10 gratis alternatieven voor Skype

Door: richard-veenstra | 23 december 2014 10:04

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Tip 09: ooVoo

De dienst ooVoo is een andere allrounder. De software is voor zowel Windows als OS X beschikbaar en ook de mobiele systemen iOS en Android worden ondersteund. Waar ooVoo reclame voor maakt, is de groepsgesprekken-functionaliteit. Twaalf mensen kunnen tegelijkertijd een groepsgesprek met video aangaan en dit is zelfs mogelijk in de mobiele versie van de dienst. Zorg wel dat je dit doet via een wifi-verbinding, via een 3G- of 4G-verbinding heb je kans op verbindingsproblemen.

Net als Viber en Skype biedt ooVoo je ook de mogelijkheid om normale telefoonnummers te bellen, de prijzen zijn vergelijkbaar met die van Skype. Een nadeel is dat je bij de mobiele apps af en toe irritante reclame in beeld hebt, maar dit kun je opheffen door de reclamevrije app voor 0,89 euro per jaar aan te schaffen. ooVoo kan een goede optie zijn als je met Skype af en toe verbindingsproblemen hebt of als je graag met veel vrienden tegelijkertijd wilt videobellen vanaf je pc, smartphone of tablet.

Tip 09 ooVoo is een goede dienst, maar koop wel de reclamevrije optie voor 0,89 euro per jaar.

Tip 10: Facebook

Veel van je contactpersonen hebben waarschijnlijk een Facebook-account, dus de kans is groot dat je via de interne chatfunctie al dagelijks gesprekken voert. Op je smartphone kon je tot een tijdje geleden gewoon met de mobiele app van Facebook chatten, maar sinds het bedrijf zijn speciale app Facebook Messenger promoot, heeft de dienst de chatfunctie uit zijn mobiele app gesloopt. Facebook (Messenger) wordt vaak in één adem genoemd met privacy-schending. De apps vragen inderdaad zeer veel rechten op je mobiele apparaat, maar als je goed kijkt zie je dat het niet veel verschilt met wat een app als Hangouts nodig heeft.

Via Facebook op je computer (in je browser) kun je chatten, en ook een videoverbinding met een contactpersoon is mogelijk. Dit is echter niet zo makkelijk als bij de concurrentie. Klik in een chatvenster op het video-icoontje en een apart venster wordt geopend. Facebook vraagt of je een Java-applicatie wilt installeren. Doorloop de installatie en je kunt een videoverbinding met een contactpersoon maken. De beeld- en geluidskwaliteit is echter stukken slechter dan bij andere diensten. Facebook Video Chat is leuk als extra toevoeging in de browserversie van Facebook, maar kan een aparte dienst niet vervangen als het gaat om een stabiele verbinding.

Tip 10 Om te kunnen videobellen met Facebook moet je een Java-applicatie installeren.

Skype-tweaks

Ben je tevreden met Skype en wil je het maximale uit de dienst halen, lees dan de volgende tips goed door.

Caller ID instellen

Als je een normaal telefoonnummer belt via Skype, dan ziet je contactpersoon niet jouw normale telefoonnummer. Je kunt dit veranderen door je Caller ID in te stellen. Hiervoor ga je naar www.skype.com en log je in met je accountgegevens door op Aanmelden te klikken. Kies onder Functies beheren de optie Nummerweergave en kies onder Land/regio voor Nederland. Geef je mobiele nummer aan onder Telefoonnummer en klik op Nummer verifiëren. De code die naar je telefoon wordt gestuurd, geef je in op het volgende scherm.

Doorschakelen

Je kunt Skype doorschakelen naar je vaste of mobiele telefoonnummer. Hiervoor berekent Skype wel geld, dit zijn dezelfde tarieven als wanneer je zelf belt met Skypetegoed. In de Skype-applicatie kies je voor Voorkeuren / Gesprekken en selecteer je achter Inkomende oproepen voor Stuur oproepen door. Klik op Stel doorsturen in en geef een telefoonnummer in. Erboven kun je kiezen hoelang het duurt voordat Skype een onbeantwoord gesprek doorstuurt naar een ander nummer.

Video-voicemail

Als je iemand via Skype niet kunt bereiken, heb je de mogelijkheid om diegene een video-voicemail te laten zien. Klik hiervoor op de optie Stuur videobericht. Je kunt iemand ook sowieso een videobericht sturen. Klik met je rechtermuisknop op een contactnaam en kies voor Stuur videobericht. Videoberichten kunnen maximaal drie minuten duren.

Scherm delen

Tijdens een gesprek kun je je scherm delen met je gesprekspartner. Dit is bijvoorbeeld handig als je iemand wilt helpen met een computerprobleem. Klik op Conversaties / Deel scherm. Je contactpersoon ziet nu jouw scherm op zijn of haar beeldscherm. Overigens blijf jij de enige die jouw computer kunt besturen.

Geef je Caller ID op zodat mensen op hun normale telefoon kunnen zien dat jij belt.

3 Reactie(s) op: 10 gratis alternatieven voor Skype

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 14 januari 2015 15:26 Anoniem
  Viber is gratis dus handig voor buitenlandse het komt mij goed uit dat ik zo met me vrienden kan praten
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 maart 2015 16:29 Anoniem
  Ik vind Skype.nl toch nog wel het fijntjes. Ga naar http://skype.nl of klik op een volgende links: Skype of Skype
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 augustus 2015 22:08 Anoniem
  graag wil ik gratis bellen als ik bel gaat het niet over de toestel
  naar een ander ik druk wel het goede nummer in en dan draai ik het nummer . maar kom er niet verder mee om naar de gezondheidscentras
  te bellen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.