10 Steam-functies voor een ultieme game-ervaring op je pc

Door: brad-chacos | 03 oktober 2014 15:00

How To

Laten we met de deur in huis vallen: Voor veel mensen staat pc-gaming gelijk aan Steam. Valve's gaming client is zowel een winkel als een dienst, waardoor je meteen spellen kunt kopen, spelen en beheren, en zelfs een vriendenlijst kunt opbouwen zodat je tijdens het spelen kunt chatten.

Maar dat is slechts het topje van de ijsberg. Steam zit vol met verborgen functies die je kunnen helpen om meer uit je pc-gaming ervaring te halen - trucs die slechts weinig mensen gebruiken. Hier bespreken we een aantal van de meest nuttige functies.

Steam in-home streaming

Laten we beginnen met een krachtige, maar weinig besproken functie die de manier waarop ik thuis spelletjes speel compleet veranderd heeft: Steam in-home streaming.

Steam in-home streaming maakt het mogelijk om zelfs grafisch intense spellen te spelen op technologisch gezien waardeloze pc's en Windows-tablets. Het maakt gebruik van de kracht van je voornaamste gaming computer om de spellen daadwerkelijk te draaien, en streamt het spel vervolgens op een Netflix-achtige manier naar je secundaire pc. Je kunt het beschouwen als OnLive voor je Steam-collectie, maar alleen op je thuisnetwerk. Ik gebruik het bijna dagelijks op mijn goedkope laptop om spellen te spelen op de bank of in bed, en mijn collega gebruikt de functie om Assassin's Creed IV op een antieke 2006 MacBook te spelen.

Het activeren van Steam in-home streaming is eenvoudig: Log gewoon in op Steam op je laptop terwijl je gaming pc verbonden is met hetzelfde netwerk en ook Steam draait. Er verschijnt dan een pop-up notificatie die je laat weten dat de twee machines elkaar gezien hebben en er verschijnt een nieuwe Stream-optie in je Steam library voor games die op je primaire pc geïnstalleerd zijn. Er zitten wat haken en ogen aan - de meeste hebben te maken met het balanceren van je netwerkverbinding en grafische instellingen.

Update de drivers van je grafische kaart

Zorg dat je altijd de nieuwste drivers voor je grafische kaart hebt: Het is een gouden regel voor pc-gamers. Nvidia en AMD brengen constant nieuwe driver updates uit om de nieuwste games te ondersteunen en oudere titels te optimaliseren, dus als je steeds oude drivers blijft gebruiken laat je kostbare grafische prestaties gewoon links liggen. En dat zou jammer zijn.

Beide bedrijven hebben bedieningspanelen om hun drivers up-to-date te houden, maar als je niet wilt sleutelen aan geheimzinnige grafische instellingen, kun je hetzelfde via Steam doen. Open de client en ga naar Steam > Check for Video Driver Updates in de menubalk. Als er nieuwe drivers beschikbaar zijn voor jouw kaart zal Steam dat laten weten en aanbieden om ze meteen te installeren.

Niet-Steam games aan je Steam library toevoegen

Van DRM-vrije indie titels tot EA-games die exclusief via Origin verkocht worden, niet ieder spel is verkrijgbaar via Steam's digitale schappen - wat een probleem kan zijn als je alleen via Valve's dienst spelletjes speelt. Gelukkig maakt Valve het mogelijk om niet-Steam spellen aan je Steam client toe te voegen.

Steam houdt deze titels niet up-to-date en je voortgang wordt niet naar de Steam Cloud opgeslagen, maar je vrienden kunnen op deze manier wel zien wanneer je het spel aan het spelen bent, en met Shift+Tab kun je de Steam overlay functie gebruiken met volledige screenshot en in-game chat functionaliteit.

Begrepen? Goed. Open de Steam client en ga naar Games > Add a Non-Steam Game to My Library. Vanaf hier is het proces eenvoudig. Als je voor het spel een aangepaste afbeelding wilt toevoegen in de rasterweergave van je library, klik er dan met de rechtermuisknop op en selecteer Set Custom Image. De mensen in r/steamgrid op Reddit maken graag aangepaste afbeeldingen voor spellen, en op de Steam Banners website of Deviant Art kun je veel zelfgemaakte roosterafbeeldingen vinden.

