10 tips om je foto's op orde te houden

Door: evi-maquoi | 12 juli 2016 07:09

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

In vergelijking met pakweg tien jaar geleden maken we nu waanzinnig veel foto's. Niet alleen met een compact- of spiegelreflexcamera, maar ook met een smartphone. Hoe houd jij je fotocollectie op orde? Niet? Dan is het hoog tijd om deze tips even door te nemen.

Tip 01: Slechte foto's

De allereerste stap? Je foto's selecteren. Het heeft geen zin om de duizenden foto's die je maakt allemaal te bewaren. Maak een kritische selectie en verwijder onscherpe, mislukte of onnozele foto's onmiddellijk. Slechte foto's vreten immers alleen maar ruimte en maken je collectie onnodig uitgebreid. Verwijder ze rechtstreeks op je camera of smartphone. Lees ook: Al je foto's bewerken doe je gratis met deze 20 fotoprogramma's.

Vind je dat te veel gedoe? Wis de foto's dan gelijk nadat je ze geïmporteerd hebt op je computer. Dat kan in Verkenner of via de voorvertoning in Foto's. Heb je veel foto's die op elkaar lijken? Er bestaan handige gratis tools waarmee je (nagenoeg) identieke foto's opspoort. dupeGuru Picture Edition, Image Comparer of Fast Duplicate File Finder zijn daar een paar van.

Tip 01 Eén klik op het vuilnisemmertje in het standaardprogramma Foto's volstaat om een slechte foto te verwijderen.

Tip 02: Mappenstructuur

Alle foto's in één map droppen? Dan gaat het wellicht snel mis. Toch heb je helemaal geen speciale software nodig om je afbeeldingen op een overzichtelijke manier te archiveren. Tenminste, als je een duidelijke mappenstructuur aanhoudt. Een goed archief is op een systematische en overzichtelijke manier ingedeeld in verschillende mappen en submappen. Een voorbeeld dat voor de meeste mensen goed werkt is een indeling per jaar met volgnummer en onderwerp.

Maak via Verkenner in de map Afbeeldingen de map '2016' aan. Plaats daarin de map '001 Verjaardag Lucas'. De exacte bestandslocatie voor je foto's ziet er dan als volgt uit: Afbeeldingen/2016/001 Verjaardag Lucas. Stop hierin al je foto's van het verjaardagsfeestje van Lucas en geef de afbeeldingen bijvoorbeeld de bestandsnaam jaar_mapnr_(c)jenaam (fotonr).jpg. Bijvoorbeeld 2016_001_(c)janjans (023).jpg. Op deze manier heeft elke foto in je archief sowieso een unieke bestandsnaam. Bovendien blijft je naam als fotograaf zichtbaar als je de foto's naar vrienden, collega's of familieleden stuurt. Een tweede reeks foto's archiveer je op dezelfde manier, bijvoorbeeld in de map Afbeeldingen/2016/002 Zomervakantie Barcelona. Let op, dit is een voorbeeld van een stramien. Uiteraard kies je zelf een indeling, maar probeer je er dan wel aan te houden.

Tip 02 Een duidelijke mappenstructuur laat toe om makkelijker foto's terug te vinden.

Tip 03: Namen veranderen

Je nieuwe foto's vanaf nu op deze manier archiveren, is een fluitje van een cent. Je moet het gewoon consequent doen. Maar wat doe je met je oude afbeeldingen? Idealiter geef je deze ook dezelfde mappenstructuur en bestandsnamen. Dat vergt wat werk maar het biedt wel meerwaarde. Mappen aanmaken is wellicht niet zo heel veel werk, dat kan in Verkenner snel met de toetscombinatie Ctrl+Shift+N. Namen wijzigen is wel tijdrovend. Selecteer de foto's in één map en kies daarna Naam wijzigen in het rechtermuisknopmenu. Typ (volgens ons voorbeeld) jaar_mapnr_(c)jenaam (bijvoorbeeld 2016_003_(c)janjans) en druk op Enter. Alle geselecteerde foto's veranderen in één keer van naam en krijgen een volgnummer tussen twee haakjes. Vind je dat te veel gedoe? Met de freeware Bulk Rename Utility krijg je heel veel mogelijkheden. De tool maakt het mogelijk om in batch snelle aanpassingen uit te voeren.

