11 tips om alles uit je browser te halen

Door: Martin Gijzemijter | 27 september 2016 07:02

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

07 Zoekmachines

Dan nu een aanpassing die wat ons betreft héél erg belangrijk is. Want we snappen wel dat Edge standaard Bing wil gebruiken, en Chrome standaard Google als zoekmachine, maar als gebruiker wil je natuurlijk zelf de controle over welke zoekmachine er verschijnt zodra je wilt zoeken. Om de zoekmachine in Firefox aan te passen, klik je in het menu op Opties en vervolgens op het tabblad Zoeken. In het uitklapmenu kun je nu de zoekmachine van je keuze selecteren. Wil je de zoekmachine in Chrome aanpassen, dan klik je wederom op Instellingen in het menu. Op driekwart van de pagina zie je het kopje Zoeken met daaronder een uitklapmenu. Staat de zoekmachine van je keuze er niet tussen, dan kun je klikken op Zoekmachines beheren. Ook in Edge is de optie voor het aanpassen van de zoekmachine gelukkig niet heel erg verstopt. Klik op Instellingen in het menu en scrol tot je de optie Zoeken in de adresbalk met ziet. Klik op Wijzigen om een andere zoekmachine te selecteren dan de huidige. Om de standaardzoekmachine in Internet Explorer te wijzigen, klik je op het pijltje naar beneden in de adresbalk en vervolgens op Toevoegen. Kies nu de zoekmachine van je keuze en klik op Toevoegen aan Internet Explorer.

Is Firefox het beste?

Wanneer je deze cursus leest merk je al snel dat Firefox de browser is die zich het makkelijkst laat aanpassen. Daaraan zou je eenvoudig de conclusie kunnen verbinden dat Firefox de beste browser is die er bestaat. Maar zo eenvoudig is het helaas niet. Denk bijvoorbeeld aan Android en iOS, de besturingssystemen voor smartphones. Android is tot in detail aan te passen, iOS helemaal niet. Keerzijde is echter dat Android een stuk onveiliger is dan iOS en veel vatbaarder is voor virussen. Het hangt er dus maar vanaf wat je kennisniveau is en wat je prettig vindt. Edge laat zich bijna niet aanpassen, maar er is dus ook bar weinig dat je stuk kunt maken. Firefox lijkt in dat opzicht heel erg op Android, er is heel veel aan te passen, maar dat kan ook zorgen voor problemen. Reken een browser dus niet direct af op de ‘tweakbaarheid’ maar kijk gewoon wat het beste bij je past (als in: hoe belangrijk is het écht dat ik dit kan aanpassen).

08 Beveiliging

Of je nu ergens inlogt, ergens iets koopt of je ergens voor probeert aan te melden: er worden regelmatig gegevens van je gevraagd. Het handige van moderne browsers is dat ze deze gegevens voor je kunnen onthouden en automatisch voor je kunnen invullen de volgende keer dat ze nodig zijn. Dat is natuurlijk prachtig, zeker gezien het feit dat die gegevens gesynchroniseerd worden, maar misschien vind je dat wel helemaal niet prettig qua veiligheid? In dat geval kun je vaak aangeven dat je dit soort gegevens liever niet automatisch aangevuld ziet. In Firefox doe je dat door in het menu te klikken op Opties en vervolgens op het tabblad Beveiliging. Je kunt daar aangeven of websites je automatisch mogen aanmelden of niet.

In Chrome vind je deze optie door in Instellingen te klikken op Geavanceerde instellingen en onder het kopje Wachtwoorden en formulieren te bepalen wat Chrome wel en niet mag. In Edge klik je op Instellingen in het menu en vervolgens op Geavanceerde instellingen. Onder het kopje Privacy en services kun je aangeven wat Edge wel en niet van je mag onthouden. Opmerkelijk genoeg zijn de privacy-instellingen van Internet Explorer wat uitgebreider. Klik op het menu en vervolgens op Beveiliging. Je ziet hier nu een waslijst aan opties die betrekking hebben op beveiliging/privacy. Daarnaast vind je onder Internetopties / Beveiliging uitgebreide opties waarmee je kunt bepalen wat je browser wel en niet mag doen.

Wachtwoorden kunnen automatisch worden opgeslagen, maar wil je dat wel?

09 Interface aanpassen

De makers van webbrowsers (en vrijwel iedere andere vorm van software) proberen je een interface aan te bieden die zo efficiënt en gebruiksvriendelijk mogelijk is. Desalniettemin kan het zijn dat jij die interface helemaal niet handig vindt, en bepaalde opties graag ergens anders zou zien. In Firefox heb je daar behoorlijk veel invloed op, door in het menu te klikken op Aanpassen. Je komt dan in een modus terecht waarin je de knoppen in de interface kunt verslepen, knoppen kunt verwijderen en zelfs toevoegen. Dat geeft je heel veel controle. In Chrome heb je minder controle over het uiterlijk, maar je kunt binnen Instellingen wel kiezen voor verschillende thema’s om de interface wat meer vorm te geven naar je smaak. Ook hier blijkt Edge helaas weer de minst flexibele browser, want je kunt qua interface binnen Instellingen kiezen voor twee smaken: licht en donker. Dat zijn overigens al twee smaken meer dan bij Internet Explorer, daar heb je het gewoon te doen met de interface die je voorgeschoteld krijgt.

