10 handige tools voor je cloudopslag

© PXimport

10 handige tools voor je cloudopslag

Geplaatst: 13 oktober 2016 - 10:49

Aangepast: 14 december 2022 - 14:44

Toon van Daele

Cloudopslagdiensten zoals Google Drive, OneDrive en Dropbox zijn erg populair. Logisch, want ze maken het mogelijk om je online data vanaf iedere locatie te bereiken, de meeste diensten voorzien in handige synchronisatie en ze zijn redelijk betaalbaar of zelfs gratis als je een aantal beperkingen voor lief neemt. Toch kleven er ook nadelen aan, vooral wanneer je meerdere van deze diensten tegelijk gebruikt.

01 End-to-end encryptie

De meest populaire cloudopslagdiensten zijn van Amerikaanse origine. Zoals we (sinds Snowden) weten, nemen Amerikaanse bedrijven het niet zo nauw met onze privacy. Cloudopslagdiensten kunnen je gegevens wel versleuteld bewaren, maar in de meeste gevallen worden je data tijdens de transfer onversleuteld over het net verstuurd. Bovendien beschikken de diensten zelf over de encryptiesleutel, zodat zij – en bepaalde overheidsdiensten – nog altijd bij je gegevens kunnen. Lees ook: De 9 beste gratis clouddiensten onder de loep.

Gelukkig zijn er tools die ook voor deze diensten in end-to-end encryptie voorzien waarbij alleen jijzelf over de encryptiesleutel beschikt. Een van de oudste is Boxcryptor, dat oorspronkelijk alleen voor end-to-end versleuteling van Dropbox was bedoeld, maar intussen meer dan 20 serviceproviders ondersteunt. De tool is beschikbaar als Chrome plug-in, voor Windows, macOS en zowat alle mobiele platformen. Er is bovendien een portable editie die ook onder Linux werkt. Met de gratis versie van Boxcryptor ben je overigens wel beperkt tot één serviceprovider en twee apparaten.

Media has no description

© PXimport

02 Boxcryptor: installatie

We tonen hoe je met Boxcryptor aan de slag kunt op een Windows-pc. Download de bijhorende versie en installeer hem. De procedure daarvan is heel eenvoudig, alleen moet je wel de installatie van een extra driver toestaan die nodig is om de virtuele schijf van Boxcryptor aan te kunnen spreken. Meld je bij de opstart van de tool aan of klik op Create your Boxcryptor account en vul de gevraagde gegevens in. Het is belangrijk dat je je wachtwoord goed onthoudt, anders kun je nooit meer bij de data die Boxcryptor versleutelt! Kies de gewenste versie (bijvoorbeeld Free). Na je aanmelding vind je het pictogram van de tool terug in het systeemvak van Windows.

03 Boxcryptor: encryptie

Klik met de rechtermuisknop op het pictogram en kies Settings. Op het tablad Locations vind je wellicht de lokale synchronisatiemap terug van de cloudopslagdienst(en) die je al gebruikt. Via de knop Add kun je ook andere locaties toevoegen en selecteren. Helaas beperkt de gratis versie je daarbij tot slechts één locatie. De gekozen locatie vind je terug in het virtuele station dat Boxcryptor (via je Verkenner) intussen toegankelijk heeft gemaakt. Om een bestand te versleutelen, klik je er van hieruit met de rechtermuisknop op en kies je Boxcryptor / Encrypt. Wanneer je zo’n versleuteld bestand bekijkt vanuit de synchronisatiemap van de serviceprovider, merk je dat het de extensie .bc heeft meegekregen, om aan te geven dat de inhoud is versleuteld (met AES 256-bits). Wil je het bestand op de ‘normale’ manier benaderen, dan zul je dat voortaan via Boxcryptor moeten doen.

Media has no description

© PXimport

04 Boxcryptor: sharing

Wanneer je data versleutelt met Boxcryptor, hebben de personen met wie je die data al vóór de versleuteling deelde, geen toegang meer tot die bestanden. Willen ze alsnog toegang, dan hebben ze zelf ook een Boxcryptor-account nodig en moet je ze via Boxcryptor de nodige rechten verlenen. Hiertoe klik je met de rechtermuisknop op een versleutelde map of een versleuteld bestand en kies je Boxcryptor / Manage permissions / Add User, waarna je het e-mailadres van de gewenste gebruiker invult. Om gebruikersgroepen toe te voegen, heb je overigens een betaald account nodig.

