10 handige apps voor mindervaliden

© PXimport

10 handige apps voor mindervaliden

Geplaatst: 3 juli 2016 - 04:18

Aangepast: 14 december 2022 - 11:49

Redactie ID.nl

Voor mensen met een functiebeperking biedt de smartphone veel praktische voordelen. Zo zijn er bijvoorbeeld handige apps die rolstoeltoegankelijke locaties inzichtelijk maken en slechtzienden helpen om de weg te vinden. Hoog tijd om de beste apps voor mindervaliden eens nader te belichten.

Tip 01: Toegankelijkheid

Ongehinderd (Android, iOS)

Veel horecagelegenheden en winkels zijn slecht toegankelijk voor mindervalide personen, maar gelukkig zijn er ook genoeg locaties waarbij het wel lukt om eenvoudig binnen te komen. Aan de hand van een actieve community met duizenden gebruikers toetst de app Ongehinderd openbare locaties in Nederland. Bovendien houdt de app ook rekening met aangepaste toiletten en een ruime parkeerplaats. Lees ook: Compaan - De doordachte tablet voor ouderen en zorgverleners.

Open de app en geef aan welk profiel van toepassing is, bijvoorbeeld Blind of slechtziend, Rolstoel of Doof of slechthorend. Bevestig met Opslaan en bekijk welke toegankelijke locaties er in jouw buurt zijn. Druk rechtsboven op Filteren om de gewenste vrijetijdslocaties te vinden. Bij elk adres staat aangegeven welke voorzieningen er beschikbaar zijn, zoals een drempelvrije entree, invalidentoilet en veilige vluchtroute. Verder vind je beoordelingen van andere bezoekers. Via Toevoegen maak je desgewenst een nieuwe locatie aan binnen de Ongehinderd-app.

On Wheels

De eerder besproken app Ongehinderd richt zich voornamelijk op Nederlandse locaties, maar voor Belgische rolstoelgebruikers is er een soortgelijk alternatief. In On Wheels geef je eerst de breedte van de rolstoel op. Gebruik vervolgens de plattegrond om in te zoomen op een Belgische stad en bekijk welke locaties rolstoelvriendelijk zijn. Je kunt ook aan de hand van categorieën geschikte adressen vinden. Verder is het mogelijk om zelf toegankelijke adressen toe te voegen, al heb je hiervoor wel een meetlint op de bestemming nodig voor het opmeten van de doorgang. On Wheels is beschikbaar voor Android en iOS.

Tip 02: Sporten

Sportdrempelvrij (Android, iOS)

De meeste rolstoelsporten vinden in een sporthal plaats en daarom is het eigenlijk maar vreemd dat lang niet iedere locatie rolstoelvriendelijk is. Voor zwembaden geldt precies hetzelfde. De app Sportdrempelvrij geeft mindervaliden de kans om vooraf informatie over de sporthal in te winnen op het gebied van toegankelijkheid en bereikbaarheid. Je weet hierdoor precies of de route vanaf de kleedkamer naar de sporthal drempelvrij is en of er een invalideparkeerplaats in de buurt is. De informatie is afkomstig van andere gebruikers. Na het openen van Sportdrempelvrij verschijnt er een lijst met locaties in jouw omgeving. Is er van een bepaalde locatie nog geen informatie beschikbaar? Draag zelf een steentje bij en vul de vragenlijst in.

 

© PXimport

Tip 03 Een openbaar invalidentoilet is dankzij HogeNood snel gevonden.

Tip 03: Invalidentoiletten

HogeNood (Android, iOS, Windows Phone)

Het vinden van een openbaar invalidentoilet is soms best lastig. De app HogeNood verzamelt locaties van openbare toiletten in Nederland en België en geeft hierbij ook aan in hoeverre ze toegankelijk zijn met de rolstoel. Aan de hand van jouw geografische locatie bekijk je een lijst of plattegrond met beschikbare toiletten in de omgeving. Let hierbij goed op of het logo van een invalidentoilet zichtbaar is. Tik de instellingenknop (tandwiel) aan en activeer de schakelaar achter Rolstoelvriendelijk. Heb je een geschikte locatie gevonden?

Druk op Route om ernaartoe te navigeren. Handig is dat er ook extra informatie bij de adressen staat vermeld, zoals het tarief en de openingstijden. Verder lees je beoordelingen en voeg je desgewenst zelf een recensie toe. Ten slotte staat het je ook vrij om nieuwe locaties in de app aan te maken.

