10 gratis alternatieven voor Skype

© PXimport

10 gratis alternatieven voor Skype

Geplaatst: 23 december 2014 - 08:04

Aangepast: 24 november 2022 - 11:10

Richard Veenstra

Skypen is een bekend begrip geworden voor het videobellen via de computer, maar er zijn veel meer diensten die gelijksoortige oplossingen aanbieden. In dit artikel lees je alles over videobellen, VoIP en hoe je goedkoop met je smartphone naar familie en vrienden in het buitenland kunt bellen.

Tip 01: Skype

Skype werd in 2003 opgericht door de bedenkers van Kazaa, de eerste dienst waarmee men grootschalig mp3-bestanden via het internet kon downloaden. De techniek waarmee dit gebeurde heet p2p en staat voor peer-to-peer. Simpel gezegd houdt een p2p-netwerk in dat meerdere computers als gelijkwaardige deelnemers op een netwerk zijn aangemeld. Skype begon ook als p2p-dienst, maar sinds de overname door Microsoft in 2011 schakelt de dienst langzaam maar zeker over naar een ander protocol.

Om via Skype een bel- of videobelverbinding te maken, moeten beide partijen aangemeld zijn bij de dienst. Sinds een aantal jaren is het ook mogelijk om via je smartphone of tablet een Skype-verbinding te maken. Je hebt hiervoor de officiële Skype-app nodig, deze is beschikbaar voor de iPhone, iPad, Android- en Windows Phone-apparaten. Ook voor de besturingssystemen van Nokia en Blackberry zijn apps verkrijgbaar.

 

© PXimport

Tip 01 Skype is nog altijd de onbetwiste marktleider.

Tip 02: VoIP

Als je via je internetverbinding een gesprek hebt via Skype of een vergelijkbare dienst, spreek je over VoIP, oftewel Voice over IP. In plaats van de telefoonlijn gebruik je je internetverbinding om gesprekken met anderen te houden. In het geval van Skype zijn dit hoofdzakelijk gesprekken met video, maar er zijn ook diensten die alleen audio-gesprekken aanbieden. De telefonieproviders zijn uiteraard niet blij met deze diensten omdat ze vele miljoenen euro's mislopen door VoIP. Dit is dan ook de reden dat sommige providers het gebruik van VoIP-diensten op je smartphone verbieden.

Dit geldt alleen voor de mobiele dataverbinding die je hebt afgesloten bij een telefoonaanbieder, ook wel bekend als je 3G-, 4G- of LTE-databundel. Sommige providers gaan daar zelfs zo ver in dat ze de communicatiepoorten van Skype blokkeren, zodat je met je mobiele databundel geen verbinding met bijvoorbeeld Skype kunt krijgen. Vodafone heeft in zijn algemene voorwaarden staan dat je met een mobiel abonnement waar een standaard internetpakket in zit, geen gebruik mag maken van VoIP-diensten. De meeste providers bieden echter wel pakketten aan waarmee je dit wel mag doen.

 

© PXimport

Tip 02 In de dienstvoorwaarden van Vodafone worden voorwaarden aan het gebruik van VoIP-diensten gesteld.

Tip 03: Videobellen

Om te kunnen videobellen hebben beide partijen dezelfde software nodig. In het geval van Skype download je de pc-versie hier, mobiele versies vind je in de app-winkel op je smartphone of tablet. Naast het programma heb je ook een account nodig. Je krijgt nu een unieke gebruikersnaam waarop mensen jou kunnen vinden. Op de website van Skype klik je hiervoor op de knop Aanmelden. Een account kost in de meeste gevallen niks, ook niet bij Skype. Je hoeft geen telefoonnummer in te vullen en ook adresgegevens zijn niet noodzakelijk.

Vanuit het programma voeg je nu contactpersonen toe, de meeste diensten bieden je de optie om je contactenlijst op je pc te raadplegen en op basis van mailadressen te kijken of er al contacten zijn met bijvoorbeeld een Skype-account. Sommige diensten kunnen zelfs je Facebook-account of je Google-contacten scannen op gebruikers. In de meeste gevallen heb je een een-op-een-gesprek met een ander contactpersoon, maar met sommige diensten kun je ook gesprekken met meerdere personen tegelijkertijd aangaan. Dit heet bij de meeste diensten een groepsgesprek of bij de Amerikaanse diensten een 'group video call'. Als je met een dienst kunt videobellen, kun je ook gesprekken voeren zonder beeld. In de meeste gevallen kun je dit vanuit het gespreksvenster direct wijzigen, bijvoorbeeld als de internetverbinding te slecht is voor een videogesprek.

