11 tips voor WPS Office - Het gratis alternatief voor MS Office

Door: ignace-de-groot | 18 maart 2016 10:41

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Tip 09: Animatie

Voor echt veel animaties in de module Presentation moet je in de betaalde Business-editie zijn, maar in de gratis versie is wel het een en ander mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld objecten langs een pad laten bewegen. Selecteer de gewenste afbeelding, open het menu Animation en selecteer Custom Animation. In het rechterpaneel klik je het pijltje naast Add Effects aan en kies je Motion Paths. Standaard verschijnen nu een zestal eenvoudige paden (zoals Diagonal Down Left en Up) maar de optie More Motion Paths voert je naar meer dan 50 andere paden, met speelse figuren als Heart, Diamond en Spiral Right. Zodra je met OK bevestigt, wordt de animatie in het rechterpaneel toegevoegd. Klik je hier het kleine pijltje aan, dan komen via Effect Options nog meer mogelijkheden tevoorschijn, zoals geluiden toevoegen of een meer geavanceerde timing instellen.

In principe kun je via de optie Draw Custom Path ook een eigen pad uittekenen. Het is ook mogelijk een geselecteerd of zelf uitgetekend pad aan te passen door het begin- en eindpunt (groene en rode pijlpunt) en de controlepunten te verplaatsen. Maar ... op onze testtoestellen (met Windows 10) bleek dat jammer genoeg niet goed te functioneren.

Laat je afbeeldingen de gekste capriolen maken ...

Tip 10: Opmaak

Volgens heel wat gebruikers is de module Spreadsheets het best uitgewerkte onderdeel van de WPS-suite. Er staan alvast heel wat krachtige formules voor je klaar - netjes gerubriceerd overigens - en we tellen ook enkele tientallen grafiektypes. Maar ook naar lay-out toe maakt Spreadsheets indruk. Zo kun je cellen afhankelijk van de inhoud een andere opmaak meegeven. Selecteer het gewenste celbereik, ga naar het menu Home en kies Format / Conditional Formatting. In het dialoogvenster leg je dan de voorwaarden voor de opmaak vast. Wil je bijvoorbeeld dat de cellen rood kleuren wanneer de waarde kleiner is dan 50, kies dan Cell value is less than 50, druk op de knop Format, open het tabblad Patterns en kies een rode tint. Bevestig met OK. Op dezelfde manier kun je nu nog bijkomende opmaakprofielen met andere criteria instellen.

De opmaak van de cellen wordt mee bepaald door de inhoud ervan.

Tip 11: Mobiele app

Zoals gezegd is WPS Office ook gratis beschikbaar voor de mobiele platformen Android en iOS. We bekijken hier de iOS-versie van naderbij, temeer omdat die overweg kan met de cloudopslag van WPS Office (zie tip 5). Je vindt de app in de App Store terug onder de naam WPS Office: Free Mobile Office + PDF. In het opstartscherm zie je rechtsonder het icoon waarmee je je (via Facebook, Google of Twitter) bij WPS Office Cloud kunt aanmelden, waarna de documenten van 'File Roaming' ter beschikking staan. Via het potloodicoontje beland je in de Editing Mode, zodat je een geopend document kunt bewerken. Onderaan in het document komen allerlei bewerkingsfuncties beschikbaar, opgedeeld in rubrieken als Format, Review en Insert. Vanuit de Reading Mode kun je het (opgeslagen) document delen. Tik daartoe de knop Share & Email aan en kies de gewenste methode. Dat kan bijvoorbeeld Share as Dropbox Link zijn, maar ook Email file, waarbij je dan zelf kiest of dat in de vorm van een eenvoudige link, in de e-mailtekst zelf of als bijlage moet gebeuren.

De mobiele WPS-app leent zich ook goed voor een aantal basisbewerkingen.

6 Reactie(s) op: 11 tips voor WPS Office - Het gratis alternatief voor MS Office

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 18 maart 2016 12:26 Anoniem
  Ik vind de titel van het artikel misleidend.
  Het programma is weliswaar gratis, maar na 30 dagen door alle beperkingen eigenlijk niet goed meer te gebruiken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 maart 2016 22:21 Anoniem
  Dit is trial software en niet gratis, Libre office is wel gratis.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 maart 2016 10:30 Anoniem
  Niet 'het' gratis alternatief, maar 'een' gratis alternatief.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 februari 2017 02:20 monika1964
  ik installeerde het programma naar aanleiding van jullie artikel en was er aanvankelijk best tevreden mee. Kort daarna realiseerde ik me dat een aantal functies wegvielen tenzij je advertenties bekeek of betaalde, dat eerste was verregaand en tijdrovend om doen, je moest echt naar de pagina van adverteerder enz …
  Maar het TOPPUNT is dat ik a maanden de software eraf wil, en het gaat niet , de uninstall software blokkeert keer op keer en een snelle google search toont dat ik lang niet de enige ben met dat probleem , jullie oplossing daarvoor is dus ook welkom :), en het is inderdaad geen gratis software maar trail software , dat het niet te uninstallen valt is schandalig vind ik .
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 februari 2017 02:21 monika1964
  heb intussen openoffice, wel degelijk volledig gratis ….
  AUB help met uninstall wps zeer erg welkom
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 augustus 2017 11:40 michellekevantwittedorp
  @ monica 1964
  Probeer het eens met de Revo uninstaller
  https://www.revouninstaller.com/revo_uninstaller_free_download.html
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.