10 tips om je foto's op orde te houden

Door: evi-maquoi | 12 juli 2016 07:09

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Tip 06: Labels

Heel wat mensen hangen labels aan hun foto's. Dat is een efficiënte manier om later snel afbeeldingen weer op te sporen. Een label of trefwoord aan een foto hangen is eenvoudig. Je selecteert een foto in Verkenner en klikt in het rechtermuisknopmenu op Eigenschappen. Op het tabblad Details kun je naast Labels een trefwoord typen. Meerdere labels scheid je met een puntkomma.

Typ je een trefwoord in de zoekbalk in Windows Verkenner, dan krijg je onmiddellijk de resultaten voorgeschoteld. Krijg je verschillende resultaten? Dan kun je via de opties onder Hulpprogramma voor zoeken nog verder filteren op Soort, Grootte of Andere eigenschappen. Wil je de labels in Verkenner zien? Klik dan in Verkenner op het tabblad Beeld en schakel over naar Details. Kies daarna Kolommen toevoegen / Labels. Het instellen van labels via Windows Verkenner is echter een tijdrovende klus. Liever wat sneller? Probeer dan zeker de freeware iTag eens. Selecteer de foto's waaraan je dezelfde tag wilt hangen en voeg een label uit de Tag Bucket toe door simpelweg op de knop met het groene plusteken te klikken. Nieuwe labels maak je aan door het trefwoord te typen in het tekstvak naast Add tag. In de gratis versie ben je beperkt tot maximaal drie trefwoorden per foto.

Tip 06 Snel verschillende trefwoorden toevoegen? Dan heb je iTag nodig.

Tip 07: Andere labels

Op gelijkaardige manier kun je je foto's ook indelen op basis van andere labels: sterren of locatie. Met behulp van sterren haal je je beste foto's in een handomdraai tevoorschijn. Geotags maken het mogelijk om je foto's te ordenen op de plek waar ze gemaakt zijn. Dat kan handig zijn als je bijvoorbeeld foto's van een vakantiehuis van 2011 wilt vergelijken met afbeeldingen van deze zomer. Kiekjes die je met je smartphone schiet, zijn bijna altijd voorzien van een geotag. Is je camera niet uitgerust met die technologie, dan kun je het via verschillende softwarepakketten ook handmatig toevoegen als je dat graag wilt, maar dat is wel aardig wat werk.

Tip 07 Op je smartphone orden je je foto's gemakkelijk op basis van locatie.

Tip 08: Google Foto's

Vind je het een heel gedoe om alles handmatig in te stellen? Het kan ook op een luie manier: met behulp van Google Foto's. Deze gratis tool back-upt je foto's niet alleen maar sorteert en labelt ze zelfs automatisch. Het enige wat je nodig hebt is een Google-account. Vervolgens kun je aan de slag via de browser op je pc of via de Google Foto's-app op je smartphone of tablet. Deze app staat standaard op een Android-telefoon, en is ook beschikbaar voor iOS-gebruikers via de App Store.

Als je de app voor het eerst opent, moet je je aanmelden. Vervolgens moet je aangeven dat je akkoord gaat met de servicevoorwaarden van Google met de knop Accepteren. Eén van de meest interessante functionaliteiten van Google Foto's is dat je automatisch back-ups kunt laten maken van je foto's, zodat je die mooie herinneringen nooit meer kwijtraakt. Je kunt zelf instellen of je je afbeeldingen en videofragmenten Alleen via wifi of Via wifi of mobiel netwerk wilt uploaden.

De keuze is afhankelijk van de databundel die je gebruikt. Ga verder met Inschakelen. Alle foto's en video's op je apparaat - eigen beelden maar bijvoorbeeld ook foto's die vrienden je via WhatsApp of andere diensten verstuurd hebben - worden nu gratis en onbeperkt geback-upt in 'hoge kwaliteit'. Die hoge kwaliteit houdt in dat foto's met maximaal 16 MP worden opgeslagen en filmpjes op maximaal 1080p. Beelden van hogere kwaliteit worden teruggeschaald, of je kunt ze in originele resolutie uploaden, maar dan is de opslagruimte niet meer onbeperkt. Om later wijzigingen aan te brengen in de back-upinstellingen tik je op de knop met de drie puntjes in de rechterbovenhoek en kies je Instellingen / Automatische back-up. Hier kun je onder andere de resolutie instellen of extra opslagruimte kopen.