 

© PXimport

Tip 03 Bij elke dienst zie je zowel jezelf als je contactpersoon in beeld.

Chatten

Naast bellen en videobellen kun je met de meeste diensten ook chatten met contacten. Het voordeel van een geïntegreerde chatfunctie in een videobel-programma is dat je tijdens een gesprek makkelijk een internetadres kunt delen via een chatvenster. Ook kun je foto's en video's meestal via de chatfunctie versturen. Chats zijn altijd terug te vinden in het programma, handig als je na een paar maanden wilt weten wat een contactpersoon nou precies heeft gezegd. Uiteraard kun je de chat-geschiedenis ook wissen, mocht je dit willen.

Er zijn talloze apps voor mobiele apparaten verkrijgbaar waarmee je gratis via je internetverbinding kunt chatten, het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk WhatsApp. Met veel chatdiensten kun je met meerdere mensen tegelijkertijd chatten en bestanden, foto's en video's sturen.

Tip 04: Beltegoed

Met sommige diensten is het mogelijk om gewone telefoonnummers bellen vanaf je pc. Hiervoor moet je beltegoed kopen bij de dienst. Dit is een heel goedkope manier om vrienden en familie in het buitenland te bellen, de tarieven liggen namelijk veel lager. Dit werkt als volgt: met je VoIP-programma bel je via het internet naar een server in het land waar je naartoe wilt bellen. Van daaruit wordt het gesprek doorgestuurd naar een telefoonnummer, vast of mobiel. De verbinding van Nederland naar bijvoorbeeld Australië gaat via je internetverbinding en kost de VoIP-dienst dus geen geld, het gesprek van de server naar het nummer kan via lokaal tarief en daarom is zo'n constructie voor de klant veel goedkoper dan via een telefoonmaatschappij naar het buitenland te bellen.

Bij Skype heet dit beltegoed Skypetegoed, je voegt via je creditcard of PayPal tien of twintig euro aan je account toe. Een gesprek naar Australië kost je 2 cent per minuut naar een vast nummer of 5,6 cent per minuut voor een mobiel nummer. Bij Skype betaal je ook eenmalig een starttarief van 6,6 cent. Veel diensten bieden ook een abonnement aan voor het bellen naar buitenlandse nummers. Soms bieden de mobiele apps van een dienst je ook de mogelijkheid om goedkoop naar buitenlandse nummers te bellen op deze manier.

 

© PXimport

Tip 04 Met beltegoed kun je voor een paar euro bellen met vaste en mobiele nummers in het buitenland.

Tip 05: Alternatieven

Tot nu toe hebben we Skype meestal als voorbeeld genoemd, maar er zijn nog meer diensten die VoIP aanbieden. De laatste tijd hapert de verbinding van Skype vaak, is de (beeld)kwaliteit slecht of komt er helemaal geen verbinding tot stand. Het is dus goed om eens naar de andere spelers in de markt te kijken. In de volgende tips behandelen we vijf alternatieven met hun voor- en nadelen.

 

© PXimport

Tip 05 De verbinding van Skype is lang niet altijd stabiel.

Tip 06: Viber

Viber is een dienst die furore heeft gemaakt als VoIP-app op de iPhone. Inmiddels is de app ook voor Android- en Windows Phone-toestellen beschikbaar en kun je voor je Windows of OS X een desktop-app downloaden. Videobellen is alleen mogelijk met de app voor je computer en dus niet op de smartphone. Deze dienst is bovendien nog in de bèta-fase. Het beeld is niet zo goed als dat van Skype en over het algemeen doet de desktop-app nog een beetje onder voor de mobiele app. De mobiele app is namelijk erg goed en als je contact op zijn of haar smartphone ook de Viber-app heeft geïnstalleerd, kun je gratis met elkaar bellen. Het grote voordeel van Viber is dat de app enorm goed in het besturingssysteem is geïntegreerd en het bij een gesprek niet voelt alsof je via een aparte dienst aan het bellen bent.

