10 pro-tips voor Google Chrome

Door: Edmond Varwijk | 18 januari 2017 07:01

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

Sinds zijn debuut in 2008 heeft Chrome in rap tempo alle andere browsers verslagen. En nog steeds is de browser van Google dankzij zijn snelheid, gebruiksvriendelijkheid en vele mogelijkheden het populairst. Het lijkt wel alsof elke nieuwe versie bovendien de voorsprong op de concurrenten alleen maar vergroot. Haal alles uit Google Chrome en leer de nieuwste mogelijkheden kennen met deze Pro-tips.

Tip 01: Personaliseer

Je kunt Chrome koppelen aan je Google-ID. Wanneer je dat doet, haal je het meeste voordeel uit deze browser. Onder meer instellingen, bladwijzers, je internetgeschiedenis maar ook je wachtwoorden synchroniseren dan tussen al je apparaten waarop je Chrome met dat Google-account gebruikt. Klik rechtsboven in de titelbalk van Chrome naast de knop voor minimaliseren op de kleine grijze knop met het silhouet erop. Klik dan op Inloggen op Chrome. Typ daarna het mailadres van je Google-account en klik op Volgende. Heb je nog geen Google-ID, klik dan op Meer opties / Nieuwe account maken. Je kunt nu een nieuw account aanmaken en bent aan het einde van de registratie meteen ook ingelogd bij Chrome.

Na het inloggen zie je in de taakbalk duidelijk je naam. Wil je iemand anders je pc laten gebruiken om even te internetten zonder jouw Chrome-gegevens te gebruiken, klik dan op de knop met je naam en kies Van persoon wisselen / Gebruiken als gast.

Tip 01 Koppel Chrome aan je Google-ID voor synchronisatie van geschiedenis, wachtwoorden en instellingen.

Beginnen met Chrome

Gebruik je nog geen Chrome en wel benieuwd naar deze snelle en lichte browser met al zijn mogelijkheden? Chrome is gratis en beschikbaar voor Windows, macOS, Linux en alle mobiele apparaten. Start je huidige browser en ga hier naartoe en klik op Chrome downloaden. Het installatieprogramma kiest zelf de juiste versie en omdat Chrome zo’n licht programma is, kun je er al heel snel mee aan de slag. Na de installatie klik je met de rechtermuisknop op het Chrome-pictogram in de Taakbalk en kies je Aan taakbalk vastmaken.

Om Chrome je standaardbrowser te maken klik je op Start / Instellingen / Systeem. Ga naar Standaard-apps en klik bij Webbrowser op Microsoft Edge of Kies een standaard app. Selecteer dan Google Chrome in de lijst. Je bent nu klaar om het beste uit Chrome te halen.

Wil je ook aan de slag met deze Pro-tips? Installeer dan Chrome en maak het je standaardbrowser.

Tip 02: Tabbladen

Chrome heeft tabbladen, waardoor je in één Chrome-venster meerdere websites tegelijk kunt openen. Om een extra website te openen, klik je naast het tabblad van de laatst geopende pagina op Nieuw tabblad. Typ het adres van de website in op de adresbalk en druk op Enter. Wat velen niet weten maar o zo handig is in het gebruik, zijn de vele opties om de tabbladen te beheren. Voor een snel overzicht van wat er mogelijk is, klik je met de rechtermuisknop op een van de tabbladen in Chrome. In het menu zie je de opties. Enkele hebben ook een sneltoets, waardoor je die functie razendsnel vanaf het toetsenbord kunt uitvoeren als je hem vaak gebruikt. Zo open je een nieuw tabblad met Ctrl+T, sluit je het actieve tabblad met Ctrl+W en open je het laatst gesloten tabblad weer met Ctrl+Shift+T. Met Ctrl+Tab blader je naar het tabblad rechts naast het actieve, en met Ctrl+Shift+Tab ga je naar het tabblad aan de linkerkant. Hier vind je nog veel meer sneltoetsen om te gebruiken in combinatie met Google Chrome.

Tip 02 Tabbladen in combinatie met sneltoetsen maken dat je razendsnel kunt browsen met Chrome.

Tip 03: Selecteren en slepen

Een ander voordeel van tabbladen is dat je ze onderling kunt schikken en ook makkelijk van een of meer tabs een apart venster maakt. Om een tabblad te verplaatsen, klik je erop en houd je de muisknop vast. Door nu de muis naar rechts of links te bewegen verplaats je het tabblad. Misschien merk je bij het verslepen dat je het tabblad ook los kunt trekken uit het venster: door de muis naar onderen te bewegen en het tabblad dus uit de tabbladenrij te trekken, maak je van deze tab een nieuw venster. Deze acties kun je ook met meerdere tabbladen tegelijk doen. Om meerdere tabbladen te selecteren, maak je gebruik van de Ctrl-toets (losse tabbladen) of Shift-toets (een rij van tabbladen). Druk de Ctrl- of Shift-toets in terwijl je met de muis op het tweede (en eventueel derde, vierde etc.) tabblad klikt om het te selecteren. Laat dan de toets los, klik op een van de geselecteerde tabbladen en houd de muisknop vast. Door nu de muis te bewegen, verplaats je de geselecteerde tabbladen naar een ander plek of een nieuw venster.