Tip 04: Hulp op afstand

Be My Eyes (iOS)

Be My Eyes brengt slechtzienden en blinden in contact met mensen die wel goed kunnen zien. Via een live-videoverbinding is er op deze wijze hulp op afstand mogelijk. Handig voor het geval een persoon met een visuele beperking bijvoorbeeld de houdbaarheidsdatum van een pak melk wil weten en er verder niemand anders in de buurt is. Houd het pak voor de camera en ontvang hulp van welwillende personen van over de hele wereld. De voertaal binnen deze community is overwegend Engels. Na de installatie heb je keuze tussen de opties Ik ben ziend en Ik ben blind. Kies je rol en voltooi de installatie. Dat kan eventueel via je Facebook-account. Wanneer je ergens hulp bij nodig hebt, maak je eenvoudig contact met een vrijwilliger. Heb je zelf goed zicht en wil je anderen graag helpen? Meld je aan als vrijwilliger en wacht af totdat je een oproep ontvangt.

 

© PXimport

Tip 05 Bij een foto van een afstandsbediening vertelt TapTapSee zelfs van welk merk dit apparaat is.

Tip 05: Objecten herkennen

TapTapSee (Android, iOS)

Blinden herkennen de meeste dingen op de tast, al is dat soms niet zo eenvoudig. Weet je niet wat iets is? Gebruik TapTapSee om een kiekje te maken en de app vertelt je precies wat er op de foto staat. Voordat je deze app gebruikt, is het belangrijk dat de spraakfunctie op het toestel is geactiveerd. Voor iOS en Android schakel je respectievelijk de schermlezers VoiceOver en Google TalkBack in (zie tip 6). Open vervolgens TapTapSee en druk tweemaal op het scherm om een foto te maken. De app heeft even tijd nodig om objecten te identificeren. Zodra dat is gebeurd, geeft je smartphone een duidelijke en beknopte omschrijving. Hierbij is TapTapSee erg nauwkeurig waardoor het voor mensen met een visuele beperking een ideaal hulpje is.

KNFB Reader

Wie een mobiele spraakassistent wenst, kan KNFB Reader overwegen. Maak met je smartphone of tablet een foto van een tekst en deze app leest de tekst vervolgens hardop voor. Ideaal dus voor blinden slechtzienden, al hangt er wel een fors prijskaartje van maar liefst honderd euro aan deze app. Nadat je een foto hebt gemaakt, importeert KNFB Reader alle tekst en leest de zinnen voor. De toepassing is zowel voor Android als iOS verkrijgbaar. Voor Android is er een testversie waarmee je de eerste 25 foto's gratis laat oplezen.

Tip 06: Toestel bedienen

VoiceOver (iOS)

TalkBack (Android)

Voor blinden en slechtzienden is het een hele uitdaging om een smartphone te bedienen. Apple houdt rekening met deze groep, want de iPhone en iPad hebben standaard een uitstekende schermlezer ingebouwd. VoiceOver vertelt je precies wat er op het scherm staat, zodat je de gewenste apps kunt gebruiken.

Wel is het nodig om de functie te activeren. Ga op het iOS-apparaat achtereenvolgens naar Instellingen / Algemeen / Toegankelijkheid / VoiceOver en activeer de schakelaar achter VoiceOver. Pas naar eigen inzicht de spreeksnelheid aan. Zodra je eenmaal op een item tikt, spreekt het toestel de naam van een onderdeel uit. Tik je tweemaal, dan activeer je het geselecteerde onderdeel. VoiceOver ondersteunt ook het gebruik van diverse brailleleesregels bij gebruik van een speciaal brailleapparaat. Ook Android heeft onder de naam TalkBack een eigen schermlezer. Ga naar Instellingen / Toegankelijkheid / Zicht / TalkBack en activeer de schakelaar. De werking is grotendeels vergelijkbaar met VoiceOver.