Gesprekken zijn vrijwel altijd vrij van storingen en verbindingen worden zelden verbroken. Wil je Viber kunnen gebruiken, dan moet je na installatie je Viber-account aan je telefoonnummer koppelen, zonder deze koppeling werkt Viber niet. Wil je kunnen bellen met mensen zonder Viber-account, dan kun je Viber Out-krediet kopen. Hiermee bel je voor gunstige prijzen naar vaste en mobiele nummers. De tarieven zijn daarbij lager dan die van Skype. Viber is geschikt voor mensen die ongecompliceerd en goedkoop naar anderen willen bellen met hun smartphone, maar niet per se belang hechten aan een videoverbinding.

 

© PXimport

Tip 06 Viber is gekoppeld aan je telefoonnummer.

Tip 07: FaceTime

Heb je een iPhone, dan kun je via je wifi-verbinding of mobiele databundel gratis met andere iPhone-gebruikers bellen via FaceTime. Omdat je iPhone je telefoonnummer en contactpersonen kent, zie je bij een contact automatisch of deze persoon via FaceTime te bellen is. Tik op Telefoon en kies een contact uit. Onder de telefoonnummers zie je of een contact via FaceTime te bereiken is. Tik op het telefoon-icoontje voor een normaal audiogesprek of tik op het camera-icoontje voor een videogesprek. Verbinding leggen met een andere iPhone of iPad gaat erg snel en de verbinding is in de meeste gevallen erg goed. Meer dan bellen of videobellen kun je echter niet, maar chatten kun je natuurlijk met de Berichten-app op je iPhone.

Omdat FaceTime standaard op je iPhone staat, is de integratie met je adresboek perfect. FaceTime is ook voor de Mac verkrijgbaar, hiervoor betaal je 0,89 cent in de Mac App Store. FaceTime is alleen voor iPhone en iPad-gebruikers beschikbaar en hiervoor hoef je niks extra's te installeren. De dienst is verder erg simpel en je kunt met de app niet chatten of een groepsgesprek voeren.

 

© PXimport

Tip 07 FaceTime is perfect geïntegreerd in je iPhone.

Tip 08: Hangouts

Google levert een interessante videobel- en chatdienst met Hangouts. De dienst is geheel gericht op groepsgesprekken en werkt iets anders dan bijvoorbeeld Skype. Je start een gesprek, een Hangout, en voegt door middel van emailuitnodigingen mensen toe aan deze groep. Bekende personen en bedrijven organiseren ook af en toe Hangouts waarbij ze vragen van anderen beantwoorden of een nieuw product bespreken. Deze Hangouts zijn openbaar en daarbij kun je aanwezig zijn als je je op een afgesproken tijdstip bij de Hangout aanmeldt. Chatten en bestanden versturen is ook mogelijk en verder heeft de dienst een paar leuke en grappige functies aan boord.

Klik op Google Effects en zet bijvoorbeeld een hoedje op je hoofd dat meebeweegt met de beweging van je hoofd. Ook kun je samenwerken aan documenten of met je contacten een spelletjes spelen als je op Apps klikt. Je kunt met Google ook bellen met normale telefoonnummers via Google Voice, maar dit is niet direct vanuit Hangouts mogelijk. Voor meer informatie over Google Voice en de beltarieven kijk je hier. Google Hangouts is geschikt voor mensen die vaak groepsgesprekken voeren. De dienst is bovendien beschikbaar voor veel verschillende besturingssystemen.

 

© PXimport

Tip 08 Bij Hangouts voeg je mensen aan je conversatie toe.

Tip 09: ooVoo

De dienst ooVoo is een andere allrounder. De software is voor zowel Windows als OS X beschikbaar en ook de mobiele systemen iOS en Android worden ondersteund. Waar ooVoo reclame voor maakt, is de groepsgesprekken-functionaliteit. Twaalf mensen kunnen tegelijkertijd een groepsgesprek met video aangaan en dit is zelfs mogelijk in de mobiele versie van de dienst. Zorg wel dat je dit doet via een wifi-verbinding, via een 3G- of 4G-verbinding heb je kans op verbindingsproblemen.