Tip 03 Tabbladen laten zich eenvoudig onderling schikken of in een nieuw venster plaatsen.
Je kunt tabbladen onderling schikken en ook van een of meer tabs een apart venster maken

Tip 04: Gebruik de omnibox

De adresbalk waar de url van de geopende website staat, noemt Google de omnibox. De naam laat al doorschemeren dat het meer is dan alleen een adresvak. Je kunt er namelijk meer mee. Zoek bijvoorbeeld op internet door een woord of aantal woorden in te typen en op Enter te drukken. Wil je niet zoeken op het hele internet maar op een specifieke site, dan typ je eerst de naam van die site en druk je op de Tab-toets. Typ bijvoorbeeld nl.wikipedia.org in de omnibox en druk op Tab om direct op Wikipedia te zoeken. De enige voorwaarde: de site moet in de lijst met zoekmachines staan. Die kun je bewerken via Google Chrome aanpassen en bewerken (de drie verticale puntjes helemaal rechts van de omnibox) en dan Instellingen / Zoekmachines beheren maar het gaat sneller door één keer de betreffende site te bezoeken en de zoekmachine te gebruiken. Chrome voegt deze dan automatisch toe aan de lijst.

Met de omnibox kun je ook binnen je computer navigeren. Typ maar eens C:\ in de adresbalk en druk op Enter. Je krijgt de mappenlijst van je C-schijf te zien en kunt doorklikken naar andere mappen.

Wil je even snel een aantekening maken, ook dat kan. Typ in de omnibox data:text/html, <html contenteditable> en druk op Enter. Typ in de pagina je notitie, en sla deze eventueel op je computer op via Ctrl+S.

Tip 04 Beperk je zoekopdracht als je weet op welke site je iets wilt vinden.

Verborgen Chrome-pagina’s

Als je niet goed oplet kijk je er zomaar over heen, maar bijvoorbeeld de instellingen van Chrome, staan eigenlijk gewoon op een webpagina. Klik op de drie verticale puntjes helemaal rechts van de adresbalk en kies dan Instellingen. Als je nu in de adresbalk kijkt, dan zie je chrome://settings. Van dergelijke systeempagina’s zijn er veel meer in Chrome. Een bekende is chrome://apps waarmee je het overzicht van de geïnstalleerde apps ziet, en chrome://bookmarks voor het Bladwijzerbeheer.

Maar er zijn er ook die niet zo makkelijk via een van de menu’s te openen zijn. Bijvoorbeeld chrome://user-actions, dat na het openen alle handelingen die je doet in Chrome vastlegt. En chrome://translate-internals, dat een overzicht toont van de instellingen voor Google Translate, inclusief welke talen wel en niet vertaald mogen worden. En er zijn er nog heel veel meer. Voor een lijst van alle geheime Chrome-pagina’s ga je naar chrome://chrome-urls. Voordeel van dit overzicht is dat alle pagina’s met een muisklik te openen zijn. Sommige pagina’s zijn alleen informatief, op andere kun je instellingen ook aanpassen.

Er is ook een geheime systeempagina in Chrome voor het vertalen van webpagina’s door Google Translate.

Tip 05: Extensies

Een extensie is een uitbreiding voor Chrome die extra functionaliteit toevoegt. Extensies voeg je toe vanuit de Chrome Web Store die je opent door weer te klikken op de drie verticale puntjes naast de omnibox, en te kiezen voor Meer hulpprogramma’s / Extensies. Je kunt hier eindeloos door de beschikbare extensies bladeren maar je kunt ook zoeken en filteren met de opties in de linker kantlijn. Klik op Categorieën en selecteer bijvoorbeeld Productiviteit of Sociaal en communicatie om alleen extensies rondom dat thema te zien.

Om een extensie te installeren, klik je eerst op die extensie en daarna Toev. aan Chrome / Extensie toevoegen. Er komen altijd nieuwe extensies bij. Extensies die nu erg populair en goed zijn, zijn bijvoorbeeld Session Buddy waarmee je browsersessies met alle geopende tabbladen in één keer kunt bewaren en later weer openen, Save to Pocket waarmee je artikelen en video’s en alles kunt bewaren wat je maar tijdens het browsen tegenkomt en later nog even wilt bekijken, en natuurlijk beveiligingsuitbreidingen als Adblock Plus en Ghostery. Via chrome://extensions kun je altijd zien welke extensies geïnstalleerd zijn, schakel je extensies uit of verwijder je ze met een klik op de prullenbak uit Chrome.

Tip 05 Session Buddy is een van de superhandige extensies waarmee je Chrome nog beter maakt.

2 Reactie(s) op: 10 pro-tips voor Google Chrome

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 januari 2017 13:25 MohKraats
  De Tabs in Chrome zijn zeer aangenaam.
  Gebruik ze echter met mate, want het zijn wel geheugen vreters.
  Als je te veel tabs open hebt, loopt je geheugen vol.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 januari 2017 13:29 MohKraats
  Nog meer handige dingen in Chrome zijn bv:
  Als je inlogt met hetzelfde ID als je voor je smartphone gebruikt, dan kan je in Chrome bv je Agenda bekijken en bewerken. wat je hier doet heeft meteen effect in de Agenda op je telefoon.
  Ook kan je dan in Chrome je contacten bewerken, hetgeen je terug ziet op je telefoon.
  Ook kan je in Chrome naar Google Play, daar apps uitzoeken en kiezen om te installeren voor je telefoon.
  Deze apps worden dan automatisch op je telefoon geinstalleerd.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.