10x freeware voor Usenet

Door: Maikel Dijkhuizen | 10 april 2012 10:23

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Downloadt u graag films en muziek vanaf usenet? Dan hebt u geschikte software nodig. Gelukkig is er keuze genoeg! In dit artikel passeren liefst tien gratis programma's de revue, bomvol krachtige functies. Zo haalt u moeiteloos mediabestanden binnen!

1. Benodigdheden

Om mediabestanden van usenet te downloaden, hebt u drie dingen nodig. Allereerst is het belangrijk dat u bent aangesloten bij een nieuwsserver. Dat kan bijvoorbeeld een gratis dienst zijn van uw internetprovider. Daar kleven wel wat nadelen aan. U hebt dan misschien te maken met een datalimiet en het aanbod is niet zo groot, omdat de servers over het algemeen een beperkte opslagcapaciteit hebben. Als u het serieus wilt aanpakken, neemt u het beste een abonnement bij een gespecialiseerde aanbieder (usenetprovider). U betaalt daarvoor een vast maandbedrag. In ruil daarvoor downloadt u bestanden razendsnel van usenet en kiest u uit een enorm aanbod. Bezoek voor meer informatie maar eens de websites van Eweka, LightningUsenet, Giganews en Hitnews. Als tweede hebt u geschikte software nodig. Via uw nieuwsserver legt een downloadprogramma contact met usenet. Ten slotte zoekt u een nzb-bestand van een film of muziekalbum. Hierin staan verwijzingen naar de benodigde delen op usenet, waardoor uw downloadprogramma in staat is om de juiste data op te halen. Nzb-bestanden vindt u onder meer op de websites SpotPlanet en NZBIndex. Als alternatief installeert u de databasetool SpotLite om nzb-bestanden te vinden.

Gebruik zoekmachine NZBIndex om nzb-bestanden te maken.

2. NNTPGrab

Een betrouwbaar Nederlandstalig downloadprogramma is NNTPGrab. Vooral als u vaak achter verschillende pc's plaatsneemt, is dit een ideaal hulpje. Surf naar NNTPGrap en klik bovenaan op Downloads. Onder het kopje Windows klikt u op de downloadlink die eindigt op Setup.exe. Overigens is er ook een 64bit-versie (Setup64.exe). Voer het exe-bestand uit en bevestig met I Agree. Haal het vinkje weg voor GTK fronted (deprecated) en klik daarna op Next. Bevestig met Install en Close. Ga naar Start / Alle programma's / NNTPGrab / NNTPGrab en klik op Start standalone om de gebruikersomgeving te openen. Navigeer vervolgens naar het tabblad Configuratie en vul met behulp van Server toevoegen de accountgegevens in van uw nieuwsserver. Let op de gebruikte poort en het aantal gelijktijdige verbindingen. Zet een vinkje achter SSL als u via een versleutelde verbinding wilt downloaden. Bevestig met Toepassen. Klik links op Download mappen en geef aan op welke locatie u de (tijdelijke) downloads wilt opslaan. Er is onder tabblad Online search een geïntegreerde zoekfunctie aanwezig om films en muziek te vinden, waarna u meteen een downloadtaak uitvoert. Als alternatief voegt u via NZB importeren handmatig een nzb-bestand toe.

Met NNTPGrab gebruikt u een geïntegreerde zoekmachine of u importeert zelf een nzb-bestand.

Lokaal IP-adres

Hebt u geen idee wat het lokale IP-adres van uw pc is? Gelukkig achterhaalt u dat simpel. Klik op Start en typ in het zoekvenster cmd. (in XP klikt u eerst op Uitvoeren). Druk vervolgens op Enter. Er opent een DOS-venster. Typ nu de opdracht ipconfig en druk wederom op Enter. Er verschijnen allerlei getallenreeksen. Voor u zijn alleen de getallen achter IPv4-adres belangrijk. Dit lokale IP-adres gebruikt u voor verschillende tips in dit artikel.

3. Op afstand

NNTPGrab is geschikt om op afstand te bedienen. U kunt dan downloads op uw thuis-pc organiseren, zonder dat u er daadwerkelijk achter zit. U regelt dat via een webinterface. Ga bovenin het menu naar Plugins / Beheer plugins. Voor JSON-RPC zet u twee vinkjes. Bevestig met Close en navigeer vervolgens naar het tabblad Configuratie / Plugins. Schakel de optie Activeer de geïntegreerde webserver in. Schrijf het poortnummer op een blaadje. U kunt het programma op uw thuis-pc bedienen via een ander systeem, bijvoorbeeld uw netbook, smartphone of tablet. Binnen een (thuis)netwerk combineert u het lokale IP-adres en poortnummer in de adresbalk om de webinterface te openen, bijvoorbeeld http://192.168.1.7:5423. Buiten uw netwerk typt u het publieke IP-adres in de adresbalk. Als u dat niet weet, surft u eerst naar Mijn-IP.net. Stel dat uw IP-adres 93.157.78.110 is, dan benadert u het programma buiten het netwerk via http://93.157.78.110:5423. Wanneer er om een gebruikersnaam en wachtwoord wordt gevraagd, vult u tweemaal admin in. Overigens dient u hoogstwaarschijnlijk eerst een poort in uw router te openen om communicatie op afstand mogelijk te maken. Vooralsnog is het in de webinterface niet mogelijk om zelf nzb'tjes toe te voegen.

Downloads vanaf uw iPad bedienen? Met NNTPGrab regelt u dat gemakkelijk!

Een andere manier om NNTPGrab op afstand te gebruiken, is door een server op te zetten. Hiervoor hoeft u niet zoveel te doen, want het geopende downloadprogramma op uw thuis-pc functioneert eigenlijk al als server. Installeer NNTPGrab op een ander systeem en start de freeware op. Vul het juiste IP-adres en poortnummer in. Klik op Verbinden. De normale gebruikersinterface verschijnt voor uw neus. U kunt het volledige programma gebruiken, met het verschil dat de downloads niet op uw huidige computer terechtkomen. Zo voegt u onder meer gemakkelijk nzb'tjes toe en pauzeert u downloadtaken.

Benader op afstand een server en zorg ervoor dat uw thuis-pc de juiste bestanden binnenhaalt.

4. Binreader

Betreed de website Binreader en klik op de groene knop download now (installer). Voer het msi-bestand vervolgens uit. Klik driemaal op Next en bevestig vervolgens met Install. Zet een vinkje voor Start Binreader, waarna u kiest voor Finish. U belandt nu in de configuratiewizard. Vul het serveradres en de inloggegevens van uw nieuwsserver in. Als u SSL-versleuteling wilt gebruiken, selecteert u onderaan de juiste poort. Meestal is dat poort 563. Ga naar het tabblad Advanced. De meeste instellingen kunt u laten staan. Bij Maximum number of connections to server controleert u het aantal verbindingen met uw nieuwsserver. Selecteer achter Download folder de map waarin u films en muziek wilt bewaren. Eventueel laat u een map bewaken op nzb'tjes. Dat is vooral nuttig wanneer u automatisch een downloadtaak wilt starten. Navigeer naar User Interface en selecteer achter Language Dutch (Nederlands). Klik ten slotte op OK.

Net zoals in bijna ieder usenet-programma, vult u ook in Binreader de gegevens van uw nieuwsserver in.

0 Reactie(s) op: 10x freeware voor Usenet

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.