Nadat je de software geïnstalleerd en geopend hebt, navigeer je in de linkermarge naar de gewenste map. Selecteer de foto's die je van naam wilt veranderen. Met behulp van de verschillende vakken kun je oude bestandsnamen behouden of verwijderen, een datum invoegen, volgnummers toevoegen enzovoort. Bovenaan krijg je in het groen een voorvertoning van de nieuwe benamingen. Klik op Rename om de wijzigingen door te voeren.

Tip 03 Bulk Rename Utility laat je snel en eenvoudig honderden foto's van naam veranderen.

OS X

We focussen ons in dit artikel op Windows, maar geven toch snel mee hoe je foto's op een Mac van naam verandert. In Finder selecteer je een aantal foto's en vervolgens kies je Archief / Wijzig naam van x onderdelen. Kies bij Naamnotatie voor Naam en index en stel bij Aangepaste notatie een bestandsnaam in. Standaard start het volgnummer met 1, maar dat verander je desgewenst via Begin nummering met. Wil je meer opties? Dan kun je een recept aanmaken via Automator.

Ook op een Mac is het erg eenvoudig om foto's snel een andere naam te geven.

Tip 04: EXIF-gegevens

Aan elke foto hangt een heleboel onzichtbare informatie die je op elk moment kunt oproepen. Bijvoorbeeld de datum en het tijdstip van de opname, het cameramodel, het diafragma, de sluitertijd, de ISO-waarde en de brandpuntsafstand. Deze zogenoemde EXIF-gegevens (Exchangeable Image File Format) kun je in Windows bekijken op het tabblad Details in het menu Eigenschappen. Aanpassingen maken is niet mogelijk. In bepaalde fotobewerkingsprogramma's kunnen deze EXIF-gegevens gebruikt worden om beelden te filteren.

Op die manier vind je heel snel foto's terug die je op een bepaalde dag met een bepaalde camera gemaakt hebt. Het is hiervoor wel belangrijk dat je de datum en tijd van je camera correct hebt ingesteld. Een ander aandachtspunt: foto's kunnen hun metadata verliezen wanneer je ze bewerkt of op sociale media publiceert. Wil je om één of andere reden je metadata zelf weghalen? Dan klik je op het tabblad Details in het menu Eigenschappen op Eigenschappen en persoonlijke gegevens verwijderen. Nadat je aangevinkt hebt welke metadata je wilt verwijderen, bevestig je de actie met OK. De freeware XnView (zie tip 9) is een prima toepassing om foto's op te zoeken op basis van metadata.

Tip 05: IPTC

Een andere metadata-vorm is IPTC (International Press Telecommunications Council). Dit zijn gegevens die je zelf kun instellen, zoals de naam en contactgegevens van de fotograaf, een bijschrift, eventuele copyrightinformatie enzovoort. Je kunt deze gegevens handmatig invoeren op het tabblad Details in het menu Eigenschappen, maar dat is een ontzettend tijdrovende klus. Sommige camera's laten toe om onmiddellijk bij opname al bepaalde gegevens in te stellen maar het kan ook in batch wanneer je de beelden importeert in specifieke (veelal betaalde) software zoals Adobe Lightroom of Photoshop (Elements).

1 Reactie(s) op: 10 tips om je foto's op orde te houden

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 juli 2016 11:35 Kasander
  Ik zal het zelf alvast maar zeggen: Oh daar heb je hem weer met z'n privacy.
  .
  Even over die EXIF-gegevens. Als je een foto ergens post blijven die gegevens vaak ook bewaard en kunnen ingezien worden door derden. Hierdoor kan je bijvoorbeeld vrij gemakkelijk bepalen waar iemand woont.

  Wil je dit niet? Selecteer al de foto;s die je wil posten. Klik met de rechter muisknop op de foto's en kies "Eigenschappen". Ga naar tabje "Details". Klik op "Eigenschappen en persoonlijke gegevens verwijderen". Kies "De volgende eigenschappen uit dit bestand verwijderen". Klik op "Alles selecteren". Kies twee maal Ok. Nu zijn de geselecteerde foto's vrij van gegevens.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.