10 gratis alternatieven voor Skype

Door: richard-veenstra | 23 december 2014 10:04

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Tip 05: Alternatieven

Tot nu toe hebben we Skype meestal als voorbeeld genoemd, maar er zijn nog meer diensten die VoIP aanbieden. De laatste tijd hapert de verbinding van Skype vaak, is de (beeld)kwaliteit slecht of komt er helemaal geen verbinding tot stand. Het is dus goed om eens naar de andere spelers in de markt te kijken. In de volgende tips behandelen we vijf alternatieven met hun voor- en nadelen.

Tip 05 De verbinding van Skype is lang niet altijd stabiel.

Tip 06: Viber

Viber is een dienst die furore heeft gemaakt als VoIP-app op de iPhone. Inmiddels is de app ook voor Android- en Windows Phone-toestellen beschikbaar en kun je voor je Windows of OS X een desktop-app downloaden. Videobellen is alleen mogelijk met de app voor je computer en dus niet op de smartphone. Deze dienst is bovendien nog in de bèta-fase. Het beeld is niet zo goed als dat van Skype en over het algemeen doet de desktop-app nog een beetje onder voor de mobiele app. De mobiele app is namelijk erg goed en als je contact op zijn of haar smartphone ook de Viber-app heeft geïnstalleerd, kun je gratis met elkaar bellen. Het grote voordeel van Viber is dat de app enorm goed in het besturingssysteem is geïntegreerd en het bij een gesprek niet voelt alsof je via een aparte dienst aan het bellen bent.

Gesprekken zijn vrijwel altijd vrij van storingen en verbindingen worden zelden verbroken. Wil je Viber kunnen gebruiken, dan moet je na installatie je Viber-account aan je telefoonnummer koppelen, zonder deze koppeling werkt Viber niet. Wil je kunnen bellen met mensen zonder Viber-account, dan kun je Viber Out-krediet kopen. Hiermee bel je voor gunstige prijzen naar vaste en mobiele nummers. De tarieven zijn daarbij lager dan die van Skype. Viber is geschikt voor mensen die ongecompliceerd en goedkoop naar anderen willen bellen met hun smartphone, maar niet per se belang hechten aan een videoverbinding.

Tip 06 Viber is gekoppeld aan je telefoonnummer.

Tip 07: FaceTime

Heb je een iPhone, dan kun je via je wifi-verbinding of mobiele databundel gratis met andere iPhone-gebruikers bellen via FaceTime. Omdat je iPhone je telefoonnummer en contactpersonen kent, zie je bij een contact automatisch of deze persoon via FaceTime te bellen is. Tik op Telefoon en kies een contact uit. Onder de telefoonnummers zie je of een contact via FaceTime te bereiken is. Tik op het telefoon-icoontje voor een normaal audiogesprek of tik op het camera-icoontje voor een videogesprek. Verbinding leggen met een andere iPhone of iPad gaat erg snel en de verbinding is in de meeste gevallen erg goed. Meer dan bellen of videobellen kun je echter niet, maar chatten kun je natuurlijk met de Berichten-app op je iPhone.

Omdat FaceTime standaard op je iPhone staat, is de integratie met je adresboek perfect. FaceTime is ook voor de Mac verkrijgbaar, hiervoor betaal je 0,89 cent in de Mac App Store. FaceTime is alleen voor iPhone en iPad-gebruikers beschikbaar en hiervoor hoef je niks extra's te installeren. De dienst is verder erg simpel en je kunt met de app niet chatten of een groepsgesprek voeren.

Tip 07 FaceTime is perfect geïntegreerd in je iPhone.

Tip 08: Hangouts

Google levert een interessante videobel- en chatdienst met Hangouts. De dienst is geheel gericht op groepsgesprekken en werkt iets anders dan bijvoorbeeld Skype. Je start een gesprek, een Hangout, en voegt door middel van emailuitnodigingen mensen toe aan deze groep. Bekende personen en bedrijven organiseren ook af en toe Hangouts waarbij ze vragen van anderen beantwoorden of een nieuw product bespreken. Deze Hangouts zijn openbaar en daarbij kun je aanwezig zijn als je je op een afgesproken tijdstip bij de Hangout aanmeldt. Chatten en bestanden versturen is ook mogelijk en verder heeft de dienst een paar leuke en grappige functies aan boord.

Klik op Google Effects en zet bijvoorbeeld een hoedje op je hoofd dat meebeweegt met de beweging van je hoofd. Ook kun je samenwerken aan documenten of met je contacten een spelletjes spelen als je op Apps klikt. Je kunt met Google ook bellen met normale telefoonnummers via Google Voice, maar dit is niet direct vanuit Hangouts mogelijk. Voor meer informatie over Google Voice en de beltarieven kijk je hier. Google Hangouts is geschikt voor mensen die vaak groepsgesprekken voeren. De dienst is bovendien beschikbaar voor veel verschillende besturingssystemen.

Tip 08 Bij Hangouts voeg je mensen aan je conversatie toe.

3 Reactie(s) op: 10 gratis alternatieven voor Skype

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 14 januari 2015 15:26 Anoniem
  Viber is gratis dus handig voor buitenlandse het komt mij goed uit dat ik zo met me vrienden kan praten
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 maart 2015 16:29 Anoniem
  Ik vind Skype.nl toch nog wel het fijntjes. Ga naar http://skype.nl of klik op een volgende links: Skype of Skype
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 augustus 2015 22:08 Anoniem
  graag wil ik gratis bellen als ik bel gaat het niet over de toestel
  naar een ander ik druk wel het goede nummer in en dan draai ik het nummer . maar kom er niet verder mee om naar de gezondheidscentras
  te bellen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.