10 Updates

Omdat je met browsers rechtstreeks met internet verbonden bent, is het van groot belang dat deze software regelmatig wordt bijgewerkt. Immers, als er een lek bekend wordt, zullen hackers massaal proberen om dat uit te buiten. Het makkelijkste is om ervoor te zorgen dat de browser zichzelf automatisch updatet, maar wat als je dat niet wilt? In Firefox kun je bepalen hoe de browser zichzelf updatet door in het menu te klikken op Opties en vervolgens op het tabblad Geavanceerd. Klik nu bovenin op het subtabblad Update en bepaal op wat voor manier Firefox de updates mag installeren.

Chrome werkt alweer iets ingewikkelder. Klik op Start en typ taakplanner in. Klik op het gevonden resultaat. In de taakplanner zoek je naar GoogleUpdateTaskMachineCore en GoogleUpdateTaskMachineUA. Rechtsklik op deze waarden en klik op Uitschakelen. Chrome wordt nu niet meer automatisch bijgewerkt (bijwerken kan door te klikken op menu zodra er een update is). En in Edge? Tja, dat kun je vergeten. Microsoft heeft het uitschakelen van updates in Windows 10 al schier onmogelijk gemaakt, en het gedeelte Edge (en dus ook Internet Explorer) is daar geen uitzondering op. In eerdere versies van Windows heb je enige controle over wat er bijgewerkt wordt met behulp van de instellingen in Windows Update. Overigens raden wij het uitschakelen van de automatische updates niet aan!

Het uitschakelen van automatische updates is niet in iedere browser even makkelijk.

11 Extensies en add-ons

Firefox Tweak

Deze gratis extensie voor Firefox voegt een aantal handige opties toe aan de instellingen van Firefox, die je zonder deze extensie niet kunt aanpassen. Zo stelt Firefox Tweak je in staat om de inhoud van je klembord snel te plakken met behulp van de middelste muisknop (als je die hebt), kun je in- of uitschakelen dat dat hele url geselecteerd wordt in de adresbalk, voorkomen dat er favicons getoond worden in de adresbalk en tabbladen enzovoort. Het zijn natuurlijk geen wereldschokkende zaken, maar wél hele fijne extra functies.

Nog niet genoeg opties binnen Firefox? Firefox Tweak voegt er een paar voor je toe.

LastPass

Een superhandige extensie (die overigens ook beschikbaar is voor Firefox) is LastPass. In deze cursus kon je al lezen dat je browser wachtwoorden en formulieren voor je kan onthouden en automatisch kan invullen. We kunnen ons goed voorstellen dat je je daar niet veilig bij voelt. Het wordt echter een ander verhaal wanneer je een partij inschakelt wiens volledige reputatie afhankelijk is van het bewaken van jouw gegevens. LastPass is een dienst die al je wachtwoorden voor je kan beheren, en het enige dat je nodig hebt om die te benaderen is een hoofdwachtwoord. Dit is dan dus het enige wachtwoord dat je nog moet onthouden. Installeer je deze extensie, dan wordt LastPass gekoppeld aan Chrome, en heb je dus het gemak van bewaren en automatisch invullen, maar wel de (relatieve) veiligheid van een bedrijf dat zich specialiseert in beveiliging.

Microsoft Translator

Op het moment van schrijven ondersteunt Edge alleen nog extensies wanneer je één van de preview builds (versies die nog niet helemaal gereed zijn) hebt geïnstalleerd. In de volgende stabiele versie van Edge zullen extensies voor iedereen beschikbaar zijn. Alvast een tip voor wanneer het zover is: met de extensie Microsoft Translator kun je websites in andere talen automatisch voor je laten vertalen naar het Nederlands (of andersom). We verwachten overigens geen extensies voor Edge die de werking van de software zélf heel erg aanpassen, omdat dit simpelweg één van die dingen is waar Microsoft zelf de controle over wil houden.

Officieel ondersteunt Edge nog geen extensies, maar daar komt heel binnenkort verandering in.

Technisch gezien ondersteunt Internet Explorer extensies, maar het aantal beschikbare extensies is zo beperkt (en komt niet verder dan het niveau adblocker) en het merendeel gaat qua ondersteuning niet verder dan Internet Explorer, dat we er geen uitlichten. Een heel groot fan van extensies is Microsoft nooit geweest.

0 Reactie(s) op: 11 tips om alles uit je browser te halen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.