12 lifehacks voor Google Maps

Door: Martin Gijzemijter | 30 november 2015 07:30

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Wanneer je wilt weten waar Jipsingboermussel ligt of je op zoek bent naar de optimale route tussen Amsterdam en Groningen, dan is Google Maps uiteraard een prima tool om daarvoor te gebruiken. Maar wist je dat er nog véél meer mogelijk is met de kaartendienst? We zetten 12 'lifehacks' op een rij.

01 Waar plaats je zonnepanelen?

Een heel interessant project op Google Maps werd onlangs gelanceerd door niemand minder dan Google zelf. Het bedrijf was van mening dat er veel meer transparantie moest komen in de markt voor zonnepanelen. Oftewel, waar kun je zonnepanelen het beste plaatsen en wat voor besparing realiseer je daar dan mee? Om dit te berekenen combineert het bedrijf werkelijk alle informatie die het heeft, foto's, kaarten, gegevens over de stand van de zon gedurende het jaar, waar er precies schaduwen vallen (aan de hand van onder andere de foto's) enzovoort. Een fantastisch voorbeeld van hoe informatie gecombineerd met Google Maps de wereld beter kan maken. Klein nadeel: Project Sunroof is dit moment alleen nog beschikbaar in Amerika, maar komt naar verluidt op zéér korte termijn naar Nederland.

In Nederland moeten we er nog even op wachten, maar Google geeft onschatbare informatie over de plaatsing van zonnepanelen.

02 Basisscholen vergelijken

Wanneer het tijd wordt om een school uit te zoeken voor je kinderen, dan is de vraag natuurlijk al snel: hoe weet ik welke scholen goed zijn? Ervaringen van vrienden en familie zijn niet altijd objectief, en alleen de afstand tussen huis en school is natuurlijk ook niet voldoende om een keuze te maken. Op www.scholenopdekaart.nl vul je je postcode in, waarna je een overzicht krijgt van alle scholen in je omgeving, klik op Kaart voor de Maps-weergave. Kies vijf scholen om te vergelijken en je ziet direct wat de afstand is tot de school, hoeveel kinderen er nu op zitten (in vergelijking met vorig jaar). Ook krijg je informatie over het schoolbeleid en over welke adviezen gemiddeld worden gegeven voor het vervolgonderwijs. Cito-scores worden nog niet opgenomen, maar staan in de planning.

Waar vind je de beste bassischool voor jouw kind? Google Maps kan het je vertellen.

03 Inbraken

Je ziet soms zo'n paniekbericht op Facebook voorbijkomen: let op, inbrekers actief! Onrust is snel gezaaid, maar hoe waarheidsgetrouw zijn deze berichten? Gelukkig kun je dat vrij eenvoudig checken met behulp van Google Maps in combinatie met de site van de politie. Wanneer je surft naar www.politie.nl en klikt op Mijn buurt, dan verschijnt er een invoerveld waarin je je postcode kunt invoeren. Vervolgens worden alle misdaden in de door jouw ingevoerde omgeving getoond. Klik je vervolgens op Misdaad in kaart, dan krijg je een Google-kaart voorgeschoteld waarop je precies kunt zien waar is ingebroken en waar een poging tot inbraak is gedaan. Betrouwbare informatie uit de eerste hand, dus daarna kun je rustig slapen (of juist niet). Keerzijde: inbrekers kunnen de kaart natuurlijk ook gebruiken.

De politie brengt gedetailleerd voor je in kaart waar de meeste inbraken plaatsvinden.

04 Huizenprijzen

Het mooie van Google Maps is dat iedereen met een goed idee allerlei gegevens met de kaartendienst kan combineren om een nuttige kaart te produceren. Zoals een makelaar die eind vorig jaar een kaart online zette op zijn website om in kaart te brengen hoe het nu precies zit met de huizenprijzen in Nederland. Waar stijgen de prijzen en waar dalen ze? Nuttige informatie, want als je woont in een gebied dat flink stijgt, kun je overwegen om de verkoop van je huis nog even in de koelkast te zetten. Aan de andere kant kun je ook beslissen dat dít het moment is om een huis te kopen in een gebied waar de prijzen in de lift zitten, voordat het te duur wordt.

Met Google Maps kun je uitstekend bepalen of het slim is om je huis te verkopen.

2 Reactie(s) op: 12 lifehacks voor Google Maps

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 30 november 2015 12:42 Anoniem
  "Inbraken" het klinkt leuk maar je hebt er geen donder aan.
  Je kan wel je postcode ingeven maar je ziet niet of er bij jou in de buurt is in gebroken maar je ziet waar in jou postcode gebied is ingebroken en dat kan in veel gevallen een heel groot deel van je wijk zijn.
  Zo krijg je als je bv 8226 BA ingeeft de hele gebied van 8226 in kaart en dat is echter zo groot dat je er gewoon niets aan hebt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 november 2015 20:40 Anoniem
  Tracking van maps kan je zelf beheren en uitzetten. Voldoet aan het privacy act.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.