11 handige tips voor OneDrive

Door: Edmond Varwijk | 19 juli 2018 09:01

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

De integratie met Windows en Office heeft van OneDrive een van de populairste cloudopslagdiensten van het moment gemaakt. Maar OneDrive verdient het ook, er is veel gratis opslag en je kunt het vanaf elk apparaat en elk platform gebruiken. Wij geven 11 handige tips voor OneDrive.

Tip 01: Cloudopslag

OneDrive is een service voor gratis online opslag van Microsoft. Het is vergelijkbaar met DropBox, Google Drive en Box, maar dan met één groot verschil: het zit standaard ingebakken in Windows 8 en 10 én Office 365. Grote kans dus dat je het al gebruikt of zonder verdere inspanningen kunt gaan gebruiken. De bestanden die je bewaart in OneDrive komen ergens in de wereld in een rekencentrum van Microsoft op een opslagsysteem te staan. Microsoft bewaart de bestanden voor je, maakt back-ups en beveiligt ze. Of de techreus dat goed doet is lastig na te gaan, maar tot zover zijn er geen grote datalekken of gegevensverliezen aan het licht gekomen. Een blik op https://uptime.com/live.com wijst bovendien uit dat OneDrive een prima beschikbaarheid en reactiesnelheid heeft.

Tip 01 OneDrive is de cloudopslagservice van Microsoft. Het heeft een goed trackrecord.

Tip 02: Configureren

De configuratie van OneDrive begint bij het inloggen met je Microsoft-account. Typ eerst het bijbehorende e-mailadres en daarna het wachtwoord. OneDrive geeft aan waar het zijn eigen map op je computer zal onderbrengen. Je kunt deze locatie aanpassen, maar als je de standaardoptie goed genoeg vindt, klik dan op Volgende. Hierna kun je de mappen kiezen die OneDrive gaat synchroniseren tussen de computer en de cloud. Wil je alle bestanden en mappen synchroniseren, klik dan opnieuw op Volgende. Hoeven niet alle mappen en bestanden die bij OneDrive in de cloud staan ook op de pc te staan, haal dan het vinkje weg bij alle mappen die je niet wilt synchroniseren en klik daarna op Volgende. De installatie is klaar. Klik op Mijn OneDrive-map openen om de lokale versie van de online opslag van OneDrive te bekijken.

Tip 02 Bij de installatie kun je zelf aangeven welke mappen je wilt synchroniseren en welke niet.
OneDrive zit standaard in Windows 8 en 10, voor 7 kun je de software downloaden

OneDrive op Windows 7

Gebruik je een oudere versie van Windows, bijvoorbeeld het nog altijd zeer populaire Windows 7? Ook dan kun je OneDrive gebruiken, alleen dien je in dat geval de bijhorende software zelf te installeren. Ga naar https://onedrive.live.com en maak daar, als je nog geen account hebt, er eerst eentje aan via Gratis registreren. Heb je dat gedaan, klik dan op Downloaden of, wanneer je al bent ingelogd, op OneDrive-apps downloaden. Download OneDriveSetup.exe en dubbelklik erop om de installatie te starten. Aan het einde van de installatie kun je OneDrive configureren. Dat werkt op alle Windows-versies hetzelfde (zie Tip 02: Configureren).

Voor OneDrive op Windows 7 kun je de benodigde software zelf downloaden en installeren.

Tip 03: Synchronisatie

Synchronisatie betekent dat OneDrive de bestanden en mappen in de cloud zo eenvoudig mogelijk toegankelijk maakt op elk apparaat waarop OneDrive-software actief is. Dat kan een Windows-pc zijn, maar ook een Mac, tablet of smartphone. Op apparaten met eigen opslag, zoals pc en Mac, wordt een kopie van de opslag in de cloud gemaakt. Dezelfde mappen en bestanden die online staan, staan dus ook op de pc of Mac, klaar om te openen via Windows Verkenner of Mac Finder. Op apparaten zonder eigen opslag, zoals smartphones en tablets, komt geen kopie van de cloud te staan. Wel kun je met de app eenvoudig door de online mappen en bestanden browsen. Open je een bestand dat in de OneDrive-map op de pc of Mac staat en breng je veranderingen aan, dan wordt de gewijzigde versie naar de cloud geüpload en van daaruit gesynchroniseerd met alle andere apparaten waarop je OneDrive gebruikt.

