100 uploaders verantwoordelijk voor 75% torrents

Door: uhro-van-der-pluijm | 26 januari 2011 16:49

Apps & Software

Ongeveer honderd uploaders zijn verantwoordelijk voor 75% van alle downloads op torrentsites. Dat blijkt uit Spaans onderzoek. Van alle torrents op grote sites is bovendien een derde nep.

Ongeveer honderd uploaders zijn verantwoordelijk voor 67% van de torrents op MiniNova en The Pirate Bay. Die torrents zijn goed voor driekwart van alle downloads op deze websites. Dat blijkt uit onderzoek van de Spaanse universiteit Universidad Carlos III de Madrid. Daar analyseerden ze de torrents tussen 2008 en 2010 in totaal drie maanden: Eén op MiniNova en twee op The Pirate Bay.

Succes te danken aan uploaders

Volgens de onderzoekers is een groot deel van het succes van BitTorrent te danken aan deze honderd uploaders. Zij stellen zeer veel materiaal beschikbaar via het peer to peer protocol, maar doen dat volgens het onderzoek wel om er geld aan te verdienen. Deze uploaders verdienen hun geld vooral door online advertenties.

Volgens de onderzoekers zijn de ‘super uploaders’ ruwweg in twee groepen te verdelen. De eerste groep wordt gevormd door de uploaders die illegale content verspreiden. De tweede groep bestaat uit belangenbehartigers voor auteursrechthebbenden die volgens het onderzoek op grote schaal vals materiaal uploaden.

Malware om geld te verdienen

Ook kwaadaardige gebruikers die malware verspreiden via BitTorrent horen bij deze groep. Volgens het onderzoek zouden veel verspreiders van de malware het peer to peer protocol ook met name gebruiken om winst te maken. Uit het onderzoek blijkt dat ruim een derde van de bestanden op de twee onderzochte websites vals is.

Ongeveer de helft van de bestanden op de onderzochte torrentsites zou daar geplaatst worden om er geld aan te verdienen. In totaal zou slechts zo’n 10% van alle torrents geplaatst worden door mensen die er verder geen geld aan willen verdienen.

Minder overlevingskansen voor BitTorrent

Het rapport vraagt zich dan ook af of BitTorrent zal overleven als alle door winst gedreven uploaders zijn uitgeschakeld. Zij hebben namelijk de financiële slagkracht om te investeren in bandbreedte, servers en seeders om hun zelfgemaakte of illegaal gekopieerde content te verspreiden.

Zonder die middelen zal een groot deel van de populaire content niet langer beschikbaar zijn.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: 100 uploaders verantwoordelijk voor 75% torrents

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.