05 Whisply: sharing

Wat nu te doen als je een versleuteld bestand (in Dropbox, Google Drive of OneDrive) wilt delen met gebruikers die zelf niet over Boxcryptor beschikken? In dat geval kun je een beroep doen op de dienst Whisply, die netjes met Boxcryptor integreert. Klik met rechts op het beoogde bestand en kies Boxcryptor /Create Whisply link. Krijg je de vraag of je Boxcryptor aan je serviceprovider wilt linken, bevestig dan met Yes, vul de accountgegevens van je provider in en rond af met Toestaan. Als alles klopt, verschijnt het gedeelde bestand nu in een webpagina van Whisply, waar je op de knop Proceed klikt (twee keer) en het gewenste beveiligingsniveau kiest. Het is namelijk mogelijk een pincode of wachtwoord aan de download te koppelen. De link en de pincode of het wachtwoord kun je vervolgens via e-mail of sms versturen.

Media has no description

© PXimport

Snel delen

06 Cryptomator: installatie

De gratis versie van Boxcryptor is een beproefde methode voor wie bestanden van een enkele cloudopslagdienst wil versleutelen. In de rest van dit artikel focussen we ons op gebruikers die meerdere opslagdiensten inzetten – bijvoorbeeld om binnen de capaciteitslimieten van gratis opslag te blijven. Voor hen is er een gratis alternatief, in de vorm van Cryptomator (www.cryptomator.org), beschikbaar voor Windows, Mac en iOS. Een app voor Android is al een tijdje in de maak. We laten zien hoe je met de Windows-variant aan de slag gaat, die overigens in twee varianten beschikbaar is: 32 en 64 bits.

De installatie rond je af door twee keer op Next te drukken. In eerste instantie is het hoofdvenster leeg. Je moet namelijk nog een digitale kluis aanmaken. Daarvoor klik je op het plusknopje en kies je Creëer nieuwe kluis, waarna je een map binnen de synchronisatiemap van een van je cloudopslagdiensten selecteert, zoals Dropbox, Google Drive of OneDrive (voor bedrijven). Geef de digitale kluis een geschikte naam en koppel er een stevig wachtwoord aan. Bevestig met Creëer kluis. De data binnen deze kluis worden nu met AES 256-bit versleuteld. Op dezelfde manier kun je bijkomende kluizen binnen (de synchronisatiemap van) je andere cloudopslagdiensten aanmaken.

07 Cryptomator: gebruik

Om een kluis te openen, selecteer je hem in het overzichtsvenster van Cryptomator, waarna je het wachtwoord invult en Ontgrendel kluis aanklikt. De kluis is nu beschikbaar als een virtueel station, totdat je Vergrendel kluis selecteert of Cryptomator afsluit (vanuit het Windows-systeemvak). Via de knop Meer opties is het nog mogelijk het virtuele station van een andere naam of schijfletter te voorzien.

Overigens laat zo’n kluis zich ook via WebDAV benaderen. Hiervoor ontgrendel je de kluis, waarna je het pijltje naast Vergrendel kluis aanklikt en Kopieer WebDAV URL selecteert. De url belandt in het Windows-klembord, zodat je hem (met Ctrl+V) in Verkenner kunt plakken. De url oogt ongeveer als http://localhost:42427/<kluisnaam>, maar via het tandwielpictogram onderaan het kluisoverzicht kan dat poortnummer nog worden aangepast.

Media has no description

© PXimport

08 Xendo: zoekmachine

Het gebruik van meerdere cloudopslagdiensten heeft als nadeel dat je het overzicht dreigt te verliezen: welke data bevinden zich waar? De dienst Xendo biedt hulp. Hij maakt het mogelijk om vanuit één interface in verschillende cloudopslagdiensten tegelijk naar data te zoeken. Helaas ontbeert de gratis versie van Xendo geavanceerde zoekopties. Surf naar https://xen.do en meld je aan.