Maximale kracht met Enhanced Steam

De krachtige (en gratis!) Enhanced Steam browser extensie kan je misschien overhalen om op de Steam website te gaan winkelen in plaats van via de Steam client zelf. Enhanced Steam heeft een heleboel handige functies die ontworpen zijn om je te laten weten wanneer je een bepaald spel het beste kunt kopen - of juist niet. Het laat zien of een spel al in je library of op je verlanglijstje staat, een geschiedenis van de prijs van individuele titels, het laat precies kunt zien hoeveel geld je bespaart door een bundel te kopen, en het laat zien of een spel DRM van derden heeft. Als je een pc gamer bent, is er geen reden om niet meteen Enhanced Steam te installeren.

Bepaal waar je spellen terechtkomen

Misschien wil je al je titels op een supersnelle SSD zetten, of misschien heb je een grote nieuwe harde schijf gekocht die je vol met goede games wilt zetten. Hoe dan ook, Steam maakt het eenvoudig om nieuwe mappen aan te maken waarin je spellen worden opgeslagen.

Open Steam en ga naar Steam > Settings > Downloads en klik op de Steam Library Folders knop. Van hieruit kun je zoveel mappen voor game installaties toevoegen als je maar wilt. Als je eenmaal extra mappen hebt toegevoegd krijg je de optie Choose location for installation te zien wanneer je een nieuw spel installeert. Een fluitje van een cent.

Het verplaatsen van reeds geïnstalleerde spellen is lastiger en vereist het gebruik van symbolische links, die in wezen je computer doen geloven dat het bestand waarnaar gezocht wordt zich nog op de oorspronkelijke locatie bevindt nadat je het verplaatst hebt. Gelukkig is de oplossing kinderlijk eenvoudig dankzij Steam Mover software. Echt waar - download het maar en volg de instructies. Het is veel eenvoudiger dan de doe-het-zelf methode.

Het verplaatsen van je volledige Steam-installatie is een heel ander verhaal. Volg gewoon Valve's stap-voor-stap instructies als je Steam helemaal naar een nieuwe drive wilt verplaatsen.

Batch installatie of deinstallatie van games

Een recente update heeft het veel gemakkelijker gemaakt om al je spellen opnieuw te installeren als je Steam naar een nieuwe computer moet verplaatsen. Ja, Steam kan nu spellen in bulk installeren of deinstalleren.

Open je Steam library in de Detail of List weergave en selecteer de spellen die je wilt installeren door de Ctrl toets ingedrukt te houden terwijl je de spellen stuk voor stuk aanklikt. (De spellen die je gekozen hebt worden gemarkeerd.) Als je klaar bent moet je met de rechtermuisknop op een van de spellen klikken en de Install optie kiezen. Meteen wordt alles in bulk geïnstalleerd.

Omgekeerd kun je ook meerdere games selecteren die al op je harde schijf staan, met de rechtermuisknop erop klikken en Delete Local Data kiezen om ze allemaal in één keer van je pc te verwijderen.

Games installeren op afstand

Je kunt ook van op afstand spellen installeren die je koopt terwijl je onderweg bent, indien je pc thuis aan staat, een internetverbinding heeft, en ingelogd is op Steam. Het is een welkome functie wanneer je op je werk of in het openbaar vervoer ineens grote impulsaankopen doet.

Om een spel van op afstand te installeren, log allereerst in op je Steam-account op de Steam Community website. Klik daarna op je Steam-accountnaam in de lijst met opties bovenaan de pagina en klik op de Games optie in het rechter optiepaneel dat verschijnt. Open op je Games pagina het tabblad All Games om je volledige library te bekijken. Klik op het Installation icoon aan de rechterkant van het spel dat je wilt installeren en het zal op je computer thuis meteen worden gedownload.

Spellen in je library verbergen

In een wereld waarin je library enorm dreigt aan te zwellen vanwege Summer Sales en Humble Bundles, vragen gamers al jaren om een manier om spellen in hun library te verbergen. En eindelijk - eindelijk! - heeft Valve geluisterd, hoewel Steam de handige functie op geen enkele manier adverteert.

Om een spel in je library te verbergen, klik er met de rechtermuisknop op en kies Set Categories. Zet daarna een vinkje in het vakje bij Hide this game in my library en klik op OK. Klaar is Kees! Het spel verdwijnt dan uit je library, verbannen naar een Hidden filter die alleen toegankelijk is door op de kleine Games knop naast het zoekveld van de library te klikken en vervolgens op - je raadt het al - Hidden te klikken. Daar kun je teruggaan naar de categorie-opties van het spel en het vinkje weghalen bij Hide this game als je het weer in je library wilt kunnen zien staan.

Steam's taakbalk Jump List aanpassen

Het vastpinnen van programma's aan de taakbalk en het gebruik van Jump Lists is één van de snelste manieren om Windows te navigeren. (Door met de rechtermuisknop op een programma te klikken dat aan de taakbalk is vastgepind kun je de Jump List ervan bekijken.) Standaard laat Steam's Jump List je meest recentelijk gespeelde game zien, evenals links naar verschillende onderdelen van de client - News, Big Picture, Library, Friends, etc. Maar de meeste mensen hebben echt geen Jump List optie nodig om meteen bij je screenshots of activiteiten van vrienden terecht te komen. Gelukkig kun je de instellingen van Steam's Jump List aanpassen zodat er minder niet al te nuttige zaken weergegeven worden en meer belangrijke dingen - spellen!

Ga naar Steam > Settings > Interface, en klik op de knop Set Taskbar Preferences. In het dialoogvenster dat tevoorschijn komt haal je de vinkjes weg bij alle Steam locaties die je niet in de Jump List wilt hebben staan, en klik op OK als je klaar bent.

Klik vervolgens met de rechtermuisknop op het Steam-icoon in je taakbalk; voor elk standaard Jump List item dat je weggehaald hebt wordt er een ander recentelijk gespeeld spel weergegeven. Als je erop klikt kom je meteen in het spel terecht, waardoor het gemakkelijker is om de titels waar je momenteel mee bezig bent te starten.

Je games lokaal back-uppen

Natuurlijk, de Steam Cloud slaat je voortgang veilig op de servers van Valve op, maar dan ook alleen de zogenaamde "save games" - van titels die deze functie ondersteunen. Het back-uppen van de spellen zelf beschermt je tegen die momenten in het leven waarop het weleens misgaat, zodat je geen corruptie riskeert of je niet de woede van je internetaanbieder op de hals haalt door je hele library opnieuw te downloaden als je harde schijf het begeeft.

Raad eens? Steam kan ook back-ups van je spellen beheren. Ga naar je library, klik met de rechtermuisknop op een geïnstalleerd spel en selecteer Backup Game Files. Er verschijnt een dialoogvenster met een lijst van al je geïnstalleerde spellen, waarin je kunt kiezen welke titels je wilt back-uppen. Vanaf dat punt is het een eenvoudig proces.

Het herstellen van die back-ups is net zo eenvoudig. Log gewoon in op je Steam account, open de back-up map en draai het steambackup.exe bestand (je kunt dat hier vinden als je het kwijt bent). Volg daarna de instructies op het scherm. Let op dat het uitvoerbare programma automatisch zou moeten draaien als je je spellen naar een CD of DVD geback-upt hebt. Mocht je in de problemen raken, kijk dan eens naar Steam's back-up FAQ.

Steam's back-up is echter niet feilloos. Het maakt bijvoorbeeld geen back-ups van mods, aangepaste configuratiebestanden, of spellen die gebruikmaken van installatiebestanden van derden, zoals MMO's en veel andere free-to-play games. Ook worden spellen die Steam niet "home" noemen niet geback-upt. Die zal je dus handmatig moeten back-uppen. Maar het belangrijkste is dat de back-up functie van Steam geen back-up maakt van je "save games".

Meer leesvoer

Dit doolhof gaat nog verder als je dat wilt. Als je niet bang bent voor de allernieuwste snufjes, die vol met bugs kunnen zitten, kun je een blik op de toekomst van pc-gaming krijgen door je te registreren voor de Steam Beta Client of SteamOS uit te proberen, Valve's beta Linux besturingssysteem gebaseerd op Steam. Als je gewoon op de hoogte wilt blijven dan de laatste nieuwtjes over Steam, zorg dan dat je het onofficiële Steam Database blog en Twitter account volgt.

3 Reactie(s) op: 10 Steam-functies voor een ultieme game-ervaring op je pc

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 6 oktober 2014 11:48 Anoniem
  ik denk niet dat de jongens van valve dit ooit zo bedoeld hebben, deze modificaties zijn volgens mij wel een beetje illegaal. ik moet u dan ook inlichten over dat ik uw account heb gerapporteerd het spijt mij dat dit zo heeft moeten verlopen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 januari 2015 16:58 Anoniem
  Alles wat hij doet kan je zelf ook doen hij heeft niets gehackt gebruik het nu ook bedankt voor de tips!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 juni 2015 21:29 Anoniem
  gadverdamme wat een vies mannetje ben jij! deze jongen doet niks fout ik haat mensen die maar random gaan rapporteren bah
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.