10 programma's die je digitale leven makkelijker maken

Door: Maikel Dijkhuizen | 17 december 2014 11:33

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Het gebruik van goede freeware bespaart je een heleboel werk. Met de juiste tools hoef je bijvoorbeeld geen losse videocodecs meer te installeren of mp3'tjes handmatig te taggen. Op internet circuleren tal van handige tooltjes die je digitale leven vereenvoudigen. Wij geven je 10 tips.

Tip 01: Evernote

Gebruik het slimme programma Evernote als digitaal notitieblok als je talloze notitiebriefjes bij de computer hebt liggen. Evernote werkt op allerlei verschillende apparaten, zodat je altijd en overal aantekeningen bij de hand hebt. Zo zijn er versies voor Windows, OS X, iOS, Android, Windows Phone en BlackBerry beschikbaar. Bovendien bestaat er ook een webversie. Lees ook: 9 tips om je Mac volledig te beveiligen.

Je kunt met Evernote bijvoorbeeld artikelen vanaf internet 'knippen' en handmatig notities toevoegen. Een groot voordeel is dat het programma alle aantekeningen indexeert, zodat je op trefwoord kunt zoeken. Je raakt dus nooit meer notities kwijt!

Tip 01 Evernote is een ideaal hulpje wanneer je tijdens computertaken graag aantekeningen bijhoudt.

Tip 02: Chrome

Chrome is een uitstekend alternatief voor Internet Explorer. Omdat deze browser is gekoppeld aan een account, kun je allerlei opties synchroniseren. Een enorm pluspunt, want hierdoor heb je op ieder apparaat dezelfde gegevens bij de hand: je bladwijzers, surfgeschiedenis en wachtwoorden zijn op iedere computer, tablet en smartphone toegankelijk. Surf naar www.google.nl/chrome en klik op Download Chrome / Accepteren en installeren / Uitvoeren. Zodra de installatie is afgerond, verschijnt automatisch Chrome op het scherm. Log in met je Gmail- of Google-account. Als je nog niet bent geregistreerd, klik je eerst op Een account maken.

Je bepaalt in Chrome zelf welke opties je met andere apparaten deelt. Klik rechtsboven op Google Chrome aanpassen en beheren (pictogram met drie streepjes). Via Instellingen en Geavanceerde synchronisatie-instellingen zie je welke gegevens de browser uitwisselt met andere apparaten. Standaard zijn alle opties aangevinkt. Wil je dat veranderen, dan klik je op Kies wat je wilt synchroniseren. Verwijder naar eigen inzicht vinkjes en bevestig met OK.

Tip 02 Dankzij Chrome beschik je op ieder apparaat over dezelfde bladwijzers en wachtwoorden.

Tip 03: ImgBurn

Zoek je een simpel programma waarmee je alle type schijfjes kunt branden? ImgBurn bevalt dan ongetwijfeld uitstekend! Met dit tooltje brand je gemakkelijk bestanden, muziek of films op een cd, dvd of blu-ray. Uiteraard is het wel een voorwaarde dat je computer een geschikte brander heeft. Surf naar www.imgburn.com en klik op Download. Klik op één van de downloadlinks en open het exe-bestand. Let tijdens de installatie heel erg op dat je het vinkje bij PasswordBox weglaat, zodat er geen ongewenst programma op je pc belandt. En kies voor Aangepaste installatie en verwijder het vinkje voor Installeer SpeedUpMyPC 2014.

Sommige virusscanners zullen zelfs echt alarm slaan door de meegeleverde adware. Open ImgBurn op het systeem. Wil je een zogeheten imagebestand (bijvoorbeeld iso, img of nrg) op een schijfje branden? Kies in het keuzemenu voor Write image file to disc. Wanneer je een aantal losse bestanden wilt wegschrijven, selecteer je Write files/folders to disc. Klik op File. Kies voor Browse for a source file of Browse for a source folder en selecteer de gewenste data op je harde schijf. Via Openen voeg je het imagebestand of de bestanden toe. Klik als laatste onderaan op de knop Build.

Tip 03 Een AVCD-film brand je met ImgBurn probleemloos op een lege dvd.

Tip 04: MPC-HC

Speelt Windows Media Player sommige videobestanden niet af? Dat komt omdat dit programma lang niet alle videocodecs aan boord heeft. Aangezien films en series altijd volgens een bepaalde videocodec worden opgeslagen, zijn die speciale codecs ook op de pc nodig nodig om de videobestanden te decoderen. Een goed alternatief voor de mediaspeler van Windows is MPC-HC (Media Player Classic - Home Cinema). Dit programma kan nagenoeg met ieder video- en audiobestand overweg, waardoor je geen externe codecs nodig hebt.

Ga naar www.mpc-hc.org en klik op MPC-HC - Download now en open het exe-bestand. Door een aantal keer op Volgende te klikken, rond je de installatiewizard af. Het is hierbij niet nodig om iets te wijzigen. In het programma klik je op Bestand / Snel Bestand openen om de gewenste video af te spelen. Klik bovenaan op Afspelen om onder meer het audiospoor en de ondertiteling te selecteren.

Tip 04 MPC-HC is een krachtige mediaspeler die bijna alle videoformaten accepteert.

Tip 05: BlueStacks

Het programma BlueStacks App Player creëert binnen Windows of OS X een virtuele Android-omgeving. Dankzij dit trucje lukt het om apps uit de Google Play Store op de computer te gebruiken. Ga naar www.bluestacks.com en klik op de groene knop DOWNLOAD APP PLAYER. Start het installatiebestand door er op te dubbelklikken en doorloop via achtereenvolgens Continue / Next / Install de installatie. Start het programma. Zodra je op de naam van een app klikt, dien je eerst de gegevens van een Gmail- of Google-account in te voeren.

Klik op Continue. Kies Nieuw wanneer je nog niet bent geregistreerd. Is dat wel al het geval, dan klik je op Bestaand. Log in met het e-mailadres en wachtwoord. Ga daarna akkoord met de voorwaarden. In Google Play kun je nu Android-apps opsporen en direct installeren. Vind een applicatie met de zoekfunctie en klik op INSTALLEREN.

Tip 05 Met BlueStacks App Player speel je leuke Android-spelletjes (of gewone Android-apps) op de pc.

3 Reactie(s) op: 10 programma's die je digitale leven makkelijker maken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 20 december 2014 18:50 Anoniem
  Sorry maar Chrome is spyware. Standaard krijg je nog eens niet dat het autmatisch en degelijk de cookies opruimd en dat zegt in feite al genoeg. Chrome= google en als je nog eens automatisch inlogd op je google accaunt dan wordt alles opgeslagen met al rommel die je erbij krijgt. Onderzoek dit maar eens!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 januari 2015 10:42 Anoniem
  Chrome is gewoon super
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 januari 2015 14:34 Anoniem
  Ik gebruik Anyburn … helemaal gratis en géén vervelende spyware, reclame balken of andere narigheden tijdens installatie. Installeren en klaar is kees.
  Er is ook nog een portable versie.
  Waarom zoekt CT niet even verder, dan hoeft de gebruiker ook niet geconfronteerd te worden met allerlei mogelijke infecties tijdens installatie.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.