Er verschijnt nu een overzicht met circa 35 ondersteunde cloudopslagdiensten. Je hoeft alleen de gewenste diensten maar aan te klikken en je fiat aan de koppeling te geven. Daar zitten onder meer Dropbox, Google Drive en OneDrive bij, maar bijvoorbeeld ook Gmail. Het is overigens ook mogelijk meerdere accounts bij dezelfde provider toe te voegen. Zodra je deze stap hebt afgerond, start Xendo met het indexeren van de inhoud van je online opslaglocaties. Even later kun je naar trefwoorden zoeken. Standaard zoekt Xendo in alle aangesloten diensten ook binnen de inhoud van gescande documenten (via OCR). Het is echter prima mogelijk om alleen binnen specifieke diensten te laten zoeken, eventueel in combinatie met bepaalde inhoudstypen (zoals e-mails of documenten).

Ook is het mogelijk om alleen naar bestanden uit een bepaalde periode te laten zoeken. Vanuit de resultatenlijst klik je meteen door naar je online documenten, maar je kunt ze ook downloaden. Via het plusknopje is het mogelijk een zoekopdracht als ‘view’ te bewaren en een ‘alert’ met een bepaalde frequentie in te stellen. Je ontvangt dan regelmatig automatisch een e-mail met de bijhorende resultaten. Overigens goed om weten is dat Xendo ook beschikbaar is als Chrome-extensie.

Media has no description

© PXimport

09 Otixo: opzet

Xendo maakt het zoeken naar data binnen verschillende cloudopslagdiensten tegelijk mogelijk. Handig, maar misschien verplaats of kopieer je regelmatig bestanden tussen die diensten. In dat geval kun je betere een heuse cloudopslagmanager gebruiken. Eén van de betere tools is Otixo. Creëer een account en klik de link in de bevestigingsmail aan. Na je aanmelding kun je meteen aan de slag. Otixo kan met meer dan 30 verschillende diensten overweg. Naast de bekende cloudopslagdiensten zitten daar ook diensten tussen als Evernote, Flickr en zelfs Facebook. Via Otixo kun je namelijk ook Facebook-foto’s uploaden, back-uppen en zelfs delen met mensen die zelf geen Facebook-account hebben. Je koppelt zo veel diensten aan Otixo als je zelf wilt.

IFTTT

10 Otixo: gebruik

Elke toegevoegde dienst verschijnt als een map in Otixo. Vanuit de knoppenbalk zijn verschillende bestandsbewerkingen mogelijk. Zo zet het knopje Link een geselecteerd bestand meteen om in een Otixo-link zodat elke ontvanger van die link bij het bestand kan. In de betaalde variant van Otixo kun je hier ook nog een wachtwoord en vervaldatum aan koppelen. Het knopje Preview geeft een voorbeeldweergave van een aantal populaire bestandstypen.

Handig is ook de knop Share. Hiermee creëer je een zogenoemde ‘space’: een virtuele map waarin gedeelde bestanden terechtkomen. Iedereen die je hier toegang toe geeft (en die over een Otixo-account beschikt) kan bij deze bestanden en krijgt automatisch een mail wanneer nieuwe bestanden zijn toegevoegd. Bestanden verplaatsen of kopiëren naar een andere cloudopslagdienst is ook heel eenvoudig. Selecteer de bestanden, klik op de knop Copy of Cut en verwijs naar de gewenste locatie binnen de andere dienst. Verder is het ook mogelijk om geselecteerde bestanden te versleutelen, via Encrypt. Dit zorgt echter niet voor end-to-end encryptie. Om dat te bewerkstelligen, moet je gebruikmaken van de knop Upload waarna je Encrypt & Upload kiest. De gekozen bestanden worden dan eerst lokaal versleuteld voordat ze via Otixo naar de gewenste serviceprovider worden verstuurd. Je kunt met Otixo ook in verschillende diensten tegelijk naar bestanden zoeken, maar in tegenstelling tot Xendo doet Otixo dit alleen met bestandsnamen, zonder indexering. Overigens hoef je Otixo niet per se vanuit je browser te besturen. De makers hebben er namelijk ook apps voor ontwikkeld, onder andere voor Windows, Android en iOS.

Media has no description

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten