10 expert-tips om alles uit VLC te halen

Door: robbin-ooijevaar | 17 juli 2018 10:28

How To

Het media-afspeelprogramma VLC kan overweg met alle formaten audio en video, zonder dat je daar aparte codecs voor hoeft te installeren. Maar dat is lang niet het enige. Met deze VLC-tips haal je alles uit de mediaspeler.

Ondertiteling vinden en synchroniseren in VLC

Er zijn veel websites waar je ondertiteling kunt downloaden. Na het geven van een zoekopdracht krijg je meestal een zip-bestand dat je kunt downloaden en uitpakken. Hierin vind je het bestand met ondertiteling. Je moet het alleen nog even handmatig hernoemen, zodat de naamgeving overeenkomt met het filmbestand, of je moet het ondertitelbestand handmatig toevoegen.

Met een beetje geluk werkt het, maar het is wel een beetje omslachtig. Gelukkig kan het ook veel makkelijker, namelijk vanuit VLC zelf. De nieuwste versie is namelijk voorzien van de uitbreiding vlsub . Daar vind je ook nog plug-ins voor oudere versies van VLC, maar als je de nieuwste gebruikt (in ons geval versie 2.2.2) ziet die functie al ingebakken. Je vindt ‘m via het menu Weergave / Download subtitles. Je kunt de taal instellen (Nederlands) en automatisch laten zoeken of een handmatige zoekopdracht geven. De ondertiteling wordt direct bewaard met de juiste bestandsnaam en automatisch geselecteerd als actieve ondertiteling van de film die op dat moment afspeelt.

Als je merkt dat je ondertiteling niet synchroon loopt, kun je het beste op zoek naar nieuwe ondertiteling. Dit is de kortste weg en scheelt ergernis. In de meeste gevallen zijn nieuwe bestanden wel te vinden via populaire ondertitelwebsites, de ingebouwde zoekfunctie voor ondertiteling in VLC of met een speciaal programma als Sublight. Als dit geen uitkomst biedt, heeft VLC de mogelijkheid om de ondertiteling opnieuw te synchroniseren. Gebruik hiervoor de toetsen H en G en speel hiermee totdat de tekst weer gelijk loopt met het beeld.

Rar-bestanden

Bij het downloaden van films van bepaalde websites kan het voorkomen dat het videobestand zit ingepakt in een rar- of zipbestand, bijvoorbeeld uit nieuwsgroepen. Normaal gesproken moet je dan eerst het bestand uitpakken als je ‘m wilt afspelen, maar VLC ondersteunt nu ook het direct afspelen van een film die is ingepakt.

Via het menu Media en Bestand openen kun je direct een zipbestand openen, of je sleept het archiefbestand rechtstreeks naar het venster van VLC. De film zal dan direct worden afgespeeld. Vreemd genoeg werkt het niet bij alle soorten archiefbestanden, dus hier geldt dat het ook een kwestie van proberen is.

YouTube-video's downloaden met VLC

Met VLC speel je doorgaans audio- en videobestanden rechtstreeks van de computer af, maar wist je ook dat je direct YouTube-video’s kan afspelen? Dat is handig, want zo heb je de video in je eigen speler, maar nog leuker is dat je die video dan ook kan opslaan zonder dat je daarvoor een of andere obscure YouTube-downloader voor nodig hebt.

Wil je een video afspelen en opslaan in VLC, kopieer dan de directe url van de YouTube-video en plak deze in het vak bij het menu Media / Netwerkstream openen in VLC. De video kan nu direct worden afgespeeld en je kunt vooruit- en terugspoelen, net zoals je dat kunt op YouTube. Er zijn geen laadtijden, want in feite bedien je de film direct vanaf YouTube; de video is dus nog niet compleet gedownload naar je computer.

Als je de YouTube-video wil opslaan, dan zijn daar twee manieren voor. Allereerst kan het direct vanuit VLC. Plak via de eerder uitgelegde methode de YouTube-url in het vak bij Netwerkstream. Klik in plaats van op de knop afspelen op het pijltje naar beneden. Selecteer uit dat lijstje voor Afspelen/Converteren. Je kunt nu opgeven in welk formaat de video moet worden opgeslagen. Je kunt kiezen uit tal van standaardprofielen en kun je opgeven welke audio- en videocodec moet worden gebruikt.

De video wordt nu afgespeeld en tegelijkertijd opgeslagen met de stream. Let wel: het opslaan duurt net zo lang als dat de video duurt: de stream wordt namelijk live tijdens het afspelen weggeschreven naar het bestand. Je moet dus wachten tot de video is afgelopen voordat het opgeslagen bestand klaar is.

Op dezelfde manier kun je ook muziek vanaf YouTube opslaan naar bijvoorbeeld een mp3- of ogg-vorbis-bestand. Kies dan bij Profiel voor het gewenste audioformaat. Klik op Bladeren om het muziekbestand op de slaan op je harde schijf. Druk op start om het converteren en opslaan te starten.

Het opslaan van een YouTube-video kan ook op een andere manier. Ga tijdens het afspelen van de YouTube-video in VLC naar het menu Extra / Codecinformatie. Onder in beeld wordt een lange link getoond bij Locatie. Dit is de streaming-url die door VLC is gebruikt om de video direct vanaf YouTube af te spelen. Deze link kun je nu direct in het adresbalk van je webbrowser plakken en er verschijnt dan direct een downloadmelding.

Bij Internet Explorer krijg je meestal geen extensie te zien, sla het bestand echter op als avi. Bij Firefox wordt gebruik gemaakt van het webm-formaat. Dit is een videoformaat voor html5, maar is doorgaans niet te gebruiken in een videobewerkingsprogramma. VLC speelt dit formaat echter zonder problemen af.

Dvd/blu-ray rippen met VLC

Sinds Windows het afspelen van dvd’s niet meer goed ondersteunt is het niet zo makkelijk meer om een filmpje op je pc of laptop af te spelen. Gelukkig kun je daar ook VLC voor gebruiken. Om een dvd vanuit VLC te openen ga je naar het menu Media / Schijf openen. Je kunt van tevoren aangeven of het om een dvd of blu-ray-schijf gaat. Je kunt de film direct starten door een vinkje te zetten bij de optie Geen schijfmenu’s. je hoeft dan niet te wachten tot het menu-intro van de film is gestart. Blader naar de juiste drive met de knop Bladeren en klik vervolgens op Afspelen. Let wel: het afspelen van blu-ray-schijfjes werkt niet altijd, maar onduidelijk is waarom.

Net als bij YouTube-video’s kun je ook dvd’s eenvoudig opslaan vanuit VLC. Dat kan handig zijn als je bijvoorbeeld een NAS hebt en daar al je films wilt bewaren en direct wil kunnen afspelen zonder dat je eerst moet wachten tot het menu is geladen. Voor thuisgebruik mag je altijd een kopie van een film bewaren. Heb je de dvd geladen in VLC, kies dan ook hier weer voor het pijltje naast de knop Afspelen en kies voor Converteren. Het is even een paar keer experimenteren welk videoformaat het best geschikt is, maar doorgaans is mp4 een prima formaat.

Webcam opnemen

VLC kan filmpjes opnemen van je webcam in hoge kwaliteit. Dit mag een usb-webcam zijn of een webcam die is ingebouwd in je laptop. Ga naar Media / Converteren opslaan en ga naar het tabblad Opnameapparaat. Kies in het menu achter Opnamemodus voor Direct show. Vervolgens kun je bij Video-apparaatnaam je webcam selecteren.

Kies bij Audio-apparaatnaam je microfoon of schakel deze uit (None). Pas eventueel extra instellingen aan via de knop Geavanceerde opties en klik op de knop Converteren opslaan. VLC toont geen voorbeeldweergave. Klik op de stopknop om de opname te beëindigen.

Screencast

Een leuk extraatje van VLC is de mogelijkheid om een bureaubladfilmpje te maken, ook wel ‘screencast’ of ‘video tutorial’ genoemd. Hierbij maak je opnames van de handelingen die jij op je computer verricht, bijvoorbeeld als instructie voor iemand anders. Als je deze optie wilt gebruiken, volg je eerst een deel van de instructies voor het opslaan van webcamvideo’s, maar kies je bij Video-apparaatnaam voor Desktop. Stel bij de optie Gewenste beeldsnelheid voor opname het aantal fps (frames per seconde) op 15 of 25 in.

Meer frames levert een vloeiender beeld op, maar zorgt ook voor een groter videobestand. Bij de meest recente versie van VLC blijkt dat het maken van een bureaubladfilmpje niet helemaal stabiel werkt, maar even testen en uitproberen is dan het devies. Bij problemen kun je voor dit doel ook de programmaatjes Screenr of TinyTake gebruiken.

Video als bureabladachtergrond

In Windows kun je foto’s als bureaubladachtergrond instellen, maar wist je dat dit ook een videobestand of YouTube-filmpje mag zijn? Speel het filmpje dat je op je bureaublad wilt zien af met VLC en kies in het menu Video voor Als bureaubladachtergrond instellen.

Een film kijken op deze manier werkt misschien minder prettig vanwege de icoontjes en vensters die het zicht belemmeren, maar het kan wel handig zijn voor bijvoorbeeld de weergave van een beveiligingscamera. Als je twee monitoren hebt, kun je de video dan neerzetten op het tweede Windows-bureaublad.

Combineer

De mogelijkheden en kracht van VLC ontdek je nooit in één keer. De mediaspeler wordt pas een ‘ultieme mediaspeler’ als je VLC gebruikt met de functies die jij handig vindt. Misschien volstaat de basis die alle videoformaten probleemloos afspeelt, maar de kans is groot dat meer mogelijkheden in de smaak zullen vallen. Combineren is een must.

Je kunt bijvoorbeeld afspeellijsten aanleggen van lokale bestanden/video’s, maar ook YouTube-filmpjes of YouTube-afspeellijsten toevoegen. Dit laatste lijkt misschien omslachtig, maar is bijzonder handig als je graag de YouTube-dj uithangt. Dankzij VLC heb je tussendoor geen last van reclames.

Uitgebreide weergave

De meeste mensen kennen alleen het strakke minimalistische afspeelvenster van VLC, maar er is ook een uitgebreidere mediaspeler met meer functies. Deze vind je via Weergave / Afspeellijst (of sneltoets Ctrl+L). In de linkerkolom zie je een overzicht van de extra’s, zoals Playlist, Mijn video’s (met een verwijzing naar de inhoud van gelijknamige map) en diverse streamingopties. Er is zelfs een podcast-functie aanwezig voor wie dit handig vindt. Deze werkt goed, maar is wel Spartaans omdat je zelf het adres van de podcast-feed moet kopiëren/plakken.

MKV op iOS

VLC is niet alleen handig op je pc, maar ook voor je smartphone of tablet. De functies van de iOS- en Android-app wijken behoorlijk af, maar ze hebben één ding gemeen: het is handige afspeelsoftware voor alle videobestanden. Bij Android-apparatuur kun je videobestanden (bijvoorbeeld mkv’s) op je toestel krijgen via een SD-kaartje, bij iOS-toestellen is dat lastig.

Voor dit laatste heeft de iOS-app van VLC een handige functie genaamd Delen via WiFi. Hiermee gebruik je de browser op je computer om (grote) videobestanden op je smartphone te krijgen en af te spelen: handig! De iOS- en Android-app vind je in de app-store van je platform.

1 Reactie(s) op: 10 expert-tips om alles uit VLC te halen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 8 juni 2017 13:38 Erdna
    Jammer dat VLC nog steeds geen Chromecast mogelijkheid biedt.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.