Met de app kun je ook albums aanmaken en delen, foto's bewerken of een collage laten maken van je vakantiefoto's. De automatische zoekfunctie is heel gaaf. Typ in de zoekbalk maar eens de naam van een stad die je bezocht hebt. Of zoek eens op 'bloem' of 'strand'. Google haalt ze netjes uit je fotoverzameling, zelfs zonder tags.

Tip 08 Zonder ooit één label in te stellen, sorteert Google Foto's deze afbeeldingen allemaal onder het trefwoord 'hemel'.

Tip 09: XnView

Ook XnView is een aanrader op vlak van fotomanagement. De kracht schuilt in de beheer- en conversiemogelijkheden. Heb je een waanzinnige hoeveelheid foto's op een oude externe harde schijf? Zijn die foto's niet handig gecategoriseerd of benoemd? Dankzij XnView spoor je toch erg snel een vakantiefoto van pakweg 15 jaar geleden op. Bijvoorbeeld omdat je nog weet dat je toen een Nikon-camera had en de reis in juli 2002 plaatsvond. Aan de hand van allerlei ingenieuze filters en de mogelijkheid om op basis van de IPTC-gegevens en EXIF-data te zoeken, vind je dat ene plaatje in slechts enkele kliks. Daarnaast is de freeware ook uitermate geschikt om bestanden te converteren naar andere formaten, watermerken toe te voegen of beelden te roteren. Bestandslijsten of contactafdrukken maken, foto's in batch van naam veranderen of duplicaten opsporen ... dat kan ook allemaal. Een erg veelzijdig pakket!

Tip 09 Dankzij XnView is het opsporen van oude foto's een fluitje van een cent.

Professionele software

Nagenoeg alle tools die we besproken hebben zijn gratis. Ben je op zoek naar krachtige, allesomvattende pakketten? Dan kunnen we je Photo Mechanic van Camera Bits aanraden om je foto's te labelen, beheren en van naam te veranderen. Deze software kost 150 dollar en is daarom uitsluitend in trek bij professionele fotografen. Photoshop Elements 14 van Adobe kost 100 euro is iets laagdrempeliger. Met deze software orden, label, vind, deel en bewerk je foto's in slechts enkele muiskliks. Het programma herkent zelfs de gezichten in je foto's en slaat ze op tijdens het importeren. Dat bespaart jou heel wat werk. Foto Manager 16 van Magix (50 euro) past ook in dit rijtje. Dit pakket is ideaal om je foto's en videofragmenten op basis van intelligente filters te sorteren.

Tip 10: Fotobeheer in iOS

Heb je een iPhone of iPad? Sinds iOS 9 is het mogelijk om uitgebreide zoekopdrachten uit te voeren met behulp van Siri. Een simpel commando zoals 'Laat me foto's zien van Barcelona uit 2014' schotelt je onmiddellijk het gewenste resultaat voor. Siri houdt rekening met de datum, locatie en albumnaam. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om een overzicht te krijgen van al je selfies uit 2015. Een andere handigheid is dat iOS je verschillende soorten media onderverdeeld in Foto's / Albums. Onder je Filmrol krijg je verschillende standaardalbums met al je Selfies, Panorama's, Video's, Slowmotion files, Tijdsverloop bestanden, Bursts en Schermafbeeldingen. Uiteraard kun je ook zelf albums aanmaken. Hiervoor tik je simpelweg op het plusteken in de linkerbovenhoek. De knop met het vergrootglas laat je toe om foto's dichtbij, van een jaar geleden of van een bepaalde plek op te snorren. Typ maar eens 'Spanje' of tik eens op 'Een jaar geleden'.

1 Reactie(s) op: 10 tips om je foto's op orde te houden

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 juli 2016 11:35 Kasander
  Ik zal het zelf alvast maar zeggen: Oh daar heb je hem weer met z'n privacy.
  .
  Even over die EXIF-gegevens. Als je een foto ergens post blijven die gegevens vaak ook bewaard en kunnen ingezien worden door derden. Hierdoor kan je bijvoorbeeld vrij gemakkelijk bepalen waar iemand woont.

  Wil je dit niet? Selecteer al de foto;s die je wil posten. Klik met de rechter muisknop op de foto's en kies "Eigenschappen". Ga naar tabje "Details". Klik op "Eigenschappen en persoonlijke gegevens verwijderen". Kies "De volgende eigenschappen uit dit bestand verwijderen". Klik op "Alles selecteren". Kies twee maal Ok. Nu zijn de geselecteerde foto's vrij van gegevens.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.