10 handige tools voor je cloudopslag

Door: Toon van Daele | 13 oktober 2016 14:49

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

Cloudopslagdiensten zoals Google Drive, OneDrive en Dropbox zijn erg populair. Logisch, want ze maken het mogelijk om je online data vanaf iedere locatie te bereiken, de meeste diensten voorzien in handige synchronisatie en ze zijn redelijk betaalbaar of zelfs gratis als je een aantal beperkingen voor lief neemt. Toch kleven er ook nadelen aan, vooral wanneer je meerdere van deze diensten tegelijk gebruikt.

01 End-to-end encryptie

De meest populaire cloudopslagdiensten zijn van Amerikaanse origine. Zoals we (sinds Snowden) weten, nemen Amerikaanse bedrijven het niet zo nauw met onze privacy. Cloudopslagdiensten kunnen je gegevens wel versleuteld bewaren, maar in de meeste gevallen worden je data tijdens de transfer onversleuteld over het net verstuurd. Bovendien beschikken de diensten zelf over de encryptiesleutel, zodat zij – en bepaalde overheidsdiensten – nog altijd bij je gegevens kunnen. Lees ook: De 9 beste gratis clouddiensten onder de loep.

Gelukkig zijn er tools die ook voor deze diensten in end-to-end encryptie voorzien waarbij alleen jijzelf over de encryptiesleutel beschikt. Een van de oudste is Boxcryptor, dat oorspronkelijk alleen voor end-to-end versleuteling van Dropbox was bedoeld, maar intussen meer dan 20 serviceproviders ondersteunt. De tool is beschikbaar als Chrome plug-in, voor Windows, macOS en zowat alle mobiele platformen. Er is bovendien een portable editie die ook onder Linux werkt. Met de gratis versie van Boxcryptor ben je overigens wel beperkt tot één serviceprovider en twee apparaten.

End-to-end encryptie: versleuteling vanaf je eigen apparaat tot in de cloud (en terug).

02 Boxcryptor: installatie

We tonen hoe je met Boxcryptor aan de slag kunt op een Windows-pc. Download de bijhorende versie en installeer hem. De procedure daarvan is heel eenvoudig, alleen moet je wel de installatie van een extra driver toestaan die nodig is om de virtuele schijf van Boxcryptor aan te kunnen spreken. Meld je bij de opstart van de tool aan of klik op Create your Boxcryptor account en vul de gevraagde gegevens in. Het is belangrijk dat je je wachtwoord goed onthoudt, anders kun je nooit meer bij de data die Boxcryptor versleutelt! Kies de gewenste versie (bijvoorbeeld Free). Na je aanmelding vind je het pictogram van de tool terug in het systeemvak van Windows.

03 Boxcryptor: encryptie

Klik met de rechtermuisknop op het pictogram en kies Settings. Op het tablad Locations vind je wellicht de lokale synchronisatiemap terug van de cloudopslagdienst(en) die je al gebruikt. Via de knop Add kun je ook andere locaties toevoegen en selecteren. Helaas beperkt de gratis versie je daarbij tot slechts één locatie. De gekozen locatie vind je terug in het virtuele station dat Boxcryptor (via je Verkenner) intussen toegankelijk heeft gemaakt. Om een bestand te versleutelen, klik je er van hieruit met de rechtermuisknop op en kies je Boxcryptor / Encrypt. Wanneer je zo’n versleuteld bestand bekijkt vanuit de synchronisatiemap van de serviceprovider, merk je dat het de extensie .bc heeft meegekregen, om aan te geven dat de inhoud is versleuteld (met AES 256-bits). Wil je het bestand op de ‘normale’ manier benaderen, dan zul je dat voortaan via Boxcryptor moeten doen.

Individuele bestanden kun je vanuit het contextmenu versleutelen.

04 Boxcryptor: sharing

Wanneer je data versleutelt met Boxcryptor, hebben de personen met wie je die data al vóór de versleuteling deelde, geen toegang meer tot die bestanden. Willen ze alsnog toegang, dan hebben ze zelf ook een Boxcryptor-account nodig en moet je ze via Boxcryptor de nodige rechten verlenen. Hiertoe klik je met de rechtermuisknop op een versleutelde map of een versleuteld bestand en kies je Boxcryptor / Manage permissions / Add User, waarna je het e-mailadres van de gewenste gebruiker invult. Om gebruikersgroepen toe te voegen, heb je overigens een betaald account nodig.

05 Whisply: sharing

Wat nu te doen als je een versleuteld bestand (in Dropbox, Google Drive of OneDrive) wilt delen met gebruikers die zelf niet over Boxcryptor beschikken? In dat geval kun je een beroep doen op de dienst Whisply, die netjes met Boxcryptor integreert. Klik met rechts op het beoogde bestand en kies Boxcryptor /Create Whisply link. Krijg je de vraag of je Boxcryptor aan je serviceprovider wilt linken, bevestig dan met Yes, vul de accountgegevens van je provider in en rond af met Toestaan. Als alles klopt, verschijnt het gedeelde bestand nu in een webpagina van Whisply, waar je op de knop Proceed klikt (twee keer) en het gewenste beveiligingsniveau kiest. Het is namelijk mogelijk een pincode of wachtwoord aan de download te koppelen. De link en de pincode of het wachtwoord kun je vervolgens via e-mail of sms versturen.

Whisply: versleutelde bestanden delen via een eenvoudige link (met pincode of wachtwoord).

Snel delen

Via een tool als Whisply (zie tip 5) is het mogelijk om data die is opgeslagen bij een cloudopslagdienst te delen met andere gebruikers, ook als die niet over een Whisply-account beschikken. Wil je echter vaak bestanden met anderen delen – bijvoorbeeld bestanden in de synchronisatiemap van een cloudopslagdienst – dan is er ook nog de gratis dienst SharebyLink. Surf naar www.sharebylink.com en installeer de bijhorende tool, beschikbaar voor Windows, macOS en Linux. We geven als voorbeeld aan hoe SharbyLink onder Windows werkt. Na installatie van de tool klik je in Verkenner het beoogde bestand of de map aan met de rechtermuisknop, waarna je Share file(s) online with IQ Sharebylink selecteert. De betreffende map (in een zip-archief) of het bestand wordt dan meteen geüpload naar een server van SharebyLink, waar het één maand ter beschikking blijft en bereikbaar is via een unieke url. Let wel, er wordt geen encryptie toegepast. Deze methode is daarom wellicht minder geschikt voor privacygevoelige data.

1 Reactie(s) op: 10 handige tools voor je cloudopslag

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 14 oktober 2016 14:32 Orsidee
  OK, heb er al veel over gelezen, vnl. daar ik begonnen ben met ASUS Web Storage, om te zien wat het inhoudt. Maar het loopt soms voortreffelijk en dan ineens krijg ik:" Can not connect to Asus Web Storage server" oeps en alles ligt weer stil.
  Lees nu bv. dat men bij STACK 1TB storage gratis hebt … maar wanneer ik dan zie dat je bij die andere amper 10GB krijgt en de rest moet kopen, vraag ik me af waar daar het addertje ligt.
  Voor mij is het vnl. belangrijk om foto's te saven, daar ik alles op externe Hdd's heb en nog steeds voor alle zekerheid het op Dvd's zet. Ik hecht erg veel belang aan mijn foto's van mijn kleinkinderen, die ik dan ook weer op een gemakkelijke manier zou willen delen met mijn kinderen, die hier en daar ter wereld leven.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.