Tip 04: Ruimte besparen

In Windows 10 heeft OneDrive sinds kort een nieuwe functie: Bestanden op aanvraag. Met Bestanden op aanvraag zie je wel alle bestanden op de computer die ook in de cloud staan, maar slechts een deel ervan is ook echt op de computer gedownload. De andere worden pas gedownload als je ze opent. Zo kun je schijfruimte besparen. Dat is vooral handig bij apparaten met een kleinere opslagcapaciteit, zoals notebooks of apparaten die je maar af en toe gebruikt. Om Bestanden op aanvraag te configureren, klik je met de rechtermuisknop op het OneDrive-pictogram naast de Windows-klok. Kies Instellingen / Instellingen / Bestanden op aanvraag en schakel Ruimte besparen door alleen de bestanden te downloaden die u gebruikt in. Bevestig met OK.

Tip 04 Bestanden op aanvraag is ideaal voor apparaten met minder opslagruimte, zoals veel laptops.

Tip 05: Aanvraagstatus

Als je de Bestanden op aanvraag-functie gebruikt, bepaalt OneDrive op basis van jouw gebruik welke bestanden lokaal worden opgeslagen en voor welke het goed genoeg is om stand-by te staan in de cloud. Om te zien hoe OneDrive jouw bestanden synchroniseert, klik je met de rechtermuisknop op het OneDrive-pictogram naast de klok in de Taakbalk en kies je Uw OneDrive-map openen. Kies Beeld / Indeling / Details. In de Verkenner zie je nu de kolom Details. Bij elk bestand of map zie je hier de synchronisatiestatus. Een wit vinkje in een groene cirkel geeft aan dat het bestand is gedownload en op de pc staat, een groen vinkje in een witte cirkel geeft aan dat het bestand is gedownload op basis van gebruik, terwijl een blauw wolkje aangeeft dat het alleen in de cloud staat.

Tip 05 Bestanden en mappen zijn altijd beschikbaar, lokaal beschikbaar of alleen online beschikbaar.

Tip 06: Aanvraag aanpassen

Ben je niet helemaal gelukkig met de keuze van OneDrive om bepaalde mappen en bestanden wel of niet lokaal te bewaren, of ga je een tijdje offline en wil je gewoon over een of meer bestanden kunnen beschikken, dan kun je zelf de synchronisatie van elk bestand of map bepalen. Start de Verkenner en klik op de OneDrive-map. Klik met de rechtermuisknop op het bestand dat je ook offline wilt kunnen gebruiken. Kies vervolgens Altijd behouden op dit apparaat. Het bestand wordt gesynchroniseerd en krijgt als status de massief groene cirkel met het witte vinkje. Heb je een bestand juist niet nodig op de pc en is het genoeg als het alleen online staat, kies dan Ruimte vrijmaken. Het item krijgt nu als status het blauwe wolkje, ten teken dat het alleen online beschikbaar is. Als tussenvorm is er nog de status Lokaal beschikbaar: daarbij is het bestand al wel in de lokale OneDrive-map opgeslagen, maar nog niet gesynchroniseerd met de online opslag en alle andere apparaten.

Tip 06 Je kunt voor elk afzonderlijk bestand bepalen hoe het gesynchroniseerd moet worden.

Rare eigenschappen

De nieuwe OneDrive-functie om bestanden pas op aanvraag te downloaden, leidt tot de rare situatie dat een bestand meerdere MB’s of GB’s groot kan zijn en toch geen ruimte op de schijf inneemt. Dat is een logisch gevolg van bestanden die alleen in de cloud staan en niet lokaal op de schijf. Om het te zien, klik je met de rechtermuisknop op een bestand dat alleen online beschikbaar is en kies je Eigenschappen. Op het tabblad Algemeen zie je dan dat het bestand wel een bepaalde grootte heeft, maar toch 0 bytes inneemt op de harde schijf.

1 Reactie(s) op: 11 handige tips voor OneDrive

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 25 juli 2018 08:38 marijn-4
  Ik heb OneDrive (met Office Business Premium - aanrader) nu enkele maanden en het bevalt me echt heel goed.
  Het enige nadeel is dat ik dat ik nu meer opslagruimte wil. Wij hebben 2 abonnementen. Samen krijg je dan 3TB, maar deze is vooraf opgedeeld in 1TB per persoon voor personal space (OneDrive) en 1TB gezamelijke space in Sharepoint.
  Liever heb ik 3TB in Sharepoint, of OneDrive.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.