Net als Viber en Skype biedt ooVoo je ook de mogelijkheid om normale telefoonnummers te bellen, de prijzen zijn vergelijkbaar met die van Skype. Een nadeel is dat je bij de mobiele apps af en toe irritante reclame in beeld hebt, maar dit kun je opheffen door de reclamevrije app voor 0,89 euro per jaar aan te schaffen. ooVoo kan een goede optie zijn als je met Skype af en toe verbindingsproblemen hebt of als je graag met veel vrienden tegelijkertijd wilt videobellen vanaf je pc, smartphone of tablet.

 

© PXimport

Tip 09 ooVoo is een goede dienst, maar koop wel de reclamevrije optie voor 0,89 euro per jaar.

Tip 10: Facebook

Veel van je contactpersonen hebben waarschijnlijk een Facebook-account, dus de kans is groot dat je via de interne chatfunctie al dagelijks gesprekken voert. Op je smartphone kon je tot een tijdje geleden gewoon met de mobiele app van Facebook chatten, maar sinds het bedrijf zijn speciale app Facebook Messenger promoot, heeft de dienst de chatfunctie uit zijn mobiele app gesloopt. Facebook (Messenger) wordt vaak in één adem genoemd met privacy-schending. De apps vragen inderdaad zeer veel rechten op je mobiele apparaat, maar als je goed kijkt zie je dat het niet veel verschilt met wat een app als Hangouts nodig heeft.

Via Facebook op je computer (in je browser) kun je chatten, en ook een videoverbinding met een contactpersoon is mogelijk. Dit is echter niet zo makkelijk als bij de concurrentie. Klik in een chatvenster op het video-icoontje en een apart venster wordt geopend. Facebook vraagt of je een Java-applicatie wilt installeren. Doorloop de installatie en je kunt een videoverbinding met een contactpersoon maken. De beeld- en geluidskwaliteit is echter stukken slechter dan bij andere diensten. Facebook Video Chat is leuk als extra toevoeging in de browserversie van Facebook, maar kan een aparte dienst niet vervangen als het gaat om een stabiele verbinding.

 

© PXimport

Tip 10 Om te kunnen videobellen met Facebook moet je een Java-applicatie installeren.

Skype-tweaks

Ben je tevreden met Skype en wil je het maximale uit de dienst halen, lees dan de volgende tips goed door.

Caller ID instellen

Als je een normaal telefoonnummer belt via Skype, dan ziet je contactpersoon niet jouw normale telefoonnummer. Je kunt dit veranderen door je Caller ID in te stellen. Hiervoor ga je naar www.skype.com en log je in met je accountgegevens door op Aanmelden te klikken. Kies onder Functies beheren de optie Nummerweergave en kies onder Land/regio voor Nederland. Geef je mobiele nummer aan onder Telefoonnummer en klik op Nummer verifiëren. De code die naar je telefoon wordt gestuurd, geef je in op het volgende scherm.

Doorschakelen

Je kunt Skype doorschakelen naar je vaste of mobiele telefoonnummer. Hiervoor berekent Skype wel geld, dit zijn dezelfde tarieven als wanneer je zelf belt met Skypetegoed. In de Skype-applicatie kies je voor Voorkeuren / Gesprekken en selecteer je achter Inkomende oproepen voor Stuur oproepen door. Klik op Stel doorsturen in en geef een telefoonnummer in. Erboven kun je kiezen hoelang het duurt voordat Skype een onbeantwoord gesprek doorstuurt naar een ander nummer.

Video-voicemail

Als je iemand via Skype niet kunt bereiken, heb je de mogelijkheid om diegene een video-voicemail te laten zien. Klik hiervoor op de optie Stuur videobericht. Je kunt iemand ook sowieso een videobericht sturen. Klik met je rechtermuisknop op een contactnaam en kies voor Stuur videobericht. Videoberichten kunnen maximaal drie minuten duren.

Scherm delen

Tijdens een gesprek kun je je scherm delen met je gesprekspartner. Dit is bijvoorbeeld handig als je iemand wilt helpen met een computerprobleem. Klik op Conversaties / Deel scherm. Je contactpersoon ziet nu jouw scherm op zijn of haar beeldscherm. Overigens blijf jij de enige die jouw computer kunt besturen.

 

© PXimport

Geef je Caller ID op zodat mensen op hun normale telefoon kunnen zien dat jij belt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten