11 tips voor WPS Office - Het gratis alternatief voor MS Office

Door: ignace-de-groot | 18 maart 2016 10:41

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Tip 05: Cloudopslag

Met WPS Office kun je je documenten in de cloud bewaren. Handig, want op die manier krijg je ook toegang tot die documenten vanaf andere apparaten waarop je WPS Office hebt geïnstalleerd of via de website. Je moet die functie wel eerst even activeren. Dat kan op verschillende manieren. Eén ervan is vanuit het menu Special Features waar je vervolgens File Roaming en Use now aanklikt. Het venster van WPS Office Cloud verschijnt met de vraag om je aan te melden. Dat kan met je Google-, Facebook- of Twitter-account, maar (via Sign up) ook via een eigen WPS-account. Zodra je bent ingelogd, worden alle documenten die je in WPS Office opent, automatisch in de cloud bewaard. Voor een overzicht van die documenten druk je op de gekleurde programmaknop linksboven en open je het tabblad File Roaming, of je drukt in het Task Window op de knop Look up my File Roaming, aan de rechterzijde (dat paneel maak je zichtbaar vanuit het menu View).

Het moet gezegd: deze dienst bevindt zich nog in een bètastadium en dat valt soms te merken. Geopende documenten bleken tijdens onze tests niet altijd meteen in de cloud te belanden. Uiteraard: zodra je je afmeldt via het knopje Sign out bovenaan, stopt ook het uploaden naar de cloud.

Met 'file roaming' komen je documenten ook op andere apparaten beschikbaar.

Tip 06: Grafische opsmuk

De drie programmamodules bieden via het menu Insert heel wat opties aan voor het grafisch opleuken van je documenten. Je treft hier onder meer knoppen Shapes, WordArt, Screen Grab en Picture aan. Deze functies spreken wellicht voor zich, maar vooral bij de twee laatste vind je toch enkele leuke extra's terug die we graag even uitlichten.

Met Screen Grab maak je een rechthoekige schermuitsnede. Voordat je deze selectie als een plaatje aan je document toevoegt via de knop met het groene vinkje, kun je het nog op allerlei manieren annoteren en bewerken. Onder in het zwevende venster tref je namelijk een reeks knoppen aan waarmee je de uitsnede van extra objecten, tekst of penseelstreken voorziet.

Met de knop Picture voeg je logischerwijs een afbeelding aan je document toe. Vreemd is wel dat alleen de Writer-module je ook toelaat een afbeelding rechtstreeks via je scanner op te halen. Selecteer je een toegevoegde afbeelding, dan komt automatisch een knoppenbalk tevoorschijn waarmee het plaatje op allerlei manieren nog te bewerken is. Het is bijvoorbeeld mogelijk één kleur transparant te maken: dat doe je via Color / Set Transparent Color. Heb je veel afbeeldingen toegevoegd en wil je de bestandsgrootte wat beperken, maak dan gebruik van de knop Compress Pictures. Je verlaagt dan in één klap de resolutie van alle afbeeldingen via de optie Print (200 dpi) of Web/Screen (96 dpi).

WPS Office komt ook grafisch sterk uit de hoek.

Tip 07: Alinea's

Het gebeurt wellicht vaker dat je een alinea toch maar liever een andere lay-out meegeeft. De module Writer heeft in een functie voorzien die zo'n operatie minder bewerkelijk maakt. Klik met de muis op een willekeurige plaats in een alinea die je wilt bewerken. In de linkermarge duikt nu het pictogram Paragraph Layout op. Zie je dit pictogram niet? Open dan het menu Home en druk op het blauwe knopje Show/Hide Paragraph Layout.

Zodra je het pictogram aanklikt, kleurt de bijhorende alinea grijs en krijgt die zeven knopjes mee. Dat lijkt complex maar je hebt het meteen door: met de vier dubbele-pijlknoppen geef je de alinea aan de gekozen kant wat extra witruimte. Met de twee rechthoekjes aan de linkerkant laat je de eerste regel dan wel alle regels een aantal tekens inspringen. Met het kruisje rechtsboven verlaat je deze bewerkingsmodus weer.

Met 'Paragraph Layout' wijzig je het uitzicht van een alinea in een knip.

Tip 08: Tabellen

Een tabel toevoegen in Writer kan natuurlijk ook: dat doe je vanuit het menu Insert met de knop Table, waarna je meteen het aantal gewenste kolommen en rijen aanduidt, of je kiest Insert Table en je vult het gewenste aantal in. Een andere mogelijkheid is nog Draw Table, waarbij je rechtstreeks op je document de tabel uittekent. Stel nu dat je een reeks getallen in een aantal cellen hebt ingevuld, en daar wil je bepaalde berekeningen op uitvoeren. Selecteer de gewenste cellen met de muis, ga naar Table Tools en kies Fast Calculation in de knoppenbalk. Je hoeft nu maar Sum, Average, Max of Min te selecteren en Writer vult in de cel(len) onder of rechts van je selectie respectievelijk de som, het gemiddelde, het grootste of het kleinste getal in.

Met de knop fx Formula zijn nog andere berekeningen mogelijk. Inspiratie hiervoor kun je opdoen in de module Spreadsheats. Eén voorbeeldje: vul je in het veld Formula de formule =COUNT(A1:A5) in, dan verschijnt in de geselecteerde cel het aantal getallen in het bereik tussen A1 en A5 (waarbij A naar de eerste kolom verwijst en 1 naar de eerste rij). Houd er wel rekening mee dat de berekende waarden in Writer 'statisch' zijn: pas je de invoerdata naderhand aan, dan wijzigt het eerder berekende resultaat niet automatisch mee.

Ook in tekstverwerker Writer kun je van formules gebruik maken.

6 Reactie(s) op: 11 tips voor WPS Office - Het gratis alternatief voor MS Office

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 18 maart 2016 12:26 Anoniem
  Ik vind de titel van het artikel misleidend.
  Het programma is weliswaar gratis, maar na 30 dagen door alle beperkingen eigenlijk niet goed meer te gebruiken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 maart 2016 22:21 Anoniem
  Dit is trial software en niet gratis, Libre office is wel gratis.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 maart 2016 10:30 Anoniem
  Niet 'het' gratis alternatief, maar 'een' gratis alternatief.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 februari 2017 02:20 monika1964
  ik installeerde het programma naar aanleiding van jullie artikel en was er aanvankelijk best tevreden mee. Kort daarna realiseerde ik me dat een aantal functies wegvielen tenzij je advertenties bekeek of betaalde, dat eerste was verregaand en tijdrovend om doen, je moest echt naar de pagina van adverteerder enz …
  Maar het TOPPUNT is dat ik a maanden de software eraf wil, en het gaat niet , de uninstall software blokkeert keer op keer en een snelle google search toont dat ik lang niet de enige ben met dat probleem , jullie oplossing daarvoor is dus ook welkom :), en het is inderdaad geen gratis software maar trail software , dat het niet te uninstallen valt is schandalig vind ik .
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 februari 2017 02:21 monika1964
  heb intussen openoffice, wel degelijk volledig gratis ….
  AUB help met uninstall wps zeer erg welkom
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 augustus 2017 11:40 michellekevantwittedorp
  @ monica 1964
  Probeer het eens met de Revo uninstaller
  https://www.revouninstaller.com/revo_uninstaller_free_download.html
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.