10 tips om je clouddiensten te optimaliseren

Door: redactie-computertotaal | 22 juli 2016 07:15

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

We geven je tien optimalisatietips en -trucs voor je clouddiensten. Hoewel het altijd een goed moment is om deze tips door te voeren, is het begin van de zomer ideaal zodat je opgeruimd en veilig de vakantie doorkomt (waar je ook bent).

Tip 01: Selectieve sync

Elke clouddienst heeft de mogelijkheid om slechts een gedeelte van alle bestanden met je pc of laptop te synchroniseren. Dat is handig als je bijvoorbeeld een gedeelde map hebt waarin regelmatig wijzigingen plaatsvinden, of wanneer je een erg grote map hebt, maar nog weinig vrije schijfruimte. Dan is het dus fijner om die map niet lokaal naar je pc te synchroniseren. In Dropbox selecteer je welke mappen je wilt synchroniseren door op het Dropbox-pictogram in het systeemvak te klikken, te kiezen voor het tandwiel en daarna voor Voorkeuren. Lees ook: 17 tips om alles uit Dropbox te halen.

Ga naar het tabblad Account en klik op Selectieve synchronisatie. Je kunt nu mappen aan en uitvinken om te synchroniseren. Klik op Bijwerken om de wijzigingen actief te maken. Voor OneDrive klik je in het systeemvak met de rechtermuisknop op het OneDrive-icoon en kies je voor Instellingen. Op het tabblad Account kun je dan op Mappen kiezen klikken. Voor Google Drive klik je met de rechtermuisknop op het Drive-pictogram in het systeemvak en kies je voor de drie verticale puntjes linksboven. Daarna klik je op Voorkeuren. Bij Synchronisatieopties kies je voor Alleen deze mappen synchroniseren.

Tip 01 Klik op Selectieve synchronisatie om de mappen te kiezen die je offline beschikbaar wilt hebben.

Geen paniek?

Browsers en sommige overijverige beveiligingsprogramma's geven soms een waarschuwing bij sommige downloads. Er wordt bijvoorbeeld gemeld dat er een beveiligingsactie is ondernomen. Meestal is dit onzin. Als je twijfelt aan een download, kun je deze altijd laten onderzoeken door VirusTotal.com. Hierbij wordt je bestand gecontroleerd door meer dan vijftig (!) beveiligingsprogramma's en zie je snel of je te maken hebt met een gevaarlijke situatie of dat er niets aan de hand is.

Wij hebben alle programma's die we noemen in dit artikel getest en vrijwel allemaal zijn ze (op moment van schrijven) 100% schoon.

Tip 02: Tweestapsverificatie

Het inschakelen van authenticatie in twee stappen zorgt ervoor dat de veiligheid van je cloudopslag (en allerlei online accounts) sterk wordt vergroot. Om in te loggen met deze vorm van authenticatie, heb je niet alleen je gebruikersnaam en wachtwoord meer nodig, maar ook een tijdelijke code die door een smartphone-app wordt gegenereerd. Zelfs als je wachtwoord dan in verkeerde handen valt, is alles nog veilig. Handig als je in het buitenland op een niet-vertrouwd wifi-netwerk of in een internetcafé (met het risico op malware) inlogt. In Dropbox schakel je het in door naar www.dropbox.com te gaan en in te loggen.

Klik op je naam rechtsboven en daarna op Instellingen. Ga naar Beveiliging en klik op Inschakelen bij Tweestapsverificatie. Volg de instructies. Op je smartphone heb je de Google Authenticator-app (ook voor Android) nodig. Daarmee scan je als eerste de barcode, waarmee straks de codes worden gegenereerd. Na het scannen is je account aan Google Authenticator toegevoegd. Om voor OneDrive tweestapsverificatie in te schakelen, meld je je aan en ga je naar Beveiliging en privacy / Meer beveiligingsinstellingen / Verificatie in twee stappen inschakelen. Voor Google Drive ga je hiernaartoe.

Tip 02 Bij het inschakelen van tweestapsverificatie, krijg je een QR-code te zien die je moet scannen met je smartphone-app, zoals Google Authenticator.

Tip 03: Ongebruikte apparaten

Elke keer als je inlogt op een apparaat, wordt dat door de clouddienst aan je lijst met vertrouwde apparaten toegevoegd. Als je een apparaat verkoopt of weggeeft, is het handig om het apparaat weer te verwijderen. Helaas gaat dat niet automatisch en het is belangrijk eens in de zo veel tijd de lijst eens door te nemen. Je vindt de lijst voor Dropbox op www.dropbox.com. Vervolgens klik je rechtsboven op je naam en kies je voor Instellingen en het tabblad Beveiliging. Daar zie je alle gekoppelde apparaten onderaan. Klik rechts op het kruisje om een apparaat te verwijderen.

Voor OneDrive ga je hiernaartoe en zie je al je pc's linksonder in beeld. Als je op een pc klikt, kun je daarna voor Pc verwijderen kiezen. Voor Google Drive ga je hiernaartoe en klik je op Gekoppelde apps en sites bij Inloggen en beveiliging. Vervolgens klik je op Apps beheren om te zien welke apps allemaal verbonden zijn. Individuele apparaten kun je niet direct beheren via Google.

Tip 03 Poeh ... dat zijn wel heel veel oude apparaten. Tijd om de lijst op te ruimen.

Tip 04: Grote bestanden

Soms is het nodig een groot bestand naar een bekende te sturen. Een handige en vooral veilige oplossing daarvoor is Digify. Met de gratis variant krijg je de optie om een zelfvernietigingstimer in te stellen en om informatie over je bestanden in te zien, zoals hoe vaak het is gedownload. Je krijgt gratis 1 GB aan data. Geüploade bestanden worden met AES 256 bit versleuteld. De dienst heeft bovendien integratie met Google Drive en Dropbox.

Tip 05: Muziekcollectie spelen

Met OneDrive en Google Drive is het mogelijk om muziek in de cloud beschikbaar te maken. Voor Google Play Music gebruik je de extensie Google Play Muziek voor Chrome, waarmee je gratis tot 50.000 nummers kunt uploaden. Je vindt deze extensie in de Chrome Webstore. Klik aldaar op Toev. aan Chrome / App toevoegen / App starten. Log in met je Google-account. Ga onderaan naar Muziek uploaden en klik op Selecteren op je computer om de muziek te kiezen en te uploaden. Je kunt ook nummers naar Google Play slepen.

Voor OneDrive upload je de muziek door deze naar je Muziek-map te kopiëren. Dat doe je met de OneDrive-client voor Windows. Open Windows Verkenner en ga naar je OneDrive-map. Of ga in je browser hiernaartoe, blader naar de Muziek-map en kies voor Uploaden. Vervolgens blader je naar de muziek die je wilt uploaden. Is het uploaden voltooid, dan ga je naar de Groove-webspeler, of je opent de Groove-app op de Xbox One, Windows 10 of je mobiele apparaat (iOS of Android). Daar zie je nu je muziekcollectie verschijnen.

Tip 05 Kies voor OneDrive only om alle muziek vanaf je OneDrive-cloud te zien.

0 Reactie(s) op: 10 tips om je clouddiensten te optimaliseren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.