Tip 07: Films voor blinden

Earcatch (Android, iOS)

Dankzij Earcatch loont het ook voor slechtzienden en blinden de moeite om een film of serie te 'kijken'. Zet een koptelefoon op en hoor precies wat er op het scherm gebeurt, zoals bepaalde gezichtsuitdrukkingen en plaatsbepalingen. Het werkt zowel thuis als in de bioscoop! Wees niet bang dat je hierdoor het geluid van de film moeilijker kunt volgen, want de voice-over praat tussen de dialogen door. Earcatch ondersteunt diverse recente titels van Nederlandse bodem, waaronder Divorce, Mannenharten en Gooische Vrouwen. Druk binnen de app op het plusteken en geef aan welke film of serie je wilt volgen. Earcatch downloadt vervolgens het bijbehorende audiobestand en speelt het fragment af. De app gebruikt de microfoon van je smartphone om het audiobestand exact gelijk met de film af te spelen.

TimeBuzz

TimeBuzz is een iPhone-app die naadloos samenwerkt met de Apple Watch. Mensen met een visuele beperking voelen aan de hand van vibraties het huidige tijdstip. Wel zo prettig, want het voorkomt dat het telkens nodig is om mondeling de tijd bij iemand op te vragen. Gebruikers kiezen zelf een trilpatroon, waarna het slimme horloge lange en korte vibraties produceert. Tik het scherm van de Apple Watch aan om de tijd op te vragen. Je krijgt dan respectievelijk de uren en de minuten door. TimeBuzz kost eenmalig 99 cent en is beschikbaar in de App Store.

Tip 08: Blindgeleide-app

ViaOpta Nav (Android, iOS)

Reguliere navigatie-apps vertellen bij iedere afslag waar je naartoe moet. Voor mensen met een visuele beperking is deze informatie te weinig. Voor hun eigen oriëntatie ontvangen zij graag vaker gesproken berichten over de huidige positie. ViaOpta Nav houdt rekening met deze wens en geeft pakweg iedere dertig seconden informatie over de route. Open de app en tik op Zoek. Nadat je een adres hebt ingevoerd, start je de navigatie. Zoals iedere navigatie-app, wijst ViaOpta Nav je de weg waarbij je tussentijds meer informatie over je positie ontvangt. Je past het gedrag van de app naar eigen wens aan. Tik hiervoor in het hoofdscherm op het tandwielpictogram. Je wijzigt onder meer de spreeksnelheid en activeert de trilfunctie bij aankondiging van richting. Een leuk weetje is dat ViaOpta Nav ook compatibel is met de Apple Watch.

Tip 09: Beter communiceren

HandyApp (iOS)

Mensen die beperkt zijn in hun communicatie hebben veel baat bij HandyApp. Deze app is weliswaar al een tijdje niet meer bijgewerkt, maar het werkt nog prima. Houd er rekening mee dat HandyApp uitsluitend beschikbaar is voor de iPad. Via duidelijke pictogrammen kan de gebruiker emoties uitdrukken. Verder biedt de app mogelijkheden om diverse wensen kenbaar te maken, zoals het nuttigen van een maaltijd, drinken van een kopje koffie of nemen van een douche. Voor alle alledaagse toepassingen is er wel een pictogram beschikbaar. Zodra je ergens op drukt, spreekt je iPad de boodschap hardop uit.

 

© PXimport

Tip 09 HandyApp geeft mensen met een beperking in hun communicatie de kans om zichzelf te uiten.

Verouderde apps

In de applicatiewinkels van Apple en Google zijn er ook apps voor mindervaliden die al enige tijd niet meer zijn bijgewerkt. Hierdoor is de aangeboden informatie niet meer voor iedere locatie up-to-date. Wanneer er in jouw omgeving de afgelopen jaren weinig is veranderd, zijn de apps wellicht nog bruikbaar. Zo vind je met Gehandicapten-P (Android) en WheelMate (Android en iOS) invalideparkeerplaatsen in de buurt. Met laatstgenoemde app kun je bovendien ook invalidetoiletten opsporen.

 

© PXimport

Tip 10: Luisterend oor

Tap Tap (iOS)

Als je doof bent, is het vervelend wanneer je bijvoorbeeld de deurbel niet hoort. De app Tap Tap fungeert als 'extra oor' en laat weten wanneer er een opvallend geluid in de omgeving plaatsvindt. De app kost wel eenmalig 2,99 euro en is alleen beschikbaar voor iOS-apparaten.

Na installatie vraagt Tap Tap toegang tot de microfoon van je toestel. Zodra de app een geluid in je omgeving opvangt, verandert de achtergrond van zwart naar wit. Druk op het informatiepictogram rechtsonder om de gevoeligheid van deze functie aan te passen. Beweeg hiervoor de schuifregelaar bij het onderdeel Sensitivity.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten