftewel Voice over IP. In plaats van de telefoonlijn gebruik je je internetverbinding om gesprekken met anderen te houden. In het geval van Skype zijn dit hoofdzakelijk gesprekken met video, maar er zijn ook diensten die alleen audio-gesprekken aanbieden. De telefonieproviders zijn uiteraard niet blij met deze diensten omdat ze vele miljoenen euro's mislopen door VoIP. Dit is dan ook de reden dat sommige providers het gebruik van VoIP-diensten op je smartphone verbieden.

Dit geldt alleen voor de mobiele dataverbinding die je hebt afgesloten bij een telefoonaanbieder, ook wel bekend als je 3G-, 4G- of LTE-databundel. Sommige providers gaan daar zelfs zo ver in dat ze de communicatiepoorten van Skype blokkeren, zodat je met je mobiele databundel geen verbinding met bijvoorbeeld Skype kunt krijgen. Vodafone heeft in zijn algemene voorwaarden staan dat je met een mobiel abonnement waar een standaard internetpakket in zit, geen gebruik mag maken van VoIP-diensten. De meeste providers bieden echter wel pakketten aan waarmee je dit wel mag doen.

Tip 02 In de dienstvoorwaarden van Vodafone worden voorwaarden aan het gebruik van VoIP-diensten gesteld.

Tip 03: Videobellen

Om te kunnen videobellen hebben beide partijen dezelfde software nodig. In het geval van Skype download je de pc-versie hier, mobiele versies vind je in de app-winkel op je smartphone of tablet. Naast het programma heb je ook een account nodig. Je krijgt nu een unieke gebruikersnaam waarop mensen jou kunnen vinden. Op de website van Skype klik je hiervoor op de knop Aanmelden. Een account kost in de meeste gevallen niks, ook niet bij Skype. Je hoeft geen telefoonnummer in te vullen en ook adresgegevens zijn niet noodzakelijk.

Vanuit het programma voeg je nu contactpersonen toe, de meeste diensten bieden je de optie om je contactenlijst op je pc te raadplegen en op basis van mailadressen te kijken of er al contacten zijn met bijvoorbeeld een Skype-account. Sommige diensten kunnen zelfs je Facebook-account of je Google-contacten scannen op gebruikers. In de meeste gevallen heb je een een-op-een-gesprek met een ander contactpersoon, maar met sommige diensten kun je ook gesprekken met meerdere personen tegelijkertijd aangaan. Dit heet bij de meeste diensten een groepsgesprek of bij de Amerikaanse diensten een 'group video call'. Als je met een dienst kunt videobellen, kun je ook gesprekken voeren zonder beeld. In de meeste gevallen kun je dit vanuit het gespreksvenster direct wijzigen, bijvoorbeeld als de internetverbinding te slecht is voor een videogesprek.

Tip 03 Bij elke dienst zie je zowel jezelf als je contactpersoon in beeld.

Chatten

Naast bellen en videobellen kun je met de meeste diensten ook chatten met contacten. Het voordeel van een geïntegreerde chatfunctie in een videobel-programma is dat je tijdens een gesprek makkelijk een internetadres kunt delen via een chatvenster. Ook kun je foto's en video's meestal via de chatfunctie versturen. Chats zijn altijd terug te vinden in het programma, handig als je na een paar maanden wilt weten wat een contactpersoon nou precies heeft gezegd. Uiteraard kun je de chat-geschiedenis ook wissen, mocht je dit willen.

Er zijn talloze apps voor mobiele apparaten verkrijgbaar waarmee je gratis via je internetverbinding kunt chatten, het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk WhatsApp. Met veel chatdiensten kun je met meerdere mensen tegelijkertijd chatten en bestanden, foto's en video's sturen.

Tip 04: Beltegoed

Met sommige diensten is het mogelijk om gewone telefoonnummers bellen vanaf je pc. Hiervoor moet je beltegoed kopen bij de dienst. Dit is een heel goedkope manier om vrienden en familie in het buitenland te bellen, de tarieven liggen namelijk veel lager. Dit werkt als volgt: met je VoIP-programma bel je via het internet naar een server in het land waar je naartoe wilt bellen. Van daaruit wordt het gesprek doorgestuurd naar een telefoonnummer, vast of mobiel. De verbinding van Nederland naar bijvoorbeeld Australië gaat via je internetverbinding en kost de VoIP-dienst dus geen geld, het gesprek van de server naar het nummer kan via lokaal tarief en daarom is zo'n constructie voor de klant veel goedkoper dan via een telefoonmaatschappij naar het buitenland te bellen.

Bij Skype heet dit beltegoed Skypetegoed, je voegt via je creditcard of PayPal tien of twintig euro aan je account toe. Een gesprek naar Australië kost je 2 cent per minuut naar een vast nummer of 5,6 cent per minuut voor een mobiel nummer. Bij Skype betaal je ook eenmalig een starttarief van 6,6 cent. Veel diensten bieden ook een abonnement aan voor het bellen naar buitenlandse nummers. Soms bieden de mobiele apps van een dienst je ook de mogelijkheid om goedkoop naar buitenlandse nummers te bellen op deze manier.

Tip 04 Met beltegoed kun je voor een paar euro bellen met vaste en mobiele nummers in het buitenland.

3 Reactie(s) op: 10 gratis alternatieven voor Skype

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 14 januari 2015 15:26 Anoniem
  Viber is gratis dus handig voor buitenlandse het komt mij goed uit dat ik zo met me vrienden kan praten
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 maart 2015 16:29 Anoniem
  Ik vind Skype.nl toch nog wel het fijntjes. Ga naar http://skype.nl of klik op een volgende links: Skype of Skype
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 augustus 2015 22:08 Anoniem
  graag wil ik gratis bellen als ik bel gaat het niet over de toestel
  naar een ander ik druk wel het goede nummer in en dan draai ik het nummer . maar kom er niet verder mee om naar de gezondheidscentras
  te bellen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.